Arama Yap
TEİS'in tamamlayıcı çalışması olan Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü (TEES) erişime açılmıştır. https://tees.yesevi.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İnsanlıkla yaşıt bir bilim dalı olan biyografi, toplumların sosyal ve kültürel gelişmişliğinin de önemli göstergelerinden biridir. Bu anlamda dünyanın en zengin biyografi geleneği, İslam medeniyetine ve dolayısıyla onun önemli bir parçası olan Türk toplumuna aittir. Özellikle Osmanlı Dönemi, başta şair biyografileri olmak üzere, bilginler, devlet adamları, hattatlar ve musikişinaslardan çiçek yetiştiricilerine kadar her konuda, pek az topluma nasip olacak zenginlikte bir biyografi geleneğine sahiptir. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü başlangıçtan günümüze kadar Türk edebiyatına ait şair ve yazarların biyografilerini modern biyografi anlayışına göre ele alan bir çalışmadır. Genel Ağ ortamında bütün dünyanın hizmetine sunulan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, belirli aralıklarla yeni araştırmalar ışığında güncellenecektir.
ISBN: 978-9944-237-86-4
En Çok Görüntülenen 10 Madde
LÜTFÎ, Lütfullâh, Hoca-zâde Müderris, kadıDivan/Yazılı Edebiyat / 17. Yüzyıl
Görüntüle
Fazıla Atabek Şair, YazarYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
HÜSNÎ, Abdullâh kâtipDivan/Yazılı Edebiyat / 18. Yüzyıl
Görüntüle
Cahit Tanyol Akademisyen, Şair, Yazar, ToplumbilimciYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
KÂNÎ, Ebû Bekîr kâtipDivan/Yazılı Edebiyat / 18. Yüzyıl
Görüntüle
Tarık Buğra YazarYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
SA’DÎ, Mehmed Sa’dî Bey Kâtip/Cemiyet-i Rusûmiye azasıDivan/Yazılı Edebiyat / 19. Yüzyıl
Görüntüle
HÜSNÎ, Hasan Hüsnî Efendi memurDivan/Yazılı Edebiyat / 19. Yüzyıl
Görüntüle
Ahmet Muhip Dıranas Şair, Tiyatro Yazarı, YöneticiYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
ÂSIM, Bağdatlı MüderrisDivan/Yazılı Edebiyat / 19. Yüzyıl
Görüntüle
Sizden Gelen Görüşler
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü(TEİS) ilk başvuru yaptığımız kaynaklardan bir tanesi. TEİS’ten önce bir şair veya eser hakkında en ufak bir bilgiye ulaşmak için saatlerce uğraşırken şimdi saniyeler içinde aradığımız bilgiye ulaşabiliyoruz. Bize bu imkân ve kolaylığı sağlayan başta Sayın Prof. Dr. Mustafa İSEN Hocamız olmak üzere bütün proje ekibine şükranlarımı sunuyorum.
Çok önemli ve değerli bir iş. Bu alanda büyük bir eksiği tamamlayacak. Dijital ve erişime açık olması çok ayırıcı bir özelliği. Bu yönüyle, 14 bin maddeyi de aşabileceği anlamına geliyor. Emeği geçen herkese teşekkürler...
Sayın proje yürütücüleri, Böylesi güncellenen, toparlayıcı ve erişimi günümüz koşullarına uyarlanan bir çalışmada madde hazırlayıcısı olarak görev aldığım için gurur duydum. Çalışma ortaya çıktıktan sonra keşke daha çok madde ile katkıda bulunsaydım diye hayıflandım. Selam ve saygılarımla...
Türk edebiyatının şair/yazar kadrosunun böylesine kıymetli bir ortama aktarılmasıyla daha kullanışlı ve kalıcı bir yol gözetilmiş.Bilginin hızla yayıldığı ve tüketildiği bir dünyada böylesi bir çalışma elzem ancak herkesin de cür'et edeceği şey değildir elbette. Kıymetli Mustafa İsen Hocama ve tüm emek harcayan kıymetli Hocalarıma sonsuz teşekkürler. (Not: Araştırma yaparken dikkatimiz çeken bir maddeyle ilgili sistemde -yazmalar.gov.tr de olduğu gibi- kişisel not alınabileceğimiz maddeyi kaydedebileceğimiz bölümler de olursa çok memnun oluruz.).Saygılarımla.
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü projesi her türlü övgünün üstündedir. Emeği geçen herkese teşekkür etmek boynumuzun borcudur. Ancak iki önemli Hocanın burada unutulduğunu / gözden kaçtığını hatırlatmak istiyorum. Prof. Dr. Mehmet Çavuşoğlu ve Mehmet Ali Tanyeri. Bu iki hocamızla ilgili madde hazırlanırsa çok daha güzel olacaktır. Saygılarımla.