Madde Detay
Nedim Atilla
(d. 6 Şubat 1958 / ö. -)
Gazeteci, Yazar, Televizyon Programcısı
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4
İzmir-Dikili’de doğdu.Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. Daha sonra ‘iletişim sosyolojisi’ ve ‘tarihsel coğrafya’ üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. 1979’dan bu yana Günaydın, Yeni Asır, Sabah, Bugün ve Akşam gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundu.
5 yıl boyunca Yeni Asır’da, “İnsider”, 8 yıl boyunca da Akşam Gazetesi’nde ‘Ege ve İnsan’ ve 12 yıl boyunca “Anadolu Mutfağı” köşesini hazırlamıştır. Halen aralarında İzmirlife, Metrogastro, Foodinlife gibi dergilerin bulunduğu çeşitli yayınlarda sürekli yazmaktadır. 2004-2009 yılları arasında meslektaşları Erol Yaraş ve Hamdi Türkmen’le ‘Haftalık’ adlı programda İzmir’in nabzını tutmaya çalışmıştır.
2010'dan bu yana Ege TV'de meslektaşları Gönül Soyoğul ve Ümit Yaldız ile 'Söz Meclisten İçeri' adlı tartışma programını gerçekleştirmektedir. Yine Ege TV’de 8 yıldır ‘Rotamız Lezzet’ adlı programı hazırlayıp sunmaktadır.
Uluslararası Rotary 2440 Bölgede 10 yıl boyunca Halkla İlişkiler Ana Komite Başkanlığı yapmıştır. 2006'dan bu yana Slow Food hareketinin Türkiye’deki kurucu liderlerinden biridir, İzmir Bardacık Birliği’nin lideridir. 2011'den bu yana Mutfak Dostları Derneği'nin, 2012'den bu yana da Chaîne des Rôtisseurs derneğinin yönetim kurulu üyesidir. Ayrıca çeşitli hizmet ve felsefe kuruluşlarına, mesleki yerel ve uluslararası örgütlere üyedir. Mesleği ile ilgili pek çok ödülün sahibidir.
A.Nedim Atilla araştırma, inceleme, biyografi, hatıra ve gezi, mutfak kültürü konularında çok eser vermiş bir yazardır. Araştırmalarında İzmir ve ilçeleri ile çevre il ve ilçeleri ele almış, bir turist rehberi tarzıyla, kısa ama aydınlatıcı bir dil kullanmıştır.
İzmir’in tarihini, coğrafyasını, toplumsal hayatını, geç irdiği değişimleri, insan tiplerini, atmosferini, doğal güzelliklerini, folklorunu, unutulan değerlerini, yeme içme kültürünü eserlerinde ağırlıklı olarak yer veren Nedim Atilla anı, biyografi, araştırma, inceleme kitaplarında; günümüzde en çok ilgi çeken konu olan afrodizyakları da işlemiştir.
Kaynakça
Atilla, A.Nedim (2018). Büyük Bir Zenginliğin Üzerinde Oturuyoruz (Röportaj). Gastronomi Dergisi. 05.07.2018
Atilla, A.Nedim (2018). Mutfak Araştırmacısı, Gazeteci –Yazar: Nedim Atilla (Röportaj). Restoran Dergisi. 15.08.2018 /http://www.restorandergisi.com/detay.php?id=220 [Erişim tarihi: 19.02.2019]
http://izmirgastrofest.com/speaker/nedim-atilla/ [Erişim tarihi: 19.02.2019]
https://www.kitapyurdu.com/yazar/a-nedim-atilla/16008.htmlb [Erişim tarihi: 19.02.2019]
https://www.dr.com.tr/Yazar/a--nedim-atilla/s=251483 [Erişim tarihi: 19.02.2019]
https://www.aksam.com.tr/yazarlar/nedim-atilla/ [Erişim tarihi: 19.02.2019]
https://www.msxlabs.org/forum/basin-magazin-tr/414254-nedim-atilla.html [Erişim tarihi: 19.02.2019]
Madde Yazım Bilgileri
Yazar: ALI AKSAKALYayın Tarihi: 10.03.2019Güncelleme Tarihi: 19.12.2020
Yayın Tarihi: 10.03.2019Güncelleme Tarihi: 19.12.2020
Güncelleme Tarihi: 19.12.2020
Eser Adı | Yayın evi | Basım yılı | Eser türü |
---|---|---|---|
Gelişen İzmir | İzmir Büyükşehir Belediyesi / İzmir | 2001 | Araştırma |
Tarihten Günümüze İzmir mutfağı | İzmir Büyükşehir Belediyesi / İzmir | 2001 | Araştırma |
İzmir Posta Tarihi (1841-2001) | İzmir Yayıncılık / Izmır | 2001 | Araştırma |
Gelişen İzmir : 1927-1928 İzmir Belediyesi Albümü'ne 2001 Yılından Bir Bakış_ | İzmir Büyükşehir Belediyesi / Izmır | 2001 | Araştırma |
Parşömen : Gravürler ve Fotoğraflarla Bergama'da Değişim | Öztüre Kültür / İstanbul | 2002 | Araştırma |
İzmir Demiryolları | İzmir Büyükşehir Belediyesi / Izmır | 2002 | Araştırma |
Vourla : Urla'da Zamana Tanıklık | Öztüre / Izmır | 2002 | Araştırma |
Batı Anadolu Zeytinyağı Kültürü : [Ege'den Yemek Tarifleriyle] | Tariş Zeytin Kitaplığı / Izmır | 2003 | Araştırma |
İlkçağdan Günümüze Rakı | Türk İçki Kültürü Yayınları / Izmır | 2003 | Araştırma |
Adabeyi: Dünden Bugüne Adım Adım Ayvalık | Öztüre / Izmır | 2004 | Gezi Yazısı |
Moballa : Karia'dan Cumhuriyet'e Muğla | Öztüre / Izmır | 2005 | Araştırma |
Cevdet İnci : [Azimli, Erdemli ve Girişimci Bir Egelinin Yaşam Öyküsü] | İnci Vakfı / Izmır | 2006 | Biyografi |
Sağlık Yurdu Batı Anadolu | Öztüre / Izmır | 2006 | İnceleme |
100 Yıl Önce / 100 Yıl Sonra İzmir | Atatürk OSB / Izmır | 2010 | Araştırma |
En Yangın Aşklar Yemekte Başlar | Hayy Kİtap / İstanbul | 2010 | İnceleme |
Kozak : Çam fFstığından Yemeklerine Bir Yaylanın Öyküsü.. | Öztüre Kültür / İstanbul | 2011 | Araştırma |
Batı Anadolu Şarap Kültürü | Sevilen / İstanbul | 2011 | Araştırma |
Alaçatı : Hikayesini Rüzgarın Taşa ve Denize Yazdığı Kent | Tashkalem / İstanbul | 2013 | Araştırma |
Bir Göç Kasabası Gaziemir | Heyamola / İstanbul | 2011 | Hatıra |
Seferihisar | Öztüre / Izmır | 2011 | Araştırma |
Ben Mithat Öztüre | Öztüre / Izmır | 2013 | Otobiyografi |
İlişkili Maddeler
Sn. | Madde Adı | D.Tarihi / Ö.Tarihi | Benzerlik | İncele |
---|---|---|---|---|
1 | AHMED TAL'AT, Benlerli-zâde Hâfız Ahmed Tal'at Efendi | d. ? - ö. 1903 | Doğum Yeri | Görüntüle |
2 | Aslı E. Perker | d. 23 Mart 1975 - ö. ? | Doğum Yeri | Görüntüle |
3 | Ayşe Kilimci | d. 10 Şubat 1954 - ö. ? | Doğum Yeri | Görüntüle |
4 | KAZIM UYSAL | d. 1958 - ö. ? | Doğum Yılı | Görüntüle |
5 | Beyhan Eröz | d. 1958 - ö. ? | Doğum Yılı | Görüntüle |
6 | Hatice Dökmen | d. 27 Ağustos 1958 - ö. ? | Doğum Yılı | Görüntüle |
7 | Ömer Akşahan | d. 01 Ocak 1953 - ö. ? | Meslek | Görüntüle |
8 | Fahri Erdinç | d. 1917 - ö. 11 Kasım 1986 | Meslek | Görüntüle |
9 | Elif Konar Özkan | d. 15 Haziran 1976 - ö. ? | Meslek | Görüntüle |
10 | Ratib Kazancıgil | d. 1920 - ö. 12 Ağustos 2017 | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
11 | H. Cengiz Alpay | d. 1922 - ö. 23 Haziran 1991 | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
12 | Necmi Onur | d. 18 Şubat 1925 - ö. 21 Aralık 1992 | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
13 | NEDÎM, İbrâhim | d. ? - ö. Şubat-Mart 1776 | Madde Adı | Görüntüle |
14 | Mehmet Atilla Maraş | d. 1 Temmuz 1949 - ö. ? | Madde Adı | Görüntüle |
15 | Atilla Atalay | d. 1963 - ö. ? | Madde Adı | Görüntüle |