Nedim Atilla

(d. 6 Şubat 1958 / ö. -)
Gazeteci, Yazar, Televizyon Programcısı
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

İzmir-Dikili’de doğdu.Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. Daha sonra ‘iletişim sosyolojisi’ ve ‘tarihsel coğrafya’ üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. 1979’dan bu yana Günaydın, Yeni Asır, Sabah, Bugün ve Akşam gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundu.

5 yıl boyunca Yeni Asır’da, “İnsider”, 8 yıl boyunca da Akşam Gazetesi’nde ‘Ege ve İnsan’ ve 12 yıl boyunca “Anadolu Mutfağı” köşesini hazırlamıştır. Halen aralarında İzmirlife, Metrogastro, Foodinlife gibi dergilerin bulunduğu çeşitli yayınlarda sürekli yazmaktadır. 2004-2009 yılları arasında meslektaşları Erol Yaraş ve Hamdi Türkmen’le ‘Haftalık’ adlı programda İzmir’in nabzını tutmaya çalışmıştır.

2010'dan bu yana Ege TV'de meslektaşları Gönül Soyoğul ve Ümit Yaldız ile 'Söz Meclisten İçeri' adlı tartışma programını gerçekleştirmektedir. Yine Ege TV’de 8 yıldır ‘Rotamız Lezzet’ adlı programı hazırlayıp sunmaktadır.

Uluslararası Rotary 2440 Bölgede 10 yıl boyunca Halkla İlişkiler Ana Komite Başkanlığı yapmıştır. 2006'dan bu yana Slow Food hareketinin Türkiye’deki kurucu liderlerinden biridir, İzmir Bardacık Birliği’nin lideridir. 2011'den bu yana Mutfak Dostları Derneği'nin, 2012'den bu yana da Chaîne des Rôtisseurs derneğinin yönetim kurulu üyesidir. Ayrıca çeşitli hizmet ve felsefe kuruluşlarına, mesleki yerel ve uluslararası örgütlere üyedir. Mesleği ile ilgili pek çok ödülün sahibidir.

A.Nedim Atilla araştırma, inceleme, biyografi, hatıra ve gezi, mutfak kültürü konularında çok eser vermiş bir yazardır. Araştırmalarında İzmir ve ilçeleri ile çevre il ve ilçeleri ele almış, bir turist rehberi tarzıyla, kısa ama aydınlatıcı bir dil kullanmıştır.

İzmir’in tarihini, coğrafyasını, toplumsal hayatını, geç irdiği değişimleri, insan tiplerini, atmosferini, doğal güzelliklerini, folklorunu, unutulan değerlerini, yeme içme kültürünü eserlerinde ağırlıklı olarak yer veren Nedim Atilla anı, biyografi, araştırma, inceleme kitaplarında; günümüzde en çok ilgi çeken konu olan afrodizyakları da işlemiştir.

Kaynakça

Atilla, A.Nedim (2018). Büyük Bir Zenginliğin Üzerinde Oturuyoruz (Röportaj). Gastronomi Dergisi. 05.07.2018

Atilla, A.Nedim (2018). Mutfak Araştırmacısı, Gazeteci –Yazar: Nedim Atilla (Röportaj). Restoran Dergisi. 15.08.2018 /http://www.restorandergisi.com/detay.php?id=220 [Erişim tarihi: 19.02.2019]

http://izmirgastrofest.com/speaker/nedim-atilla/ [Erişim tarihi: 19.02.2019]

https://www.kitapyurdu.com/yazar/a-nedim-atilla/16008.htmlb [Erişim tarihi: 19.02.2019]

https://www.dr.com.tr/Yazar/a--nedim-atilla/s=251483 [Erişim tarihi: 19.02.2019]

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/nedim-atilla/ [Erişim tarihi: 19.02.2019]

https://www.msxlabs.org/forum/basin-magazin-tr/414254-nedim-atilla.html [Erişim tarihi: 19.02.2019]

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: ALI AKSAKAL
Yayın Tarihi: 10.03.2019
Güncelleme Tarihi: 19.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Gelişen İzmirİzmir Büyükşehir Belediyesi / İzmir2001Araştırma
Tarihten Günümüze İzmir mutfağıİzmir Büyükşehir Belediyesi / İzmir2001Araştırma
İzmir Posta Tarihi (1841-2001)İzmir Yayıncılık / Izmır2001Araştırma
Gelişen İzmir : 1927-1928 İzmir Belediyesi Albümü'ne 2001 Yılından Bir Bakış_İzmir Büyükşehir Belediyesi / Izmır2001Araştırma
Parşömen : Gravürler ve Fotoğraflarla Bergama'da DeğişimÖztüre Kültür / İstanbul2002Araştırma
İzmir Demiryollarıİzmir Büyükşehir Belediyesi / Izmır2002Araştırma
Vourla : Urla'da Zamana TanıklıkÖztüre / Izmır2002Araştırma
Batı Anadolu Zeytinyağı Kültürü : [Ege'den Yemek Tarifleriyle]Tariş Zeytin Kitaplığı / Izmır2003Araştırma
İlkçağdan Günümüze RakıTürk İçki Kültürü Yayınları / Izmır2003Araştırma
Adabeyi: Dünden Bugüne Adım Adım AyvalıkÖztüre / Izmır2004Gezi Yazısı
Moballa : Karia'dan Cumhuriyet'e MuğlaÖztüre / Izmır2005Araştırma
Cevdet İnci : [Azimli, Erdemli ve Girişimci Bir Egelinin Yaşam Öyküsü]İnci Vakfı / Izmır2006Biyografi
Sağlık Yurdu Batı AnadoluÖztüre / Izmır2006İnceleme
100 Yıl Önce / 100 Yıl Sonra İzmirAtatürk OSB / Izmır2010Araştırma
En Yangın Aşklar Yemekte BaşlarHayy Kİtap / İstanbul2010İnceleme
Kozak : Çam fFstığından Yemeklerine Bir Yaylanın Öyküsü..Öztüre Kültür / İstanbul2011Araştırma
Batı Anadolu Şarap KültürüSevilen / İstanbul2011Araştırma
Alaçatı : Hikayesini Rüzgarın Taşa ve Denize Yazdığı KentTashkalem / İstanbul2013Araştırma
Bir Göç Kasabası GaziemirHeyamola / İstanbul2011Hatıra
SeferihisarÖztüre / Izmır2011Araştırma
Ben Mithat ÖztüreÖztüre / Izmır2013Otobiyografi

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1AHMED TAL'AT, Benlerli-zâde Hâfız Ahmed Tal'at Efendid. ? - ö. 1903Doğum YeriGörüntüle
2Aslı E. Perkerd. 23 Mart 1975 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3Ayşe Kilimcid. 10 Şubat 1954 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4KAZIM UYSALd. 1958 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5Beyhan Erözd. 1958 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Hatice Dökmend. 27 Ağustos 1958 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Ömer Akşahand. 01 Ocak 1953 - ö. ?MeslekGörüntüle
8Fahri Erdinçd. 1917 - ö. 11 Kasım 1986MeslekGörüntüle
9Elif Konar Özkand. 15 Haziran 1976 - ö. ?MeslekGörüntüle
10Ratib Kazancıgild. 1920 - ö. 12 Ağustos 2017Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11H. Cengiz Alpayd. 1922 - ö. 23 Haziran 1991Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Necmi Onurd. 18 Şubat 1925 - ö. 21 Aralık 1992Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13NEDÎM, İbrâhimd. ? - ö. Şubat-Mart 1776Madde AdıGörüntüle
14Mehmet Atilla Maraşd. 1 Temmuz 1949 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15Atilla Atalayd. 1963 - ö. ?Madde AdıGörüntüle