SÜLEYMAN, Şeyh Seyyid Süleyman Efendi

(d. ?/? - ö. 27 Cemaziyelevvel 1064/15 Nisan 1654)
Divan şiiri
(Divan/Yazılı Edebiyat / 17. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)

Alaiye’de doğdu. Eğitimini tamamladıktan sonra Bursa’ya gitti. Halvetî tarikatına intisap etti. Bursa’da Fenârî Ahmed Paşa Zaviyesi şeyhi oldu. Tokatlı Şeyh Hayreddin Efendi ve damadı olan Şeyh Ali Efendi’ye bağlandıktan sonra onların manevi işaretiyle İstanbul’da Kasımpaşa semtine yerleşti. Bir süre burada kaldı. Yine Şeyh Ali Efendi’nin işaretiyle Bursa’ya tekrar dönerek irşat vazifesi gördü. 27 Cemaziyelevvel 1064 / 15 Nisan 1654 yılında vefat etti ve kendi zaviyesine defnedildi. Âlim, ârif, zâhid ve takva ehli bir kişiydi. İlahileri vardır.

Kurnaz, Cemal ve Mustafa Tatçı (hzl.) (2001). Nail Tuman, Tuhfe-i Nâilî. Ankara: Bizim Büro Yay.

Özcan, Abdülkadir (hzl.) (1989). Şakaik-ı Nu‘maniye ve Zeyilleri Vekayiü’l-Fudalâ II-III Şeyhi Mehmed Efendi. İstanbul: Çağrı Yay.

Yazar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GÖNEL
Yayın Tarihi: 18.12.2014
Güncelleme Tarihi: 23.11.2020

Evliyânun sırrın tuyan hayrân olur gezer yürür

Dost yolunda câna kıyan kendi özinden bezer yürür

Gönlini Hakk’a baglayup yârun visâlin anlayup

Âh idüben aglayup gözlerinden sızar yürür

(Abdulkadiroğlu, Abdulkerim (hzl.), (1998). İsmail Beliğ, Güldeste-i Riyâz-ı İrfân ve Vefeyât-ı Dânişverân-ı Nâdiredân. Ankara: Anıl Matbaa Yay. 123.)