YAKUP KARACA

(d. 01.01.1972 / ö. -)
âşık
(Âşık / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Yakup Karaca, 1 Ocak 1972 tarihinde Adana'nın Kozan ilçesi, Çamdere köyünde, Okçular mahallesinde dünyaya gelmiştir (Ekmekçi 2017: 396). Karaca, ilkokulu köyünde, ortaokulu Kozan'da, liseyi ise Adana'da okumuştur. Üniversite öğrenimini yaşadığı bazı olumsuzluklardan dolayı bırakmak zorunda kalmıştır. Çocukluğunun büyük bir kısmını çobanlık yaparak geçirmiştir. 2001'den bu yana Adana Asker Hastanesi'nde sivil memur olarak çalışmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır (Aydemir 2013: 424).

Karaca, ortaokul öğretmeninin herkesin bir şiir yazmasını istemesi sonucu ilk şiirini 1985 yılında yazmıştır. 2007 yılından itibaren yoğun bir şekilde şiir yazan âşık, saz çalamamaktadır. Ustası İbrahim Özcanlı (Aşık Postacı)'dır. Karacaoğlan, Dadaloğlu, Âşık Veysel, Hacı Karakılçık, Gül Ahmet Yiğit, Arzu Bacı, Vahap Kocaman gibi âşıkları da üstat olarak kabul etmektedir. İsmail Hakkı Tanrıkulu, Mustafa Fındıklı ve Muammer Sonkaya adlı âşıkların da şiirlerini beğenir (Aydemir 2013: 424).

Şiirlerinde aşk, sevda, memleket sevgisi, Türklük gibi konular ele almıştır. Bu konular dışında birçok konuda da şiirler yazmıştır. İlk söylediği şiirlerde beğenmediği kısımları değiştirerek düzenlemeler yaptığı olmuştur. Şiirlerini hem deftere yazmakta hem de dijital ortama aktarıp muhafaza etmektedir. Şiirlerini güzelleme, taşlama, koçaklama türlerinde yazmaktadır. Şiirlerinde 7'li, 8'li ve 11'li hece ölçülerini kullanmaktadır. Katıldığı âşık meclislerinde, şölenlerde, şenliklerde (Arıklar Şenliği Sarı Kayseri, Yakup Karaca 1. Âşıklar Şöleni, Varsaklar Şenliği gibi) şiirlerini okumuştur. “Türkmen Güzeli” şiiri ise bestelenmiştir. Hürriyet, Sabah, Adana Kent, Adana Ekspres, Evrim Gazetesi gibi çeşitli ulusal ve yerel basında şiirleri yer almıştır. Kayseri Elif TV, Adana Akdeniz TV, Adana Kent TV, Kozan Otağ TV, Kozan TV gibi kanallarda çeşitli programlara katılmıştır. İlk şiir kitabı 2009 yılında basılan "Farsaklar Diyarı Kozan Dağından Esintiler" dir. 2012 yılında ise “Duygu Pınarı” adlı ikinci şiir kitabını yayımlanmıştır (Aydemir 2013: 424; Ekmekçi 2017: 396).

Kaynakça

Aydemir, Emrah (2013). “Yakup Karaca (Âşık Karaca)” Sazın ve Sözün Sultanları Yaşayan Halk Şairleri-X. Ed. Fatma Ahsen Turan ve Ülkü Ayşe Oğuzhan Börekci. Ankara: Gazi Kitabevi Yay. 424-427

Ekmekçi, Mansur (2017). Adanalı Yazarlar, Şairler, Ozanlar Antolojisi. Adana: Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Yay.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: ABDULKADİR ÖNKOL
Yayın Tarihi: 03.01.2019
Güncelleme Tarihi: 12.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Farsaklar Diyarı Kozan Dağından EsintilerEkrem Matbaası / Adana2009Şiir
Duygu PınarıEkrem Matbaası / Adana2012Şiir

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1Nurer Uğurlud. 1940 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2İSMAİL HAKKI TANRIKULUd. 1952 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3Dilek Türkerd. 1984 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4Nurer Uğurlud. 1940 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5İSMAİL HAKKI TANRIKULUd. 1952 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Dilek Türkerd. 1984 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Nurer Uğurlud. 1940 - ö. ?MeslekGörüntüle
8İSMAİL HAKKI TANRIKULUd. 1952 - ö. ?MeslekGörüntüle
9Dilek Türkerd. 1984 - ö. ?MeslekGörüntüle
10Nurer Uğurlud. 1940 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11İSMAİL HAKKI TANRIKULUd. 1952 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Dilek Türkerd. 1984 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13Nurer Uğurlud. 1940 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
14İSMAİL HAKKI TANRIKULUd. 1952 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15Dilek Türkerd. 1984 - ö. ?Madde AdıGörüntüle