OZAN CÖMERT/DAVUT, Davut Cömert

(d. 04.04.1961 / ö. -)
işletmeci, âşık

Davut Cömert, 4 Nisan 1961 tarihinde Gaziantep ilinin Nizip ilçesine bağlı Nahırtepe köyünde dünyaya gelmiştir. Karaşıklı Türkmenlerindendir. Küçük yaşta babasıyla çevre köyleri gezmiş, on bir yaşına kadar köyünde kalmıştır. İki sene Gaziantep merkezde yaşamış, ailesiyle 1975'te Ankara'ya göçmüştür. İlkokul eğitimine köyde başlayan âşık, eğitimini yarıda bırakmış ancak daha sonra dışarıdan bitirmiştir. Askerlik görevini 1981 yılında yerine getirmiştir. Davut Cömert, 1992 yılında Hatice hanımla evlenmiştir. Bu evlilikten İbrahim Halil, Abdi, Zahide Sultan isimlerini verdiği üç çocuğu olmuştur. Ancak 2001 yılında oğlu İbrahim Halil henüz yedi yaşındayken bir yangın sonucu vefat etmiştir. Lahmacunculuk, çiğ köftecilik, kebapçılık, garsonluk gibi pek çok işte çalışmıştır. En son bilgiye göre, Şair Kafe isimli bir mekân işletmekte ve çiğ köftecilik yapmaktadır (www.biyografya.com; Ünal 2011: 96).

İlk şiirini 1977'de sevdiği bir kıza yazmıştır. Ailesinde kendinden başka âşıklık geleneğine mensup kişiler de bulunmaktadır. Bunlar, cemlerde zakirlik yapmış dedesi Âşık Gevrek Dede; amcası Âşık İbrahim ve babası Haziney Abdi'dir. Âşık Davut Cömert'in çocukları arasında da şiir söyleyenler olmamakla beraber eşi bu geleneğin temsilcilerindendir. Eşine ustalık yapan âşık, ona Hacce Ana mahlasını vermiştir. Çevresinde yer alan Hüseyin Atmacaoğlu'na da Esrarî mahlasını vermiştir. Çağdaşlarından Mihmani ve Mehmet Ali Eröksüz'ü beğenmektedir. Kendi yaşadığı bölgede Âşık Settarî, Mızarlı Âşık Memet, Ali Nurşani gibi ozanlar bulunmaktadır. Rüya görme ve bade içme geleneğine inanan âşık, rüyasında gördüğü pîrin şiir söyleyişinden etkilendiğini belirtmiştir. Rüya görmüş ancak bade içmemiştir. Saz çalmayı küçük yaşta babasının ve Kara Resul adındaki hemşehrisinin yardımıyla öğrenmiştir. Sözdeki ustası Hüseyin Soğuk (Mihmani) olmakla beraber; Ömer Hayyam, Bilal Davut, İhsanî gibi düşünürler ve ozanlardan da faydalanmıştır. Davut Cömert'e mahlası, Kütahya Bağımsız Şair ve Sanatçılar Birliği ve Adana Bağımsız Şairler Derneği tarafından verilmiştir. Fakat âşık bu mahlastan ziyade kendi ismini mahlas olarak kullanmaktadır. Herhangi bir âşık koluna mensup olmayan Davut Cömert, âşık makamları hakkında da bilgi sahibi değildir. Bunun yanında söylediği şiirlerin şekil ve tür bilgisine hakimdir. Taşlama ve sosyal içerikli şiirlere daha çok ağırlık vermiştir. Serbest türde pek çok şiiri olan âşık, daha sonraları heceyle şiir yazmaya yönelmiştir. Hece ölçüsüyle yazdığı şiirlerinde 7'li hece ölçüsünü kullanmıştır. İrticalen şiir söyleyemeyen Davut Cömert, yazmış olduğu şiirlerinde hem kelime hem de anlatım açısından değişiklikler yapmakta, şiirlerindeki eksikleri zaman içinde tamamlamaktadır. Cömert, yedi yaşında vefat eden oğlundan sonra saz çalmayı bırakmış, şiire ağırlık vermiştir. Âşık Davut Cömert kendi işlettiği mekânda belirli günlerde şiir dinletisi yapmakta, katılan ozanlar sırayla kendi şiirlerini okumaktadır. Atışmalarda izleyici olarak yer alsa da, kendisi atışmalara katılmamaktadır. 2001 yılında ''Tükenince Umutlar'' adlı bir şiir kaseti çıkartmıştır. Cömert, İLESAM, SAKÜDER, AŞDER ve Gaziantep Nizipliler Derneği kurucu üyesidir. Cömert, 2008 Kars Âşıklar Bayramı'nda 4. Murat Çobanoğlu onur belgesi ve plaket ödülü; Bodrum, Bursa, Çankırı, Burdur, Kütahya, Isparta, Elmadağ etkinliklerinde plaket ve katılım belgesi almıştır. AŞTER'den de ''Elveda'' şiiri ile jüri özel ödülünü kazanmıştır. Cömert; Ostim TV, Kanal A, Başkent TV, Avrasya TV, Hedef TV, Flash TV gibi televizyon kanallarında sanatını icra etme imkanı bulmuş, ''şair çiğ köfteci'' olarak tanınmıştır. Geleneğin yaşatılması ile ilgili devletten beklentileri olan âşık, devlet ve üniversitelerin bir bent bir havuz görevi yaparak ürünlerin halka aktarılmasını sağlamaları gerektiğini belirtir. Ankara'da yaşamını sürdüren ozan, açmış olduğu Şair Kafe ile pek çok ozana icra mekânı sağlamaktadır (Ünal 2011: 96-99).

http://www.biyografya.com/biyografi/1314 [Erişim tarihi: 16.04.2019].

Ünal, Özlem (2011). ''Davut Cömert''. Sazın ve Sözün Sultanları Yaşayan Halk Şairleri V. Ed. Fatma Ahsen Turan, Ezgi Bolçay. Ankara: Gazi Kitabevi. 96-108.

Yazar: MAKBULE UYSAL
Yayın Tarihi: 25.04.2019