Özdemir İnce

Hepa Çopurgil , M.E.
(d. 01 Eylül 1936 / ö. -)
Şair, yazar, çevirmen, deneme yazarı.
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Mersin-Fındıkpınarı Yaylası’nda doğmuştur. Kantar kâtibi ve işçi temsilcisi olan babası Ahmet İnce (1902-1978) Mersin’in Çavuşlu Köyü, annesi Nasibe İnce (1914-2000) ise Demirışık Köyü’ndendir. Kötü bir çocukluk geçirdiğini, oyuna doymadan para kazanma yollarına düştüğünü söyleyen Özdemir İnce, çocukluğunda gazoz ve simit satmış, garsonluk, kebapçı çıraklığı, buğday eleyiciliği yapmış ve iplik dokuma fabrikasında çalışmıştır (İnce 2003: 20).

Kayatepe İlkokulu’nda (1943-48), ortaokul (1948-51) ve liseyi Mersin Lisesi’nde (1951- 57) okumuştur. İlkokul öğretmenlerinin ve Mersin Lisesi’ndeki edebiyat öğretmeni Cahit Öztelli’nin (Varlık Dergisi’ni kendisine tanıtan kişi), Fransızca öğretmenleri Zeynep Arıkan ve Hüsnü Mengenli’nin yetişmesinde önemli yeri vardır (İnce 2003: 97). Kendi evlerinde Kur’an’dan başka kitap olmadığını söyleyen İnce, çocukken Yeni Sabah, Vatan, Tasvir, Cumhuriyet gazetelerini okumuştur. İlk satın aldığı gazete ise ileride yazarı da olacağı Hürriyet’tir. Henüz çocuk yaşlarda gazete okumaya başlaması, İnce’nin toplumsal meselelere karşı duyarlı bir sanatçı olmasını sağlayan dinamiklerden biridir.

Ortaokuldayken Dostoyevski, Tolstoy, Gogol, Daudet gibi yazarları sınıfta kalma pahasına heyecanla okumuştur. İlk şiir denemeleri bu sıralara rastlar. Lise yıllarında Yılmaz Güney, Nihat Ziyalan ve Mürsel Everest’le kurduğu dostluk Rimbaud, Eliot, Dylan Thomas, e.e. Cummings, Ezra Pound gibi şairlere ilgisini artırmıştır. Bu dönemde Attila İlhan ve Metin Eloğlu sevdiği şairlerdendir. Mersin Lisesi’ne gelen Ümit Yaşar Oğuzcan, Nurullah Ataç gibi dönemin tanınmış edebiyatçılarının sohbetleri yetişmesinde rol oynamıştır (İnce 2005: 109).

Özdemir İnce’deki edebiyat istidadını fark eden öğretmeni Cahit Öztelli, bir gün kendisine, “Yazar mı olacaksın yoksa futbolcu mu?” (İnce 1994: 116) diye sormuştur. O güne kadar tek bir dize yazmamış İnce, bu vesileyle kendisinin çok komik bulduğu ve gerisini hatırlamadığı, kimseye de göstermediği ilk dizesi “Kırmızı bisiklet Ralli marka, binmişler üstüne arka arka” yı yazar (İnce 2002: 135). Hikâye yazmaya heves etse de gerisini getirmemiştir. İlk şiiri Nihat Ziyalan’ın Adana’da çıkan Yağmur dergisinde yayınlanmıştır. 1954-55 yıllarından itibaren Kaynak, Salkım, Yeni Ufuklar, Yücel gibi dergilerde şiirleri çıkmıştır.

Akdeniz’in çocukluğundan itibaren kendisinde uyandırdığı “gitme” duygusu ve uzun süredir zihnini işgal eden Paris’te yaşama arzusuyla İnce, vaktinden çok önce omuzlarına yüklenen ailevi sorumlulukların da etkisiyle on dokuz yaşında Mersin’den ayrılmış ve Ankara'da Gazi Eğitim Enstitüsü kütüphanesinde iş bulmuş, üniversite hayatı boyunca burada çalışmıştır. Yazınsal ve düşünsel gelişiminde bir dönüşüm olarak gördüğü, sonradan çevireceği Lautremont’un Les Chants de Maldorur (Maldorur’un Şarkıları) kitabını tesadüfen bu kütüphanede bulan İnce, 1957’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girmiş ama yarıda bırakarak Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümüne geçmiştir.

İnce, 1960'ta üniversiteden mezun olduktan sonra 1960-67 yılları arasında Sandıklı Ortaokulu, Aydın-Çine Ortaokulu, Aydın Lisesi, Muğla Turgut Reis Lisesi gibi okullarda öğretmenlik yaptı. Ülker Müdüroğlu ile 2 Şubat 1961’de Aydın’da evlendi (Soycan 2005: 228). Askerliğini Bornova'da yaptı (1962-63). 1965’te Fransız Hükümeti’nin Fransızca öğretmenleri için açtığı bursu kazanarak 1965-66 öğretim yılında Sorbonne Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Muğla Turgut Reis Lisesi’nde Fransızca öğretmeniyken, 10 Kasım 1969’da istifa ederek 17 Kasım 1969’da, TRT Dış Haberler Müdürlüğü’nde çevirmen olarak işe başladı. 1965’ten sonra çeşitli aralıklarla Paris’te bulunan İnce, 1986’da Fransa Kültür Bakanlığı’nın Comte de Lautréamont’un Maldoror’un Şarkıları eserini çevirmesi için verdiği bursla Paris’e gitti. Bu sırada Alain Bosquet ile çalıştı (İnce 2002b: 19).

Uzun yıllar TRT’nin çeşitli birimlerinde görev yapan İnce bu kurumda başta metin yazarlığı olmak üzere Denetim Bölüm Müdürü, Yayın Planlama Müdürü, TRT Genel Müdür Müşavirliği gibi görevlerde bulundu. 12 Mart’ta Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından Bodrum’da gözaltına alındı, 11 Ağustos 1971’de hapse girdi (İnce 1999, 116) 1982’de TRT’den emekli oldu.

Can ve Telos Yayınları gibi yayınevlerinde editörlük yapan sanatçı, 26 Ocak-19 Temmuz 1995 tarihleri arasında Yeni Yüzyıl gazetesinde “Tersi ve Yüzü” başlığı altında köşe yazıları yazdı. 2 Ocak 2000’den itibaren yaklaşık on yıl Hürriyet gazetesinde yine aynı başlık altında 01.04.2012'deki "Son Yazım" isimli yazısına kadar köşe yazısı yazdı. Son dönemlerde sanatsal ve siyasi içerikli çalışmalarının şiirlerinin önüne geçtiği görülen İnce’nin yazıları çeşitli dergiler yanında kendi internet sitesinden yayımlanmaktadır.

Başta Mallarme Akademisi (Paris, 1983) üyeliği olmak üzere Uluslararası Şiir Araştırma Merkezi Muhabiri (Brüksel, 1987), Uluslararası Şiir Büyük Ödülü Seçici Kurul Üyeliği (Liége, 1983, 1992), Akdeniz Şiir Ağı Kurucu Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyeliği (Strasbourg, 1996), Fas Şiir Evi Dostlar Kurulu Üyeliği (Kazablanka, 1998), Uluslararası Şiir Evi Genel Kurul Üyeliği (Brüksel, 2000), Avrupa Şiir Akademisi Üyeliği (Luxembourg, 2002) ve Avrupa Şiir Akademisi sürekli üyeliği (Ekim 2005 itibarıyla) gibi çeşitli saygın kurumlarda üyelikleri bulunan İnce’nin aldığı pek çok ödül vardır:

Sanatçı sırasıyla May Edebiyat Ödülü (1968); Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü (Yannis Ritsos, Taşlar Yinelemeler Parmaklıklar,1978); Dünya Kitap Yılın Kitabı Ödülü (Uykusuzluk,1996); Abdi İpekçi Dostluk Özel Ödülü (1999); Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Röportaj Başarı Ödülü (2001); X.Truva Kültür-Sanat Ödülleri, Şiir Ödülü (2002); Mersin-Kızkalesi Rotary Kulubü “Meslek Hizmet Ödülü” (2002-2003); Bülent Dikmener Ödülü Özel Jüri Ödülü (2004); Max Jacob Şiir Ödülü (2006); Başarılı Gazililer Ödülü (2006); Çağdaş Gazeteciler Derneği "Mustafa Ekmekçi Gazetecilik Ödülü" (2006); Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü (2007); Dianisos Şiir Ödülü (2009); Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Federasyonu “Atatürkçü Aydınlanma Ödülü” (2009); PEN Türkiye Şiir Ödülü (2010); PENYO PENEV Uluslararası Şiir Ödülü (Bulgaristan, 2010) ve Çeviri Derneği Onur Ödülü - Ülker İnce ile birlikte (2010)'ne layık görülür.

İlk şiirleri 1954'ten itibaren Kaynak, Salkım gibi dergilerde görülmeye başlanan Özdemir İnce’nin 1953-1956 yılları arasındaki şiirleri, şairin hazırlık evresini oluşturur. Kimlik arayışı içinde olan şairin ilk şiirleri toplumcu gerçekçilikten de İkinci Yeni şiirinden de izler taşır. İlk şiirlerini “oldukça karmaşık, özü toplumsal düzeye dayalı, bol imgeli, sıfatlar seli, bir şeylere başkaldıran, ama bunların kökeninden habersiz, sinirli şiirler” (İnce 2003: 23) olarak niteleyen şair, yazdığı şiirlerin alışıldık şiirlere benzemediğinin farkındadır. Genç bir şair adayı olmasına rağmen bu sıralarda Baudelaire şiirinin Türkçe çevirilerinin çıkardığı sesten hoşlanmamakta, bu yüzden, Tanpınar’ın, Dıranas’ın, Tarancı’nın, Saba’nın şiirlerini severek okuyamamaktadır. Özellikle bu şairlere benzemeye çalışanlardan kaçtığını söyleyen İnce, bu dönemde Attila İlhan, Dağlarca ve Necatigil’in şiirlerini beğenmektedir (İnce 2002a: 136).

1963’te ilk şiir kitabı Kargı’yı yayımlayan şair, bu kitap yanında ilk dönem şiirlerini kapsayan Gürlevik, Tutanaklar gibi eserlerinde büyük ölçüde İkinci Yeni şiirinin imge yüklü, dil deformasyonlarının ve anlam kapalılığının etkisindedir. Kiraz Zamanı’nın “Savaş ve Barış” ve “Duruşma” gibi şiirleri ise şairin ileriki yıllarda kazanacağı toplumcu gerçekçi kimliği müjdeler.

İkinci Yeni şiirinin İlhan Berk, Ece Ayhan gibi akla gelen ilk temsilcilerinden biri olmasa da akımın kuruluş evresinde benzer şiir anlayışına sahip bir şair olarak yer alan İnce, diğer İkinci Yeni şairleri gibi bu akımın özellikle anlamı geri plana atan anlayışını devam ettirmez. Siyasetname, Zorba ve Ozan gibi kitaplarda daha da belirginleşeceği üzere şiirini toplumculuğa doğru yöneltir. Ne var ki İnce’nin şiiri toplumcu gerçekçi şiir yapısının özellikle sloganist ve protest yapısının da dışında kalacaktır. Kısaca İnce’nin şiirleri için toplumcu şiir ile İkinci Yeni şiir estetiğinin buluşması denilebilir.

Şiirlerinde aşk, umut, direnme, doğa, yaşama sevinci, kadın, siyaset, ekonomi hatta biyoloji gibi pek çok tema ve disiplinin bir arada görüldüğü şair, biçimsel olarak serbest şiire ağırlık verse de zaman zaman rondel gibi Batılı biçimler yanında heceyi de kullanır. İçeriğe göre biçimi şekillendirir. Argo, günlük konuşma dili, deyim ve atasözleri, sapma ve yinelemeler gibi dilin her türlü imkânından yararlanan şair, canlı bir üsluba sahiptir.

Kendisi bir Türkmen olan İnce’nin Katolik ve Ortodoks Levantenlerin, Müslüman ve Hıristiyan Arapların, Yahudilerin bir arada yaşadığı 1940’ların Mersin’inde çocukluğunu geçirmesi (İnce 2003: 206), başta Fransa olmak üzere çeşitli ülkelerde bulunması ve bu ülkelerin o dönem için önemli edebiyatçılarıyla yakın ilişkiler kurması (Yannis Ritsos, Dario Fo vb) şairin tematik evreninin genişliğini sağlayan ana unsurlardır. Bunun yanında İnce’nin bir çevirmen olarak Rene Char, Rimbaud, Lautreamont gibi şairleri ana dillerinden takip edebilmesi, o şairlerin şiirlerinin evrenine girmesini ve dolayısıyla evrensel olanı fark etmesini sağlamıştır. Renkli bir hayatı ve kişiliği olan şairin bu durumu şiirlerine de renkli bir tematik ve biçimsel yapı olarak yansımıştır.

Yazarlığıyla da dikkat çeken İnce, siyasi ve edebi yüzlerce yazı kaleme almıştır. Sosyal, kültürel ve siyasi içerikli yazılarında çoğunlukla yerel gündelik politik gelişmeleri evrensel değerler ekseninde yorumlamaya çalışan yazarın eserlerinde muhalif yönü daha da ön plana çıkar. Eleştrirel bakış açısı ironik bir dille ifade imkânı bulur. Başta Hilmi Yavuz'la olmak üzere pek çok önemli edebiyatçıyla edebi ve kültürel konularda giriştiği polemikler de bu yazılarda karşımıza çıkar. Kendisini edebiyat eleştirmenliğine iten şeyin "Türk şiirinde evrensel kriterlere sahip nesnel bir eleştiri geleneğinin olmadığı gerçeği ile yüzleşmek" (İnce: 2005) olduğunu belirten İnce şiir, edebiyat, edebiyat tarihi vb. konularda da yazmıştır. Özellikle II. Yeni şiiri üzerine görüşlerini dile getirdiği yazılar, akımı hem içten kavramış hem de dışarıda kalarak gözlemleme şansı bulmuş bir şairin düşüncelerini taşıması bakımından çok önemlidir. Önce Varlık, Adam Sanat, Hürriyet Gösteri gibi dergilerde yayımlanan bu yazılar, daha sonra konularına göre tasnif edilerek yazar tarafından kitaplaştırılmıştır.

Çok yönlü bir sanatçı olan İnce’nin bir diğer çalışma sahası da çeviridir. Şiir, oyun ve roman gibi edebiyatın hemen her türünde onlarca eser çevirerek kültür hayatımıza çok ciddi katkıda bulunmuştur. Türk edebiyat ve kültür dünyasının en önemli çevirmenleri arasında yer alan İnce, çeviriyi "bir kaynak metinden bir erek metne yapılan çok boyutlu kültürel bir aktarım" (İnce 1996: 39) olarak görür. Çevirilerinin çoğunluğu edebiyat sahasından olsa da Fransa'da Sınıf Mücadelesi (Karl Marx), Saptırılmış Vasiyetler, Yavaşlık (Milan Kundera) vb. siyasi ve felsefi içerikli çevirileri de vardır.

Özdemir İnce, şiirlerinin tematik ve biçimsel zenginliği yanında imge, şiir dili ve semantik yapı bakımından Türk şiir geleneğinin biraz dışında ve dünya şiir ölçeğine yakın duruşuyla ve gerek düzyazılarındaki muhalif ve nesnelliği, olgusallığı amaçlayan tavrıyla gerek çevirilerindeki mükemmelliyetçi tavrıyla Türk kültür hayatında özgün bir yere sahiptir.

Kaynakça

Akpınar, Soner (2006). Özdemir İnce’nin Hayatı-Sanatı ve Şiirleri Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.

İnce, Özdemir (1994). Tarih Bağışlamaz. İstanbul: Varlık Yay.

İnce, Özdemir (1999). Yaşasın Cumhuriyet. İstanbul: Telos Yayıncılık.

İnce, Özdemir (2001). “Tekdiş’in Serüvenleri”. Hürriyet Gösteri. 232. (Ekim-Kasım).

İnce, Özdemir (2002a). Mevsimsiz Yazılar. İstanbul: Doğan Kitap.

İnce, Özdemir (2002b). Gördüğünü Kitaba Yaz. İstanbul: Doğan Kitap.

İnce, Özdemir (2003). Ne Altın Ne Gümüş. İstanbul: Doğan Kitap.

İnce, Özdemir (2004). Isırganın Faydaları. İstanbul: Dünya Kitapları.

İnce, Özdemir (2005). “Keskindoreke Fındınfalava”. Mevsimsiz Bir Şair: Özdemir İnce. hz. Celâl Soycan. İstanbul: Dünya Kitapları, 55.

Soycan, Celal (2005). Mevsimsiz Bir Şair: Özdemir İnce. İstanbul: Dünya Kitapları.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DOÇ. DR. SONER AKPINAR
Yayın Tarihi: 03.08.2018
Güncelleme Tarihi: 20.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Kargıİstiklal / İzmir1963Şiir
TutanaklarUğrak / İstanbul1967Şiir
Fransa'da Sınıf MücadeleleriSol Yayınları / İstanbul1967Araştırma
Kiraz ZamanıMay Yayınları / İstanbul1969Şiir
Krala VedaBabil Yayınları / İstanbul1970Roman
Zamane DelikanlısıHabora Yayıncılık / İstanbul1970Hikâye
Bulgar Şiiri AntolojisiDost Yayınları / Ankara1971Antoloji
Karşı YazgıDost Yayınları / Ankara1974Şiir
FesatBilgi Yayınevi / İstanbul1975Roman
Yakın Çağlar TarihiKonuk Yayınları / İstanbul1975-1978Araştırma
Küba ŞarkılarıCan Yayınları / İstanbul1976Şiir
Domingos'un Gerçek HayatıMay Yayınları / İstanbul1976Roman
Taşlar, Yinelemeler, ParmaklıklarCem Yayınları / İstanbul1978Şiir
Rüzgâra YazılıdırCem Yayınları / İstanbul1979Şiir
Evren İçinde EvrenCem Yayınları / İstanbul1979Şiir
Boyun Eğmeyen ÜlkeÇark Yyaınevi / İstanbul1979Şiir
KentlerYazko Yayınları / İstanbul1981Şiir
Elmanın TarihiCem Yayınları / İstanbul1981Şiir
Atsız ÜlkeCan Yayınları / İstanbul1981Roman
Baragan'ın DevedikenleriCan Yayınları / İstanbul1981Roman
UfacıktımCan Yayınları / İstanbul1981Roman
Çocuk ve IrmakCan Yayınları / İstanbul1981Roman
Bir Sürgün AnaTekin Yayınevi / İstanbul1982Roman
Göç MevsimiAdam Yayınları / İstanbul1982Roman
Yedi Deryalar GeçsenYazko Yayınları / İstanbul1983Şiir
ErotikaVarlık Yayınları / İstanbul1983Şiir
ŞiirlerVarlık Yayınları / İstanbul1983Şiir
Çağdaş Bulgar Şiiri AntolojisiAdam Yayınları / İstanbul1983Antoloji
Ölü DenizCan Yayınları / İstanbul1983Roman
SiyasetnâmeCan Yayınları / İstanbul1984Şiir
Joacquin Murietta'nın İhtişam ve ÖlümüÜç Çiçek Yayınevi / İstanbul1984Tiyatro
Karar GecesiCan Yayınları / İstanbul1984Roman
Yaşlı Kadınlar ve DenizBirim Yayınları / İstanbul1984Şiir
Ozan ve GölgesiAdam Yayınları / İstanbul1984Sohbet
Genç Bulgar ŞiiriBirim Yayınları / İstanbul1984Antoloji
Eski ŞiirlerKuzey Yayınları / Ankara1985Şiir
Şiir ve GerçeklikBroy Yayınları / İstanbul1985Eleştiri
Zima KavşağıKuzey Yayınları / Ankara1985Şiir
Yanık SularCan Yayınları / İstanbul1985Hikâye
Moliere EfendiKuzey Yayınları / Ankara1985Roman
SevgiliCan Yayınları / İstanbul1985Roman
Hayat BilgisiBroy Yayınları / İstanbul1986Şiir
Zorba ve OzanDe Yayınları / İstanbul1987Şiir
İlkçağ TarihiV. Yayınları / Ankara1987Araştırma
Sembolizm Sanat AnsiklopedisiRemzi Kitabevi / İstanbul1987İnceleme
Romantizm Sanat AnsiklopedisiRemzi Kitabevi / İstanbul1988İnceleme
Can Yelekleri TavandadırCem Yayınları / İstanbul1989Şiir
Başak ile TeraziKavra m Yayınları / İstanbul1989Şiir
Burçlar Kuşağı1000 Tane Yayınları / Ankara1989Şiir
New York'a MezarVarlık Yayınları / İstanbul1989Şiir
Söyle AlainCem Yayınları / İstanbul1989Şiir
Maldoror'un ŞarkılarıGece Yayınları / Ankara1989Şiir
Rumluk, Yaşlı Kadınlar ve DenizVarlık Yayınları / İstanbul1989Şiir
GragandaAmaç Yayınları / İstanbul1989Şiir
GürlevikGölge / İstanbul1990Şiir
Acı ve GülümsemeCan Yayınları / İstanbul1990Şiir
Bütün ŞiirleriVarlık Yayınları / İstanbul1990Şiir
Bütün ŞiirleriVarlık Yayınları / İstanbul1990Şiir
ArianneCan Yayınları / İstanbul1990Tiyatro
Söz ve YazıTelos Yayıncılık / İstanbul1991Deneme
Cehennemde Bir Mevsim-IllumunationsCan Yayınları / İstanbul1991Şiir
Paris SöyleşileriSimavi Yayınları / İstanbul1991Röportaj
Gündönümü GündönümüTelos / İstanbul1992Şiir
Tabula RasaCan Yayınları / İstanbul1992Eleştiri
Seçme ŞiirlerYön Yayınları / İstanbul1992Şiir
Yazınsal Söylem ÜzerineCan Yayınları / İstanbul1993Eleştiri
DinozorcaTelos Yayıncılık / İstanbul1993Deneme
Saptırılmış VasiyetlerCan Yayınları / İstanbul1993Deneme
Yazın SesiVarlık Yayınları / İstanbul1994Şiir
Delta, Toplu Şiirler 2Can Yayınları / İstanbul1994Şiir
Tekvin, Toplu Şiirler 1Can Yayınları / İstanbul1994Şiir
Tohum Ölürse, Toplu Şiirler 3Can Yayınları / İstanbul1994Şiir
Tarih BağışlamazVarlık Yayınları / İstanbul1994Deneme
Bir Kişisel SorunCan Yayınları / İstanbul1994Roman
Yağmur TaşıCan Yayınları / İstanbul1995Şiir
Çile TörenleriVarlık Yayınları / İstanbul1995Deneme
YavaşlıkCan Yayınları / İstanbul1995Roman
Deri Ceket- / -1995Tiyatro
UykusuzlukVarlık Yayınları / İstanbul1996Şiir
Bu Ne Biçim MemleketTelos Yayıncılık / İstanbul1996Deneme
SimyacıCan Yayınları / İstanbul1996Roman
Dişi DomuzTelos Yayıncılık / İstanbul1996Roman
Ne Altın Ne GümüşTelos Yayıncılık / İstanbul1997Röportaj
Dünya Şiiri AntolojisiSosyal Yayınları / İstanbul1997Antoloji
Avcı SıfırTelos Yayıncılık / İstanbul1997Roman
Mani HayyYön Yayıncılık / İstanbul1998Şiir
Seçme ŞiirlerAdam Yayınları / İstanbul1998Şiir
Yaşasın CumhuriyetTelos Yayıncılık / İstanbul1999Deneme
Gaspard de La NuitGendaş Yayınları / İstanbul1999Şiir
Ben Bir BaşkasıdırGendaş Yayınları / İstanbul1999Şiir
Evren AğacıAdam Yayınları / İstanbul2000Şiir
Şiirde DevrimAdam Yayınları / İstanbul2000İnceleme
Bütün Şiirlerim 1Adam Yayınları / İstanbul2001Şiir
Ot HızıAdam Yayınları / İstanbul2002Şiir
Bütün Şiirlerim 2Adam Yayınları / İstanbul2002Şiir
Mevsimsiz YazılarDoğan Kitap / İstanbul2002Eleştiri
Pazar YazılarıGendaş Yayınları / İstanbul2002Deneme
Gördüğünü Kitaba YazDoğan Kitap / İstanbul2002Deneme
Tersi/YüzüGendaş Yayınları / İstanbul2003Deneme
Bütün Şiirlerim 3Adam Yayınları / İstanbul2003Şiir
Yedi Canlı CumhuriyetCumhuriyet Kitap / İstanbul2004Deneme
Yüz Pazar YazısıÜmit Yayıncılık / İstanbul2004Deneme
Yazmasam OlmazdıDoğan Yayıncılık / İstanbul2004Deneme
Isırganın FaydalarıDünya Kitapları / İstanbul2004Deneme
Mahşerin Üç KitabıDoğan Kitap / İstanbul2005Deneme
Denek TaşıDünya Kitapları / İstanbul2005Deneme
Keskindoreke FındınfalavaKırmızı Yayınları / İstanbul2006Şiir
Fesatlar Sarmalında TürkiyeRemzi Kitabevi / İstanbul2007Deneme
Magma ve Kör SaatKırmızı Yayınları / İstanbul2007Şiir
Ağustos 1936, Annemin Karnında Son Bir AyKırmızı Yayınları / İstanbul2008Şiir
Bir Ana HeykeliKırmızı Yayınları / İstanbul2008Şiir
Aykırı Yazılar 2 : Demokrasisiz DemokrasiCumhuriyet Kitapları / İstanbul2009Deneme
Aykırı Yazılar 1 : Cumhuriyetsiz DemokrasiCumhuriyet Kitapları / İstanbul2009Deneme
Kırlangıcın Okuma UçuşuDestek Yayınları / İstanbul2010Deneme
Direnen CumhuriyetDestek Yayınları / İstanbul2010Deneme
Demokrasi ile Diktatorya Arasındaİmge Kitabevi / İstanbul2011Deneme
René Char'ın Bostanı'nda Sabah GezintileriKırmızı Yayınları / İstanbul2012Şiir
Gündoğan KoşmalarıKırmızı Yayınları / İstanbul2012Şiir
Şu Bizim Ömer Kaleşi'nin İşleriKırmızı Yayınları / İstanbul2012Şiir
Başka Dünyalar da Var Ama Hepsi Bu DünyadaKırmızı Yayınları / İstanbul2012Şiir
Yüreğin İçinde Bir Mühür GibiKırmızı Yayınları / İstanbul2012Şiir
Missa Sine NomineKırmızı Yayınları / İstanbul2012Şiir
Cehaletin RönesansıKaynak Yayınları / İstanbul2013Deneme
Edebiyattan Politikaya Türkiye'de Ne Var Ne YokDestek Yayınları / İstanbul2014Deneme
Elli Yıl Sonra "Kargı"Ve Yayınevi / İstanbul2014Şiir
Karadelikte Bir Yolculuk & Tersine ya da Sapkın AyetlerKaynak Yayınları / İstanbul2014Şiir
Egemenlik CehaletindirKaynak Yayınları / İstanbul2014Deneme
Türkiye'nin Sırat Köprüsü : Açılım MasalıTekin Yayınevi / İstanbul2015Araştırma
Edebiyat Sadece Edebiyat DeğildirTarihçi Kitabevi / İstanbul2015Deneme
Din İman Masa KasaTekin Yayınevi / İstanbul2016Deneme
İmam Hatip Saltanatı ve İmamokrasiTekin Yayınevi / İstanbul2016Deneme
Edebiyat ve Siyaset Olarak Hayatİmge Kitabevi / İstanbul2016Deneme
Cumhuriyet'in Şairi Nazım Hikmet, Cumhuriyetsiz Şair Necip FazılEksik Parça Yayınları / İstanbul2017Deneme
Cumhuriyet'in Üç Fedaisi, "Mahmut Esat Bozkurt, Şükrü Saracoğlu, Dr.Reşit Galip"Tekin Yayınevi / İstanbul2017Araştırma
Opera KahkahasıVe Yayınevi / İstanbul2017Şiir

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1ALAADDİN, Ali Yıldızd. 1937 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2SITKI PERVÂNE/SIDKÎ BABA, Zeynel Abidind. 1865 - ö. 1928Doğum YeriGörüntüle
3M.Tunç Atalayd. 1980 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4HAYDARÎ MAHMUDÎd. 1936 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5Salih Tüzün Bozbeyoğlud. 1936 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6SEFER, Sefer Baysald. 1936 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Şadan Gökovalıd. 15 Mart 1939 - ö. ?MeslekGörüntüle
8Devrim Alkışd. 4 Nisan 1975 - ö. ?MeslekGörüntüle
9Dilek Aslanerd. 1970 - ö. ?MeslekGörüntüle
10Savaş Ünlüd. 29 Ekim 1955 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11Tecelli Sercan Sırmad. 1 Şubat 1956 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Naci Gürsesd. 1916 - ö. 1974Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13Özdemir Asafd. 11 Haziran 1923 - ö. 28 Ocak 1981Madde AdıGörüntüle
14ÖZCAN/DEMİRÎ, Özcan Özdemird. 1960 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15ÇERKEZOĞLU, Fuat Özdemird. 07.02.1950 - ö. ?Madde AdıGörüntüle