UMMANÎ/ERDEM UMMANÎ, Battal Erdem

(d. 03.04.1950 / ö. ?)
işçi emeklisi, âşık

Battal Erdem, 3 Nisan 1950 tarihinde Sivas’ın Divriği ilçesinin Çamşıhı yöresinin Çakırağa köyünde dünyaya gelmiştir. Beş yaşına kadar Divriği’de yaşayan âşığın babası Demir Madenleri İşletmesi’nde iş kazası sonucu ölünce köyüne dönerler. İlkokulu Şahin köyünde okur, yazları çobanlık yapar. Askerden terhis olduktan sonra köyüne döner, Şahin köyünden Battal Polat’ın kızı Satı ile evlenir ve üç çocuğu olur. Divriği Demir madenlerine işe girer. Yaklaşık yirmi yıl Cürek’te ikâmet eden âşık, 1990’lı yıllarda Demir madenlerinden emekli olup Mersin’e taşınır (Kaya 2009: 363).

Erdem, çobanlık yaparken bir yandan da annesinin Sincanlı Ağa Dayı’dan bir ölçek buğday karşılığı aldığı sazı çalarak kendisini geliştirmiştir. Gün gelmiş ustalaşmış; Çamşıh ozanlarından Cemal Yılmaz, İsmail Toprak, Mehmet Ali Karababa’nın sazlı toplantılarına katılmış; onlara sazını dinletmiştir. İlkokulu bitirdikten sonra İstanbul’a gitmiş, orada Erzincanlı Daimî ile tanışmış, ondan sazın inceliklerini öğrenmiştir. Uzun süre İstanbul’da gecelerde, lokallerde saz çalmıştır. Saz çalmada son derece ustadır. Ölçü, kafiye ve ayaklarda kusurlar vardır. Şiirlerinde Ummanî yahut Erdem Ummanî mahlasını kullanmıştır (Kaya 2009: 363).

Kaya, Doğan (2009). Sivas Halk Şairleri. C.5. Sivas: Önder Matbaacılık.

Yazar: DR. EMİNE ÇAKIR
Yayın Tarihi: 21.08.2019