DÂVÛD-I KAYSERİ, Şerafeddin Davûd b. Mahmud b. Mehmed

(d. ?/? - ö. 749/1349)
tekke şairi
(Tekke / Başlangıç-15. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Asıl adı Şerafeddin Davud b. Mahmud b. Mehmed olan şair Kayseri'de doğmuştur. Doğum tarihi bilinmemektedir. İlk eğitimini Kayseri'de tamamladıktan sonra Mısır'a giderek eğitimine devam etmiştir. Sadreddin Konevî’nin halifesi Kemâleddin Kâşânî tarafından yetiştirilip halifelik verilen şair, memleketine dönerek öğrendiklerini aktarmıştır. Daha sonra Bursa'ya yerleşmiş ve İznik'in fethinden sonra yapılan ilk medreseye Sultan Orhan tarafından müderris tayin edilmiştir. Bu medresede yirmi sene ders vermiş ve bir çok öğrenci yetiştirmiştir. Muhiddin-i Arabî'nin Fusûsu'l-Hikem'ine yaptığı şerh dolayısıyla tasavvufun Osmanlılar içinde geniş ölçüde yayılmasına katkı sağlamıştır. İznik’te 1349 yılında ölen şair, Gazi Hayreddin Paşa Camii karşısında Çınardibi denilen yere defnedilmiştir (TDEA 1986: 205).

Dâvûd-i Kayserî’nin büyük bölümü günümüze ulaşmış birçok eseri hakkında detaylı bilgileri Cağfer Karadaş aktarmaktadır (Karadaş 2006: 6). Karadaş'a göre eserlerinde kelam-felsefe-tasavvufu harmanlayarak bakması eserlerine ciddi bir genişlik ve derinlik kazandırmaktadır. Karadaş'ın şairin eserleri hakkında verdiği detaylı bilgilere göre:

1. Şerhu Füsûsi’l-hikem: Asıl adı, Matlau husûsi’l-kelim fî ma’âni Füsûsi’l-hikem olan eser, Fusûs şerhleri içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Eserin başında, talep üzerine kaleme aldığını belirtmesi, insanların kendisinde Fusûs’u şerh edecek birikim ve yeteneği gördüğünü gösterir. Bu eserin meydana gelmesinde en büyük payeyi de hocası Kaşânî’ye vermesi büyük bir kadirşinaslık örneğidir. Eserin tamamı Tahran’da (nşr. Seyyid Celaleddin Aştiyânî, Tahran 1383); sadece mukaddimesi el-Mukaddemât adı altında Kayseri Belediyesi tarafından hem er-Resâil içerisinde hem de ayrıca Hasan Şahin, Turan Koç ve Seyfullah Sevim tarafından yapılan tercümesi ile birlikte 1997 yılında yayımlanmıştır.

2. Şerhu Kasîdeti’t-Taiyye: İbn Farız’ın Nazmu’s-sulûk adıyla da bilinen el-Kasîdetü’t-Tâiyyetü’l-Kübrâ isimli eserine yazdığı şerhtir.

3. Şerhu Kasîdeti’l-Mîmiyye: Yine İbn Farız’ın Hamriyye veya Nazmu’d-dur adlarıyla da tanınan el-Kasîdetü’l-Mîmiyye adlı eseri üzerine yazdığı şerhtir. er-Resail içerisinde yayımlanmış olan Risâle fî ilmi’t-tasavvuf adlı eser, bu şerhin mukaddimesidir.

4. er-Resâil: Dâvûd-i Kayserî’nin sekiz risalesini ihtiva eden bu eser Mehmet Bayraktar tarafından hazırlanmış ve Kayseri Belediyesi tarafından (Kayseri 1997) yayımlanmıştır.

Kaynakça

Karadaş, Cafer (2006). "Davud-i Kayseri ve Genel Hatları ile Düşüncesi”, Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi. C. 15. 2: 1-18.

"Davud-ı Kayseri" (1986). Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi. C. 2. İstanbul: Dergâh Yay. 205.

 

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: TUNA YILDIZ
Yayın Tarihi: 28.02.2015
Güncelleme Tarihi: 06.12.2020

Eserlerinden Örnekler


İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1GEDÂYÎ, Kayserilid. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2Menekşe Toprakd. 01 Ocak 1970 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3RÂSİHd. ? - ö. 1877Doğum YeriGörüntüle
4GEDÂYÎ, Kayserilid. ? - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5Menekşe Toprakd. 01 Ocak 1970 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6RÂSİHd. ? - ö. 1877Doğum YılıGörüntüle
7GEDÂYÎ, Kayserilid. ? - ö. ?Ölüm YılıGörüntüle
8Menekşe Toprakd. 01 Ocak 1970 - ö. ?Ölüm YılıGörüntüle
9RÂSİHd. ? - ö. 1877Ölüm YılıGörüntüle
10GEDÂYÎ, Kayserilid. ? - ö. ?MeslekGörüntüle
11Menekşe Toprakd. 01 Ocak 1970 - ö. ?MeslekGörüntüle
12RÂSİHd. ? - ö. 1877MeslekGörüntüle
13GEDÂYÎ, Kayserilid. ? - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
14Menekşe Toprakd. 01 Ocak 1970 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
15RÂSİHd. ? - ö. 1877Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
16GEDÂYÎ, Kayserilid. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle
17Menekşe Toprakd. 01 Ocak 1970 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
18RÂSİHd. ? - ö. 1877Madde AdıGörüntüle