CEMAL, Cemal Sayılgan

(d. 1938 / ö. -)
?
(Âşık / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Cemal Sayılgan, 1938 yılında Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı Orta Nahiye köyünde dünyaya gelmiştir. Sayılgan önce Ankara'ya, daha sonra Almanya'ya göç etmiş ve 1969 yılında tekrar Ankara'ya dönmüştür. 1957 yılında evlenen Cemal Sayılgan'ın bu evlilikten altı çocuğu olmuştur. Ancak Sayılgan'ın dört çocuğu vefat etmiştir. Beyaz eşya üreten özel bir şirkette çalışan âşık buradan emekli olmuştur (Demirel 2011: 75).

Cemal Sayılgan'ın ailesinde kendisinden başka âşık olmayıp, çevresinde de etkilendiği âşık bulunmamaktır. Rüya görmediğini ve bade içmediğini belirten âşığın ustası olmayıp, kendi kendini yetiştirmiştir. Ancak âşık, üstat olarak Şevki Dinçal'i kabul etmiştir. Âşık fasıl düzenlerini bilmeyen Sayılgan, âşık atışmalarına hiç katılmamış, âşıklar kahvehanesine de hiç gitmemiştir. Çağdaşlarından da kimseyi tanımamaktadır. Şiirlerini yedili ve sekizli hece ölçüsüyle yazan âşık, şiirlerinde mahlas olarak kendi adını kullanmıştır. Sayılgan şiirlerinde aşk, sitem, siyaset, çevre, savaş, hüzün, ölüm gibi insanları ilgilendiren hemen hemen her konuya yer vermiştir. Sosyal meselelere oldukça hassasiyetle yaklaşan âşık, 1993 yılında Sivas'ta yaşanan Madımak katliamına çok üzülmüş, yaşananlara şiirlerinde de yer vermiştir. Bir şiirindeki dörtlükte yaşananlara dair hislerini ''Süt gibi sevgiye katran katanlar/ Otuz üç masumu yakıp atanlar/ Gece rüşvet gündüz ahkâm satanlar/ Siması insandır kendi hiç değil'' şeklinde ifade etmiştir. İrticalen şiir söyleyemeyen Sayılgan, şiirleri üzerinde değişiklik yapmakta ve şiirlerde beğenmediği yerleri değiştirmektedir. Cemal Sayılgan, şiirlerini İşte Böyle adlı kitapta toplamıştır. Bu kitapta yedi yüz elli şiiri vardır. Orvak Derneğinin düzenlediği yarışmada iki kez ikincilik elde etmiştir. Sigaranın zararları konusunda yazdığı şiiriyle Sağlık Bakanlığından takdir ve teşekkür belgesi almıştır (Demirel 2011: 75-76).

Kaynakça

Demirel, Mehtap (2011). ''Cemal Sayılgan''. Sazın ve Sözün Sultanları Yaşayan Halk Şairleri V.  Ed. Fatma Ahsen Turan, Ezgi Bolçay. Ankara: Gazi Kitabevi. 75-84.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: MAKBULE UYSAL
Yayın Tarihi: 20.05.2019
Güncelleme Tarihi: 06.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
İşte Böyle- / Ankara2005Şiir

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1FÂ'İKd. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2ÖZOĞLU, Nuri Özoğlud. 1969 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3NADİR HOCA, Hüseyin Nadir Öztürkd. 1944 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4CEMAL, Cemal Öztürkd. 1938 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5DURMUŞ TEKMENd. 1938 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Mıgırdiç Margosyand. 23 Aralık 1938 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7OZAN RECEP/DOĞANKARTAL, Recep Cırıkd. 1953 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
8DERVİŞ/DERVİŞ OZAN, Mahmut Metind. 1955 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
9MİHMANÎ, Muhittin Cuyad. 1935 - ö. 2006Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
10ARAS, Fatma Arasd. 1954 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
11TÂLİBÎd. 1743 - ö. 1813Madde AdıGörüntüle
12FATMA/FATMA MAHREMİ/SEÇİMAY, Fatma Taşkayad. 1957 - ö. ?Madde AdıGörüntüle