GAZİ METİN, Hüseyin Gazi Metin

(d. 1939 / ö. -)
madenci
(Tekke / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)

Hüseyin Gazi Metin, 1939 yılında Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Şahin köyünde dünyaya gelmiştir. Çamşıh yöresi şairlerindendir. Babasının adı Mahmut, annesinin adı Hatice'dir. Yedi kardeşi daha vardır. İlkokul eğitimini köyünde tamamlayan Hüseyin Gazi Metin, ortaokula devam ettiyse de başındaki yara nedeniyle ikinci sınıfta eğitimini sonlandırmak zorunda kalmıştır. Geçimini sağlamak için köyde çobanlık ve rençperlik yapan Âşık Hüseyin Gazi Metin, bir ara halasının oğluyla beraber İstanbul'da hamallık yapmıştır. Askerlik görevini tamamlandıktan sonra, Divriği maden işletmelerine işçi olarak girmiş, Sendika işleriyle ilgilenmiştir. 25 yıl çalıştıktan sonra 1990'da emekli olmuş ve 1991'de Ankara'ya yerleşmiştir. Yaz aylarını köyünde geçiren Hüseyin Gazi, kış mevsiminde Ankara'da bulunmaktadır. Aynı zamanda 'Dede' olan Hüseyin Gazi Metin, yıllarca cem yürütmüş, dedelik ve zakirlik yapmıştır. Feyzullah Çınar'ın kız kardeşi Güldane Hanım'la evlenmiş ve bu evlilikten Müslüm, İbrahim, Ata İnan ve Navruz isimlerini verdiği dört çocuğu olmuştur (Kaya 2009: 409).

Saza küçük yaşlarda başlayan Hüseyin Gazi Metin, şiirlerinde genelde Gazi Metin, bazen de Hüseyin Gazi mahlaslarını kullanmıştır. Âşıklık geleneğine yönelmesinde, Battal Karababa, Ali Metin, Mehmet Ali Karababa, Mahmut Erdal ve Feyzullah Çınar'ın büyük etkisi olmuştur. Düğün, cenaze kaldırılması, oyun oynanması, cem yapılması, koç katımı efsaneleri gibi Çamşıh kültüründe yer alan pek çok uygulamaya hakim bir âşıktır. Yurt içinde pek çok festivale katılan Âşık Hüseyin Gazi, ayrıca pek çok defa Almanya, Fransa ve İngiltere'de sanatını icra etme olanağı bulmuştur. Şiirlerinde genellikle sosyal konuları işlemiştir. On kaset ve ondan fazla plak yayımlamıştır. Divriği âşıklarını ve Alevilik inancını anlattığı Alevilik'te Cem adlı bir araştırma kitabı mevcuttur. Bu kitap haricinde İnsan, Tanrı ve Dinler adlı bir kitap daha yazmışsa da devlet tarafından sakıncalı bulunduğundan toplatılmıştır (Kaya 2009: 409).

Kaya, Doğan (2002). Çamşık Ozanları. Ankara: Çamşık Hüseyin Abdal Derneği Yay.

Kaya, Doğan (2009). Sivas Halk Şairleri II. Sivas: Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yay.

Naçari, Ozan (1995). Anadolu Kültürü ve Ozanlarımız. Ankara: Halk Ozanları Kültürü Derneği Yay.

Yazar: MAKBULE UYSAL
Yayın Tarihi: 06.03.2019
Güncelleme Tarihi: 07.12.2020

Alevilikte CemUyun / Ankara1997İnceleme