ESEDÎ/RÜSVAÎ, Ali Cem Akbulut

(d. 19.05.1978 / ö. -)
öğretmen, yazar

Ali Cem Akbulut 19 Mayıs 1978’de Amasya'nın Merzifon ilçesinde doğar. Doğum tarihi 28 Kasım 1979 olarak kayda geçer. Gümüştepe Harız köyündendir. Çiftçi bir ailenin çocuğudur. 1984 yılında başladığı ilkokulu 4.sınıfa kadar köyünde okur. Genç yaşta öğretmen olan babasının mesleğe başlamasıyla ilkokulu Ağrı ve Eleşkirt ilçesi köylerinde tamamlar. Ortaokulu 3’e kadar Eleşkirt’te yatılı okur. Orta 3. sınıfı Çorum'un Osmancık ilçesi Kamil nahiyesinde tamamlar. Sonra, Osmancık'ta liseye kayıt olur. Bu dönemde derleme ve âşık edebiyatı araştırmalarına başlar. Kaynak taramaları amacıyla kendi kendine Osmanlıca öğrenir. 1994 yılında Merzifon’a yerleşirler. Bu yıllarda yaptığı âşık edebiyatı araştırmalarından da etkilenerek hece ölçülü şiirler yazmaya başlar. 1995 yılında Merzifon Lisesinden mezun olur. 1997 yılında Erzincan Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünü kazanır. 2001 yılında fakülteden mezun olur. İlk görev yeri olarak Diyarbakır'ın Eğil ilçesi Döşemeler köyüne sınıf öğretmeni olarak atanır. 2002 yılı yazında asker olur. Burdur’da kısa bir dönem eğitimden sonra öğretmen asker olarak yine Diyarbakır’daki köyünde göreve devam eder. 2003 yılında Derya Hanım ile evlenir. 2005 yılında bir oğlu, 2011'de bir kızı doğmuş, iki çocuk babasıdır. 2004 yılında memleketi olan Merzifon’un Bulak köyüne tayini çıkar. Hâlen Merzifon Mehmet Akif Ersoy İlkokulunda sınıf öğretmenliğine devam etmektedir (Akbulut 2010; 2015a; 2015b).

Âşıkların yetiştiği bir bölgede büyümesi sebebiyle genç yaşlarda halk şiiri ve âşık edebiyatıyla ilgilenmeye başlamıştır. Babasının halk edebiyatına olan merakından da etkilenir. Âşık şiirleri ve türkülerini öğrenmeye başlar. Ayn-ı cemlere ve zakirlerin de bulunduğu muhabbet meclislerine girer. Yaklaşık 16 yaşında şiir yazmaya başlamıştır. Zamanla şiire ilişkin bilgisini pekiştirerek kendi tarzını geliştirmiş; ilk dönemler Esedi mahlasını kullanmışsa da sonra Rüsvai mahlasına karar vermiştir (Kuşdemir 2018).

Edebî kişiliğinin gelişmesinde; çocuk yaşlarından itibaren katıldığı Cem sohbetlerinin ve zakirlerin etkisi görülmektedir. Nefes ve deyiş tarzında heceyle yazdığı şiirlerinde; ahlaki, dinî, insanî değerler ile toplumu ve insanı zayıflatan olgulara değinmiş; aşk, sevgi, erdem gibi temlere ağırlık vermiştir. Ali Cem Akbulut; katıldığı şiir yarışmalarında birincilik, ikincilik, üçüncülük gibi dereceler ve araştırmalarıyla halk bilimi ödülleri almıştır. Yazdığı bazı şiirleri bestelenmiş olup Erdal Erzincan ve İnci Çiğdem Kaya gibi sanatçılarca söylenmiştir (Kuşdemir 2018).

1997'de üniversite sınavını kazanıp Erzincan'a gitmiş ve bu yıldan itibaren halk edebiyatı ağırlıklı özel arşiv ve kütüphanesini oluşturmaya başlamıştır. Gittiği şehirlerde sahafları araştırarak, yerel yayınları ve âşık ürünlerini edinmeye çalışır. Civarı köylerde derlemeler yapmaya başlar. Bu yıllarda Merzifon’un yerel ve kültürel dergisi olan Bedesten’de "Ozanların Dilinden" adlı köşesinde düzenli olarak şiirleri yayımlanır. 2004 yılı baharına kadar; öğretmen ve öğretmen asker olarak görevine devam ettiği Diyarbakır döneminde de Bedesten’de yazmaya devam eder. Ayrıca bir kısım eski derlemelerini yazıya aktarır. Memleketinde olması sebebiyle araştırmalarına ağırlık vererek, Amasya ve Çorum bölgesini köy köy dolaşır. Çok sayıda el yazması cönk ve mecmuaya, eski zakirlere ait ses kayıtlarına ulaşır. 2006 yılında Merzifon Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okuluna tayin olur. Bu yıllarda hayatında büyük etkisi olan Bektaş Bolat ile tanışır. Bulduğu Osmanlıca yazmaları Latin harflerine aktarmaya hız verir. Daha önce yapılmış olan Alevi Bektaşi şair ve şiir antolojilerinin daha ziyade İstanbul ve çevresi ağırlıklı ilk antolojiler olması sebebiyle antolojilerde Anadolulu âşık/şairlerin az bulunduğunu düşünür. Bu sebeple arşivini de kullanarak Bekir Karadeniz ile Alevi Bektaşi Şairleri adlı antoloji çalışmalarını hazırlamaya başlar. Yine yöre taramalarında elde ettiği verilerle Merzifon merkezli civarı yöre ile ilgili ilk kitabı olan Gazilerovacığı Âşıkları (2010) adlı ilk çalışmasını yayımlayarak, daha önce unutulmuş ve bilinmeyen çok sayıda yöre şairini gün yüzüne çıkarır. Bölge âşık ve insanlarını etkileyen, manevi mimar konumunda olan “Kul Hüseyin" ile ilgili olarak Âşık Kul Hüseyin ve Kul Hüseyin Kolu Âşıkları (2015) adlı çalışmasını yayımlar. Aynı yıl Gazilerovacığı Âşıklarından Biçare ve Dervişoğlu (2015) adlı çalışmasını yayımlar. Bekir Karadeniz’le 2006 yılında hazırlamaya başladıkları Alevi Bektaşi Şairleri (2016) adlı 6000 sayfalık antoloji yayımlanır. Farklı sempozyumlarda çalışma alanıyla ilgili bildiriler sunmuş olup, hâlen Serçeşme ve Güncel Sanat dergilerinde araştırma yazıları yayımlanmaktadır (Kuşdemir 2018; Akbulut 2010; Akbulut 2015a).

Akbulut, Ali Cem (2010). Gazilerovacığı Âşıkları. Bursa: KaraMavi Yay.

Akbulut, Ali Cem, Bekir Karadeniz (2014). Alevi-Bektaşi Şairleri. Bursa: Kara Mavi Yay.

Akbulut, Ali Cem (2015a). Âşık Kul Hüseyin ve Kul Hüseyin Kolu Âşıkları. Ankara: Dumat Matbaası.

Akbulut, Ali Cem (2015b). Gazilerovacığı Âşıklarından Biçare ve Dervişoğlu. Ankara: Dumat Matbaası.

Ali Cem Akbulut, 1978 Amasya doğumlu, üniveriste mezunu, öğretmen [Orhan Fatih Kuşdemir tarafından 03.08. 2018'de yapılan görüşme ve 03.12.2018 tarihli e-posta yazışması].

Yazar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN FATİH KUŞDEMİR
Yayın Tarihi: 25.03.2019
Güncelleme Tarihi: 06.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü