Arama Yap
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü’ne eklenmesi için isim önerebilirsiniz.
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi (TEİS), başlangıçtan 21. Yüzyıla (1985 doğumlu) kadarki Türk edebiyatına ait edebi eseri bulunan şair ve yazarları kapsamaktadır. Bu kapsamda TEİS’te yer alması gerektiğini düşündüğünüz isimleri önerebilirsiniz.

İnsanlıkla yaşıt bir bilim dalı olan biyografi, toplumların sosyal ve kültürel gelişmişliğinin de önemli göstergelerinden biridir. Bu anlamda dünyanın en zengin biyografi geleneği, İslam medeniyetine ve dolayısıyla onun önemli bir parçası olan Türk toplumuna aittir. Özellikle Osmanlı Dönemi, başta şair biyografileri olmak üzere, bilginler, devlet adamları, hattatlar ve musikişinaslardan çiçek yetiştiricilerine kadar her konuda, pek az topluma nasip olacak zenginlikte bir biyografi geleneğine sahiptir. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü başlangıçtan günümüze kadar Türk edebiyatına ait şair ve yazarların biyografilerini modern biyografi anlayışına göre ele alan bir çalışmadır. Genel Ağ ortamında bütün dünyanın hizmetine sunulan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, belirli aralıklarla yeni araştırmalar ışığında güncellenecektir.
ISBN: 978-9944-237-86-4
En Çok Görüntülenen 10 Madde
Fazıla Atabek Şair, YazarYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
LÜTFÎ, Lütfullâh, Hoca-zâde Müderris, kadıDivan/Yazılı Edebiyat / 17. Yüzyıl
Görüntüle
HÜSNÎ, Abdullâh kâtipDivan/Yazılı Edebiyat / 18. Yüzyıl
Görüntüle
KÂNÎ, Ebû Bekîr kâtipDivan/Yazılı Edebiyat / 18. Yüzyıl
Görüntüle
Cahit Tanyol Akademisyen, Şair, Yazar, ToplumbilimciYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
Tarık Buğra YazarYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
HÜSNÎ, Hasan Hüsnî Efendi memurDivan/Yazılı Edebiyat / 19. Yüzyıl
Görüntüle
SA’DÎ, Mehmed Sa’dî Bey Kâtip/Cemiyet-i Rusûmiye azasıDivan/Yazılı Edebiyat / 19. Yüzyıl
Görüntüle
HÜSNÎ, Sarıhatip-zâde Hüseyin din bilgini, müderrisDivan/Yazılı Edebiyat / 19. Yüzyıl
Görüntüle
FUÂDÎ, Ömer şeyhTekke / 17. Yüzyıl
Görüntüle
Sizden Gelen Görüşler
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü projesi her türlü övgünün üstündedir. Emeği geçen herkese teşekkür etmek boynumuzun borcudur. Ancak iki önemli Hocanın burada unutulduğunu / gözden kaçtığını hatırlatmak istiyorum. Prof. Dr. Mehmet Çavuşoğlu ve Mehmet Ali Tanyeri. Bu iki hocamızla ilgili madde hazırlanırsa çok daha güzel olacaktır. Saygılarımla.
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü gibi muhteşem bir yapıtın Türkçemizin o engin, güzel literatürüne kazandırılmış olması, kuşkusuz son yılların en abidevi çalışmalarından biridir. Bu fevkalade önemli bir çabadır. Söylemek kolay, yaşamak ve yazmak zordur. “Olmak”, dahası “kıymetbilir olmak” ise en zor olandır. Zira insanoğlunun gözü kendini görme noktasında engellidir. Bir de gözümüz, bir varlığı kendimize çok uzak tuttuğumuz veya çok yaklaştırdığımız oranda görme yetisini kaybeder. Bunun makul ayarı, kişilere ve toplumlara, kıymetleri görmek, güzele değer vermek gibi bir vasıf kazandırır. Bundan böyle kalkınmış toplumlar, biraz da kıymetbilir toplumlardır. Böylesi bir çalışma, bu ülkenin kalkınmaya azmettiğinin, yakınında ve uzağında bulunan kıymetleri bir araya getirmek gibi bir vasfa eriştiğinin göstergesidir. Bu vesileyle Prof. Dr. Musa YILDIZ Üstadıma, Prof. Dr. Mustafa İSEN Hoca’ma, Araştırmacı Yazar ve Öğretim Görevlisi dostum Kâmil BÜYÜKER kardeşime, hâsılı bu güzel teşebbüse katkı sağlayan herkese teşekkür eder, tebrik ve takdirlerimi sunarım. Selam ve muhabbetle.
Böyle bir çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Burada adı geçen kişilere dair sağlam bilgilere ulaşmak, konunun meraklıları ve ilgi duyanlar açısından çok önemli olduğundan, kısa zamanda bizleri bu bilgilerle buluşturanları kutluyorum.
Maddelerin Arap harfli yazılışları da altında yahut yanında verilse ne güzel olur. Bazen maddelere bakarken kelimeden emin olamıyorum. Hizmetiniz için sonsuz minnetarız.
Harika bir çalışma. Emeği geçenleri kutluyorum. Özellikle önemli isimler görsellerle desteklenirse daha ilgi çekici olur. Ayrıca önemli eserlerle ilgili antolojik bir çalışma da çok yararlı bir hizmet olur. Konuşmak kolay, yapmak zor... Teşekkürler.