ARİFÎ/HİKMET ARİF, Arif Hikmet Ataman

(d. 08.05.1945 / ö. ?)
Sporcu

Arif Hikmet Ataman, 1945'te Ardahan'ın Posof ilçesine bağlı Demirdöven (Varzna) köyünde dünyaya gelmiştir. Türkistan'dan Tiflis'e, oradan da Posof'a gelip yerleşen Palabıyıkoğulları sülalesindendir. Posoflu Âşık Müdamî'nin oğludur. İlkokulu Demirdöven köyünde, Ortaokulu Posof'ta okumuştur. Gençliğinde güreş sporu ile ilgilenmiş, çeşitli madalyalar da almıştır. Şahsiye Hanım ile 1963'te evlenmiş, ancak Şahsiye Hanım'ın yaşı tutmadığı için 1965'te resmî nikah kıyılmıştır. Bu evlilikten dördü erkek, ikisi kız altı çocuk ve bu çocuklardan da on bir torun sahibi olmuştur. Askerlik görevini 1965-1967 yılları arasında İstanbul'da, inzibat çavuşu olarak yapmıştır. 1971'den itibaren yabancı işçi statüsünde Almanya'ya gitmiş ve oradan emekli olmuştur. Yılın yarısını Avrupa'da, diğer yarısını da Türkiye'de geçirmektedir (Altınkaynak 2012).

Âşıklık geleneğinin canlı ve yaygın olduğu bir coğrafyada doğan Âşık Hikmet Ataman'ın dedesi Âşık Üzeyir Fakirî, Babası Âşık Posoflu Sabit Müdamî'dir. Saz çalmayı ve âşıklık geleneğini babasından öğrenmiştir. Şiirlerinde "Arifî", "Hikmet Arif" mahlaslarını kullanmaktadır. Bade içmeye inanmakta, ancak kendisini badeli âşıklardan saymamaktadır. Konya Âşıklar Bayramına düzenli olarak katılmış ve çeşitli ödüller almıştır (Ataman 2017). Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde çeşitli toplantı ve konserlerde mesleğini icra etmiştir (Altınkaynak 2012). Kendi tasnif ettiği hikâyesi yoktur, ancak bölgesinde bilinen ve söylenen pek çok halk hikâyesini repertuarında bulundurmaktadır. Âşık edebiyatının hemen her dalında eser vermiştir. Büyük bir ustalık ve yetenek isteyen satranç türünde "Gibi", "İnanma", "Türklük" adlarında üç eseri vardır (Ataman 2017: 238-240). Alyansoğlu, Çobanoğlu, İlhami Demir, Polatoğlu, Şahballı, Taşlıova gibi âşıklarla yaptığı atışmalarda doğaçlama şiir meydana getirebilme yeteneğinin çok kuvvetli olduğu anlaşılmaktadır. Kuzeydoğu Anadolu âşık makam/havalarının tamamını icra edebilmektedir. Şiirlerinde vatan, millet ve bayrak sevgisini, gurbetlik konusunu, tabiat unsurlarını, dinî meseleleri, hikemi ve felsefi konuları işlemektedir. Güzelleme ve hiciv konulu şiirleri de oldukça fazladır. Pek çok gazete ve dergide şiirleri yayımlanmış, torunu Nur İrem Ataman tarafında bir de bitirme tezi hazırlanmıştır (Ataman 2017: III). Daha sonra bu tez, Muammer Mete Taşlıova'nın denetiminde kitap olarak bastırılmıştır.

Ataman, Nur İrem (2017). Posoflu Âşık Hikmet Arifi Ataman. Eskişehir: Özkağıtçılık Matbaacılık Basım San.

Hikmet Arifi Ataman, 1945, ortaokul, âşık, sporcu, fabrika işçisi [Erdoğan Altınkaynak tarafından 27.06.2012 tarihinde yapılan görüşme].

Yazar: PROF. DR. ERDOĞAN ALTINKAYNAK
Yayın Tarihi: 23.02.2019