Arama Yap
TEİS'in tamamlayıcı çalışması olan Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü (TEES) erişime açılmıştır. https://tees.yesevi.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
İnsanlıkla yaşıt bir bilim dalı olan biyografi, toplumların sosyal ve kültürel gelişmişliğinin de önemli göstergelerinden biridir. Bu anlamda dünyanın en zengin biyografi geleneği, İslam medeniyetine ve dolayısıyla onun önemli bir parçası olan Türk toplumuna aittir. Özellikle Osmanlı Dönemi, başta şair biyografileri olmak üzere, bilginler, devlet adamları, hattatlar ve musikişinaslardan çiçek yetiştiricilerine kadar her konuda, pek az topluma nasip olacak zenginlikte bir biyografi geleneğine sahiptir. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü başlangıçtan günümüze kadar Türk edebiyatına ait şair ve yazarların biyografilerini modern biyografi anlayışına göre ele alan bir çalışmadır. Genel Ağ ortamında bütün dünyanın hizmetine sunulan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, belirli aralıklarla yeni araştırmalar ışığında güncellenecektir.
ISBN: 978-9944-237-86-4
En Çok Görüntülenen 10 Madde
Feride Çetin Oyuncu, YazarYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
LÜTFÎ, Lütfullâh, Hoca-zâde Müderris, kadıDivan/Yazılı Edebiyat / 17. Yüzyıl
Görüntüle
Fazıla Atabek Şair, YazarYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
KÂNÎ, Ebû Bekîr kâtipDivan/Yazılı Edebiyat / 18. Yüzyıl
Görüntüle
HÜSNÎ, Abdullâh kâtipDivan/Yazılı Edebiyat / 18. Yüzyıl
Görüntüle
Cahit Tanyol Akademisyen, Şair, Yazar, ToplumbilimciYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
SA’DÎ, Mehmed Sa’dî Bey Kâtip/Cemiyet-i Rusûmiye azasıDivan/Yazılı Edebiyat / 19. Yüzyıl
Görüntüle
Tarık Buğra YazarYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
MUHİBBÎ PadişahDivan/Yazılı Edebiyat / 16. Yüzyıl
Görüntüle
Ahmet Muhip Dıranas Şair, Tiyatro Yazarı, YöneticiYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
Sizden Gelen Görüşler
Ortak çalışma kültürümüze çok önemli bir katkı yapan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi, kısa süre içerisinde oldukça faal bir şekilde kullanılmaya başlandı ve aradan geçen zamanda da akademisyenler ve öğrenciler için önemli bir başvuru kaynağı hâline geldi. Yeni arayüzü ile sistemin kullanımı kolaylaşmış ve verimi yükselmiş görünüyor. Başta projenin öncülüğünü yapan Sayın Prof. Dr. Mustafa İSEN hocamız olmak üzere projenin hayata geçmesinde büyük emekleri olan editörlere, madde yazarlarına ve teknik ekibe teşekkürler.
Çok başarılı ve boşluk doldurucu bir çalışma olmuş. Gerçekten takdire şayan. Önerim Resimli olması. Ayrıca şair-yazarların eserleri üzerine tıklanıldığında en azından kapak resminin olması ve az da tanıtım amaçlı bir kaç cümle yer alması yerinde olacaktır.
Türk edebiyatının şair/yazar kadrosunun böylesine kıymetli bir ortama aktarılmasıyla daha kullanışlı ve kalıcı bir yol gözetilmiş.Bilginin hızla yayıldığı ve tüketildiği bir dünyada böylesi bir çalışma elzem ancak herkesin de cür'et edeceği şey değildir elbette. Kıymetli Mustafa İsen Hocama ve tüm emek harcayan kıymetli Hocalarıma sonsuz teşekkürler. (Not: Araştırma yaparken dikkatimiz çeken bir maddeyle ilgili sistemde -yazmalar.gov.tr de olduğu gibi- kişisel not alınabileceğimiz maddeyi kaydedebileceğimiz bölümler de olursa çok memnun oluruz.).Saygılarımla.
Çok önemli ve değerli bir iş. Bu alanda büyük bir eksiği tamamlayacak. Dijital ve erişime açık olması çok ayırıcı bir özelliği. Bu yönüyle, 14 bin maddeyi de aşabileceği anlamına geliyor. Emeği geçen herkese teşekkürler...
Söze Nasıl başlayacağımı bilemedim. Siteniz o kadar güzel ki benim güzel anadolumun eşsiz sade toprak kokan o deryayı geleceğe taşıyorsunuz geleneği geleceğe aktarıyorsunuz. Anadoluda var olan varlığını sürdürüp ebediyete göçmüş o duygu yüklü Halk Ozanlarını en ince detayına kadar yazıp toplumumuzu aydınlatıp bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Ruhları Şad olsun Büyük Halk Ozanlarının Ozan Mahmut Erdal-Ozan Ali Kızıltuğ-Ozan Ali Doğan -Ozan Hüseyin Çırakman-Aşık Mahsuni Şerif'e daha nice güzel yürekli insanlara. Üniversitenize ve siz değerli ilim ve fikir sahibi hocalarımıza sonsuz başarılar.