ŞİHÂBÎ

(d. ?/? - ö. ?/?)
divan şairi
(Divan/Yazılı Edebiyat / 16. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Şihâbî’nin hayatı hakkında tezkirelerde ve biyografik kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. 16. yüzyılın ortalarında yazılmış olan ve tezkire niteliği taşıyan bir şiir mecmuasında “Mevlânâ Nazmînüñ şâkirdi olan Şihâbî fermâyed” (Mecmû’a-i Eş’âr, vr. 49b) ibaresiyle şaire ait bir gazel bulunmaktadır. Yine bu mecmuayla aynı dönemde yazılmış olan Pervâne Bey Nazire Mecmûası’nda üç gazeli ve 16. yüzyılın son çeyreğiyle 17. yüzyılın ilk çeyreği arasında derlenmiş olan Ispartalı Yâverizâde Kâbilî’nin Sultân-ı Hûbâna Münâsib Eş’âr adlı tematik matlalar mecmuasında ise 23 beyti kayıtlıdır. Bu mecmuaların yazıldığı dönem ve mecmua derleyicilerinin ölen veya daha önce yaşamış bazı şairler hakkında kullandıkları “merhûm, mağfûr, selefden, sâbıkda” gibi birtakım ifadeleri Şihâbî hakkında kullanmamaları göz önünde bulundurulduğunda şairin, 16. yüzyılın ortalarında hayatta olduğu düşünülebilir. Yine Mecmû’a-i Eş’âr’daki ibareden Şihâbî’nin, Mecma'u'n-Nezâ’ir’in müellifi olan Edirneli Nazmî (ö. 1555’ten sonra)’nin öğrencisi olduğu anlaşılmaktadır. Kâbilî'nin seçtiği beyitlerin başında şairin takdimi için kurgulanan “Şihâbî Kâtib-i Dîvân-ı Âlî” (Gürbüz 2018: 64) ifadesinden dîvân-ı âlî kâtiplerinden olduğu anlaşılmaktadır.

Kaynakça

Gıynaş, Kamil Ali (2017). Pervâne Bey Mecmuası, Ankara: Kültür ve Turizm Bak. Yay., e-kitap: http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/55832,pervane-bey-mecmuasi-pdf.pdf?0, [E.T. 06.09.2018].

Gürbüz, Mehmet (2018). Sultân-ı Hûbâna Münâsib Eş’âr, Ankara: Kültür ve Turizm Bak. Yay., e-kitap: http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/58582,sultan-i-hubana--munasib-esarpdf.pdf?0, [E.T. 15.01.2019].

Mecmû’a-i Eş’âr. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, Muallim Cevdet Koleksiyonu 479, vr. 44b.

 

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DOÇ. DR. YUNUS KAPLAN
Yayın Tarihi: 24.11.2013
Güncelleme Tarihi: 03.12.2020

Eserlerinden Örnekler

GAZEL

Ruhlarınuñ pertevinde âftâba irdi tâb

Leblerinüñ nisbetinden buldı kıymet la’l-i nâb

 

Hokka-i dür-pûşuñı var ise görmişdür meger

Ka’r-ı deryâdan yüzi yok çıkmaga dürr-i hoş-âb

 

Çâha salmışdur Bilâlı şol zenahdânuñda hâl

Oda atmışdur Halîli ol cebîn-i âftâb

 

Müntehâ kaddüñ revişinden olur tobı hacîl

Seyr-i bostân itdügüñde ey şeh-i ‘âlî-cenâb

 

Nûr ile olmış ezel ‘ilminde anuñ tıyneti

Necm-i kudretdür Şihâbî bil o şâh-ı kâm-yâb

 

(Mecmû’a-i Eş’âr. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, Muallim Cevdet Koleksiyonu 479, vr. 44b.)