DÂVÛD-I KAYSERİ, Şerafeddin Davûd b. Mahmud b. Mehmed

(d. ?/? - ö. 749/1349)
tekke şairi
(Tekke / Başlangıç-15. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Asıl adı Şerafeddin Davud b. Mahmud b. Mehmed olan şair Kayseri'de doğmuştur. Doğum tarihi bilinmemektedir. İlk eğitimini Kayseri'de tamamladıktan sonra Mısır'a giderek eğitimine devam etmiştir. Sadreddin Konevî’nin halifesi Kemâleddin Kâşânî tarafından yetiştirilip halifelik verilen şair, memleketine dönerek öğrendiklerini aktarmıştır. Daha sonra Bursa'ya yerleşmiş ve İznik'in fethinden sonra yapılan ilk medreseye Sultan Orhan tarafından müderris tayin edilmiştir. Bu medresede yirmi sene ders vermiş ve bir çok öğrenci yetiştirmiştir. Muhiddin-i Arabî'nin Fusûsu'l-Hikem'ine yaptığı şerh dolayısıyla tasavvufun Osmanlılar içinde geniş ölçüde yayılmasına katkı sağlamıştır. İznik’te 1349 yılında ölen şair, Gazi Hayreddin Paşa Camii karşısında Çınardibi denilen yere defnedilmiştir (TDEA 1986: 205).

Dâvûd-i Kayserî’nin büyük bölümü günümüze ulaşmış birçok eseri hakkında detaylı bilgileri Cağfer Karadaş aktarmaktadır (Karadaş 2006: 6). Karadaş'a göre eserlerinde kelam-felsefe-tasavvufu harmanlayarak bakması eserlerine ciddi bir genişlik ve derinlik kazandırmaktadır. Karadaş'ın şairin eserleri hakkında verdiği detaylı bilgilere göre:

1. Şerhu Füsûsi’l-hikem: Asıl adı, Matlau husûsi’l-kelim fî ma’âni Füsûsi’l-hikem olan eser, Fusûs şerhleri içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Eserin başında, talep üzerine kaleme aldığını belirtmesi, insanların kendisinde Fusûs’u şerh edecek birikim ve yeteneği gördüğünü gösterir. Bu eserin meydana gelmesinde en büyük payeyi de hocası Kaşânî’ye vermesi büyük bir kadirşinaslık örneğidir. Eserin tamamı Tahran’da (nşr. Seyyid Celaleddin Aştiyânî, Tahran 1383); sadece mukaddimesi el-Mukaddemât adı altında Kayseri Belediyesi tarafından hem er-Resâil içerisinde hem de ayrıca Hasan Şahin, Turan Koç ve Seyfullah Sevim tarafından yapılan tercümesi ile birlikte 1997 yılında yayımlanmıştır.

2. Şerhu Kasîdeti’t-Taiyye: İbn Farız’ın Nazmu’s-sulûk adıyla da bilinen el-Kasîdetü’t-Tâiyyetü’l-Kübrâ isimli eserine yazdığı şerhtir.

3. Şerhu Kasîdeti’l-Mîmiyye: Yine İbn Farız’ın Hamriyye veya Nazmu’d-dur adlarıyla da tanınan el-Kasîdetü’l-Mîmiyye adlı eseri üzerine yazdığı şerhtir. er-Resail içerisinde yayımlanmış olan Risâle fî ilmi’t-tasavvuf adlı eser, bu şerhin mukaddimesidir.

4. er-Resâil: Dâvûd-i Kayserî’nin sekiz risalesini ihtiva eden bu eser Mehmet Bayraktar tarafından hazırlanmış ve Kayseri Belediyesi tarafından (Kayseri 1997) yayımlanmıştır.

Kaynakça

Karadaş, Cafer (2006). "Davud-i Kayseri ve Genel Hatları ile Düşüncesi”, Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi. C. 15. 2: 1-18.

"Davud-ı Kayseri" (1986). Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi. C. 2. İstanbul: Dergâh Yay. 205.

 

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: TUNA YILDIZ
Yayın Tarihi: 28.02.2015
Güncelleme Tarihi: 06.12.2020

Eserlerinden Örnekler


İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1Nemika Tuğcud. 1946 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2DİDARÎd. ? - ö. 1870Doğum YeriGörüntüle
3ÂLİM, Müderris-zâde Mehmed Âlim Efendid. 1802 - ö. 1881Doğum YeriGörüntüle
4Nemika Tuğcud. 1946 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5DİDARÎd. ? - ö. 1870Doğum YılıGörüntüle
6ÂLİM, Müderris-zâde Mehmed Âlim Efendid. 1802 - ö. 1881Doğum YılıGörüntüle
7Nemika Tuğcud. 1946 - ö. ?Ölüm YılıGörüntüle
8DİDARÎd. ? - ö. 1870Ölüm YılıGörüntüle
9ÂLİM, Müderris-zâde Mehmed Âlim Efendid. 1802 - ö. 1881Ölüm YılıGörüntüle
10Nemika Tuğcud. 1946 - ö. ?MeslekGörüntüle
11DİDARÎd. ? - ö. 1870MeslekGörüntüle
12ÂLİM, Müderris-zâde Mehmed Âlim Efendid. 1802 - ö. 1881MeslekGörüntüle
13Nemika Tuğcud. 1946 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
14DİDARÎd. ? - ö. 1870Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
15ÂLİM, Müderris-zâde Mehmed Âlim Efendid. 1802 - ö. 1881Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
16Nemika Tuğcud. 1946 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
17DİDARÎd. ? - ö. 1870Madde AdıGörüntüle
18ÂLİM, Müderris-zâde Mehmed Âlim Efendid. 1802 - ö. 1881Madde AdıGörüntüle