HOCA ADEM, Adem İmdat Kesici

(d. 14.06.1967 / ö. -)
?

Adem İmdat Kesici, 14 Haziran 1967 tarihinde Rize'nin Çayeli ilçesinde doğmuştur. 1986'da Çayeli İmam Hatip Lisesinden mezun olduktan sonra Anadolu Üniversitesi’nin hem örgün hem de açık öğretim bölümlerinden ön lisans ve lisans dereceleri almış, 2006'da Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Anabilim Dalında yüksek lisansını bitirmiştir. Çayeli Müftülüğü, Çayeli Nüfus Müdürlüğü, Çayeli Kaymakamlığı, Rize Valiliği gibi kurumlarda imam-hatip, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, yazı işleri şefi, valilik şefi gibi görevlerde bulunduktan sonra 13 Aralık 2018 tarihi itibariyle İkizdere Nüfus Müdürlüğüne müdür olarak atanmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır (www.antoloji.com). İlk şiirini 1987'de yazan (Kesici 2014: 168) Kesici’nin ailesinde âşık yoktur. Rüya gören âşık, bade içmiştir. Âşık Hoca Âdem mahlası yöre halkı tarafından kendisine uygun görülür, ancak mahlasını çoğunlukla kullanmaz. Herhangi bir âşıklık koluna mensup olmayan Kesici, âşık makamlarını bilmektedir. Çayeli ilçesine ait yüz yirmi halk hikâyesini tasnif etmiştir (Ünalan 2011: 19). Çağdaşlarından Âşık Pervarî’yi, Abdurrahim Karakoç’u, Neşet Ertaş’ı usta olarak görür. Yetiştirdiği bir çırağı bulunmamaktadır (Ünalan 2011: 20). 2008 yılında Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)’ne asil üyeliğe kabul edilen şairin üç yüz kırk beş eseri kayıt altına alınmıştır. Altmış dört eseri bestelenerek çeşitli albümlerde seslendirilmiş, altı eseri dizi filmlerde yayımlanmış, dokuz eserine de klip çekilmiştir. Yirmi başarı belgesi, takdirname ve plaket almıştır. En son 2010'da Çayeli Dernekler Federasyonu’nun (ÇAYDEF) düzenlemiş olduğu şiir yarışmasında Baktum Ağladum adlı destanıyla birincilik ödülü almıştır (www.antoloji.com).

Kesici, söylediği şiirlerin şekil ve tür özellikleri hakkında bilgiye sahiptir. Destanları, ağıtları ve halk türküleri bulunan âşık, irticalen şiir söyleyebilmektedir. Âşık atışmalarına katılmakta, fasıl düzenlerini bilmektedir. Şiirlerini yerel gazetelerde yayımlar, yöresel programlarda icra eder (Ünalan 2011: 19). Editörlüğünü Fatma Ahsen Turan ve Özlem Ünalan’ın yaptığı Sazın ve Sözün Sultanları Yaşayan Halk Şairleri adlı eserde Âşık Hoca Âdem başlığında hakkında bilgi verilip, şiirlerinden sekiz örnek sunulmuştur (Ünalan 2011: 19-29). Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde hakkında bir çalışma yapılmış, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ise şiirlerini ve destanlarını arşive almıştır (Ünalan 2011: 20).

Şairin; Dördüncü Cemreİlham Gelince, Yüreğim Çiselendi ve Kalbime Gelen Sözler olmak üzere dört şiir kitabı mevcuttur. Şiirlerinin konu yelpazesi hayli geniştir. Anne, vatan, bayrak, öğretmen sevgisi, peygamber sevgisi, dini öğretiler, memleketi Rize’nin ve geniş ölçekte Karadeniz’in güzellikleri, çevre bilinci, eski günlere, çocukluğa ve sılaya duyulan özlem şiirlerinde ele aldığı konulardan bazılarıdır. İlaveten şiirlerinde siyasi göndermeler yapmakta, devlet büyüklerini övmekte, dünya meselelerine eğilmekte ve kültürel değerleri şiirlerine yerleştirerek aktarımlarını sağlamaktadır.

Şairliğin yanı sıra doğum yeri olan Çayeli ile ilgili tarihi ve kültürel araştırma ve derlemeler de yapan Kesici, bu kapsamda Mapavri’den Çayeli’ne Araştırma ve Derleme, Çayeli’nde Yaşanmış Hikâyeler, Mapavri’den Çayeli’ne 1461–2013 Tarihi ve Kültürel Araştırma, Tarihi Olaylar, Halk Edebiyatıyla Çayeli ile Çayeli'nin Seferberlik Şehitleri ve İstiklal Kahramanları adlı kitapları yayımlamıştır. Mapavri’den Çayeli’ne 1461–2013 Tarihi ve Kültürel Araştırma adlı eserinde 1461 yılından 2013 yılına değin Çayeli’nin medreseleri, müderrisleri, padişahın dinî danışmanları, belediye başkanları, halk şairleri, yörenin masal ve efsaneleri ile, yöreye yerleşmiş sülaleler hakkında bilgi vermiş, tarihi fotoğraflarını okurun ilgisine sunmuştur (ww.cayhaber.net).

Çayeli’nde Yaşanmış Hikâyeler adlı eserinde hikâye, fıkra, yaşanmış olaylar, yöresel şiirlere ilişkin araştırma ve derlemelere yer vermiştir (www.cayhaber.net). Tarihi Olaylar ve Halk Edebiyatıyla Çayeli adlı eseri ise tarihi olaylar, Çayeli halk edebiyatı, şehit yakınlarından anılar, âdet ve gelenekler, yaşanmış hikâyeler, anlatılan efsaneler, masallar, fıkra gibi olaylar, halk kültürü izleri, ilginç buluşlar, hatıralar, nükteler gibi pek çok konuyu içermektedir (www.cayhaber.net).

https://www.antoloji.com/uyeler/online-uyeler/TanitimYazisi?uyeUrl=adem-imdat-kesici [erişim tarihi: 10.01.2019].

http://www.cayhaber.net/haber/mapavriden-cayeline-552-yillik-tarih-17494 [erişim tarihi: 07.02.2019].

http://www.cayhaber.net/haber/cayelinde-yasanmis-hikayeler-fikralar-kitabi-cikti-8986 [erişim tarihi: 07.02.2019].

http://www.cayhaber.net/haber/yeni-kitabi-cikti-22199 [erişim tarihi: 07.02.2019].

Kesici, Âdem İmdat (2014). Yüreğim Çiselendi. İstanbul: Yolda Kitap.

Ünalan, Özlem (2011). “Âdem Kesici”. Sazın ve Sözün Sultanları Yaşayan Halk Şairleri VII. Ed. Fatma Ahsen Turan ve Özlem Ünalan. Ankara: Gazi Kitabevi. 19-29.

Yazar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FADİME TİKBAŞ APAK
Yayın Tarihi: 06.03.2019