AĞA ÇILDIR, Hasan

(d. 1932 / ö. -)
âşık
(Âşık / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Âşık Hasan, 1932 yılında Ulaş’ta doğmuştur. Hasan ve Hatice’nin oğludur. Ancak zamanla hoşgörülü ve olgun davranışlar gibi güzel huylarından dolayı çevresi onu “Ağa” diye çağırır, bu durum zamanla âşığa lakap olur. Soyu köyünde Müminoğulları olarak bilinir. Aslen 93 (1877-1878) muhaciri olup dedesi Kars’ın Çıldır ilçesinin köylerinden buraya yerleşir. İlkokulu Ulaş’ta okur ancak ortaokulu ve liseyi okul dışından bitirir. Daha sonra askere gider ve askerlik hizmetini Kütahya Hava Er Eğitim Alayında çavuş olarak yapar. 1959 yılında Tecer köyünden Mustafa Bayburt’un kızı Güllü ile evlenir, bu evlilikten üçü erkek yedi çocuğu olur. Kayseri’deki Karayolları 6. Bölge Müdürlüğünde şoför olarak çalışmaya başlar, sonra Kangal, Zara, Elazığ, Malatya ve Ankara gibi yerlerde çalışır. 1973 yılında bu kurumdan emekli olur (Kaya 2009: 187).

Şiirlerinin son bendinde Ağa Çıldır mahlasını kullanır. Âşık şiirlerini hece ölçüsüyle söyler. Yarım kafiyenin yanında tam ve zengin kafiye de kullanır. Bütün şiirlerinin son bendinde mahlasını kullanır. Şiirlerinde sade bir Türkçe kullanır. Şiirleri içerik yönünden ele alındığında hemen her konuda şiiri bulunmaktadır. "Ağa Çıldır, şiir yazamaya ilkokul sıralarında başlar. Üç yüz kadar şiiri olup irticali vardır. Okumaya çok heveslidir, bu bakımdan evi kütüphane gibidir." (Kaya 2009: 187).

Türk halk şairleri genellikle yarım kafiyeyi kullanmışlardır. Ağa Çıldır’ın şiirlerinde de aynı özellik vardır. Dörtlüğünde görülen yarım kafiyeler şiirin tamamına hâkimdir. Ağa Çıldır’ın dili sadedir şiirlerinde zorlama yoktur. Hece, durak, kafiye ve rediflerde titiz davranmış; anlam bütünlüğüne dikkat ederek daha güçlü, daha kalıcı şiirler söyler. Şiirleri genellikle 3-5 dörtlükten oluşur.

İçerik bakımından, halk şairleri halkın duygularına, düşüncelerine, inançlarına, dünya görüşlerine, dertlerine, isteklerine, bunalımlarına, hülasa bütün ferdi ve sosyal meselelerine tercüman olan kişilerdir. Sözleri, anlamlı, özlü ve etkileyici olup, aynı zamanda gerçeği ve doğruyu yansıtır. Türk halk şiirinde işlenen konular ortaktır. Bir aşığın şiirinde yer verdiği konuya, bir başka zaman ve bir başka yörede herhangi bir âşık da yer verir. Ağa Çıldır da bu konulara yer vermekle, halk şiiri geleneğinin bir üyesi olduğunu ortaya koyar. Ali Şirvani, Bulamıyorum gibi şiirlerinin birçoğunda kendi hayatından izleri bulmak mümkündür.

Kaynakça

Kaya, Doğan (2009). "Ağa Çıldır". Sivas Halk Şairleri. C. I. Sivas: Sivas Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. 187-188.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: ŞAHİN BÜTÜNER
Yayın Tarihi: 02.01.2019
Güncelleme Tarihi: 05.12.2020

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1OZAN HASAN, Hasan Toptaşd. 04.06.1963 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2KUL HİMMET ÜSTADIM, İbrahimd. 1779? - ö. 1844?Doğum YeriGörüntüle
3Hasan Harmancıd. 09 Nisan 1982 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4ARSLAN, Arslan Akdenizd. 1932 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5Aydın Aydemird. 20 Mart 1932 - ö. 23 Mayıs 2008Doğum YılıGörüntüle
6Necati Yazgand. 14 Mayıs 1932 - ö. 23 Eylül 2014Doğum YılıGörüntüle
7SUSANOĞLU, Paşa Susanoğlud. 1962 - ö. ?MeslekGörüntüle
8MUHSİN, Muhsin Sandıkkayad. 1933 - ö. ?MeslekGörüntüle
9ALAADDİN, Ali Yıldızd. 1937 - ö. ?MeslekGörüntüle
10ERDEMOĞLU, Mehmet Ertemd. 10.03.1953 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11MURADÎ, Sebahattin Kayad. 01.02.1959 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12İBRAHİM DOĞANd. 1936 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13HASAN ÖZKANd. 1925 - ö. 17.02.2001Madde AdıGörüntüle
14ADEVİYE ÖZERTÜRKd. 1950 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15KODİK SÜLEYMANd. 1890 - ö. 1955Madde AdıGörüntüle