KUL KANBERİ, Kanber Çeliker

(d. 17.03.1948 / ö. -)
âşık
(Âşık / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Kanber Çeliker, 17 Mart 1948 tarihinde Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı Karanlık köyünde dünyaya gelmiştir. Doğduğu köyde geçim kaynağı hayvancılık ve buğdaycılıktır. Kanber Çeliker'in babası Ali Abbas Çeliker de âşıklık geleneği içerisinde yer almış ve oğlunu da bu geleneğin içerisinde yetiştirmiştir. İlkokulu Ankara'da tamamlayan Çeliker, ortaokul eğitimini yarıda bırakmıştır (Aytaç ve Başaran 2010: 329).

Kanber Çeliker, şiir söylemeye 1965-1967 yılları arasında askerde başlamıştır. Âşık ilk şiirinin felsefi bir içeriğe sahip olduğunu ve bu şiirin ''Ahu Gözlüm'' adlı şiir olduğunu belirtir. Aynı zamanda Alevi dedesi olan Çeliker, şiirlerinde mahlas olarak Kul Kanberi'yi kullanır. Kul Kanberî'nin köyünde kendisi gibi geleneğin içinde yetişmiş İsmail Nar, Kamber Nar, Hasan İyigün, Nesimî gibi âşıklar vardır. Kanberî bu âşıkları üstat olarak kabul etmektedir. Ayrıca köyü dışındaki âşıklarla da irtibatı bulunmaktadır. 1960 yılında tanıştığı Âşık Mahzunî'den çok etkilenen ve feyz alan Kul Kanberî, ona hitaben ''Güzel Dosttan Yadigardır Bu Dergah'' isimli şiiri yazmıştır. Ayrıca Kanberî, Âşık Mahzuni Şerif'i ustası olarak görmektedir. Usta-çırak ilişkisi hakkında; ''Benim elime bir saz tutturan veya şiir şöyle yazılır diyen olmadı. Benim görerek bakarak ustam oldu. Âşık Mahzuni Şerif'i, Pir Sultan Abdal'ı, Hatayî'yi, Âşık Veysel'i okudum, dinledim ve bunlardan esinlendim. Mahzuni Şerif'in şiirlerini, türkülerini çalarım, hemen hemen hepsini bilirim okurum.'' diyen Kanber Çeliker, rüya görmeye ve bade içmeye inanmamaktadır. Bu konu hakkında da kendi fikrini şöyle belirtir: ''Âşıklık konusunda rüya gördüm, dolu içtim derler ama ben rüya görmedim de inanmıyorum da. Çünkü benim mantığıma ters''. Kanber Çeliker, herhangi bir âşık koluna mensup değildir. Her konuda şiir yazan âşık, şiirleri halka bir şeyler anlatma amacı güder. İrticalen şiir söylemeyen Kanber Çeliker, söylediği şiirlerin aslını kaydetmekle birlikte değişen düşünceleri ve şiirin biçim özelliklerine göre değişiklikler yapmaktadır. Kanberî, şiirlerini Ozanlar Birliği Kültür Derneği'nde, festivallerde, toplantılarda, şenliklerde ve çeşitli programlarda icra etmektedir. Âşık Kul Kanberî, Arguvan Şenliği, Hacı Bektaş Veli Şenliği'nde ödül almıştır. Bir albümü yoktur. Bugünkü âşıklık geleneği hakkında şunları söylemiştir: ''Geleneğimizin daha ileriye gitmesini istiyorum. Çünkü zaman değişti, atom çağındayız artık. Âşıklarımız daha değişik şiirler yazabilmeli. Konular sadece doğa ve insan manzaraları olarak kalmasın'' (Aytaç ve Başaran 2010: 330-333).

Kaynakça

Aytaç, Sibel, A. Başaran (2010). Sazın ve Sözün Sultanları Yaşayan Halk Şairleri II. Ed. Fatma Ahsen Turan, B. Uysal, K. G. Uğur, A. Sarıyıldız. Ankara: Gazi Kitabevi Yay.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: MAKBULE UYSAL
Yayın Tarihi: 05.03.2019
Güncelleme Tarihi: 08.12.2020

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1ÖKSÜZd. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2VELİ, İğdeciklid. 1794 - ö. 1854Doğum YeriGörüntüle
3NESLİHAN BACId. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4ÖKSÜZd. ? - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5VELİ, İğdeciklid. 1794 - ö. 1854Doğum YılıGörüntüle
6NESLİHAN BACId. ? - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7ÖKSÜZd. ? - ö. ?MeslekGörüntüle
8VELİ, İğdeciklid. 1794 - ö. 1854MeslekGörüntüle
9NESLİHAN BACId. ? - ö. ?MeslekGörüntüle
10ÖKSÜZd. ? - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11VELİ, İğdeciklid. 1794 - ö. 1854Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12NESLİHAN BACId. ? - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13ÖKSÜZd. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle
14VELİ, İğdeciklid. 1794 - ö. 1854Madde AdıGörüntüle
15NESLİHAN BACId. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle