Madde Detay
Reşad Ekrem Koçu
Ahmed Bülend Koçu
(d. 1905 / ö. 6 Temmuz 1975)
Tarihçi, Yazar, Öğretmen
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4
İstanbul’da doğdu. Babası, muharrir ve muallim Ekrem Reşad Bey; annesi, Fatma Hanım’dır. İlkokulu babasının görevi gereği bulunduğu Konya’da Anadolu İntibah Mektebinde okudu. Yatılı olarak devam ettiği Bursa Erkek Lisesini bitirdikten sonra Darülfünun Tarih bölümünden mezun oldu (1927). Aynı yıl asistan olarak girdiği Tarih bölümünden üniversite reformu dolayısıyla hocası Ahmed Refik Altınay ile birlikte ayrıldı (1933) ve Kuleli Askerî Lisesinde tarih öğretmenliğine başladı. Geçimini öğretmenliğin yanı sıra genç yaşında başladığı yazarlık ve gazetecilikle sağladı. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra da aynı üretkenlikle birçok dergi ve gazetede yazmayı, ansiklopedisi için çalışmayı sürdürdü. Cumhuriyet, Yeni Sabah, Milliyet, Hergün, Yeni Tanin, Tercüman, Hayat Tarih Mecmuası, Tarihten Sesler, Resimli Tarih Mecmuası, Tarih Dünyası, Hayat, Yeşilay, Büyük Doğu, Hafta, Türk Folklor Araştırmaları, İstanbul Enstitüsü Mecmuası, Türkiyemiz, T.T.O.K. Belleteni gibi dergi ve gazetelerde tarihî roman ve hikâyeleri, araştırma ve incelemeleri yayımlandı. Sonrasında istifa edeceği Basın Birliğinden başka hiçbir cemiyete girmeyen Koçu, İstanbul Enstitüsü ve Turing Kulübü Fahri Muhabir üyesiydi.
Çocukluk ve ilk gençlik dönemlerinde Konya ve Bursa’da geçirdiği yıllar haricinde daima İstanbul’da yaşadı. Seyahati çok seven yazar; Fransa, Belçika, Hollanda, Mısır ve Bulgaristan’a gitti; Türkiye'nin hemen her tarafını dolaştı. Ancak yaşamak için tercih ettiği yer, Kadıköy’dü. Ömrünün büyük bir kısmını geçirdiği Göztepe’deki aile köşkü, aile fertlerinin vefatından sonra satılsa da Koçu, semtten ayrılamayarak köşkün yakınlarındaki bir apartman dairesine taşındı. Kısa bir süre sonra buradan yine aynı muhitte başka bir apartman dairesine geçti ve ölene kadar orada yaşadı.
Basketbol, bezik, posta pulu, fotoğraf ve resme meraklıydı; kendisi de resim yapardı. Çeviri yapacak derecede iyi Fransızca bilirdi. Hiç evlenmedi. Ömrünün son yıllarında Mehmet adında bir Anadolulu çocuğu resmen evlat edindi ve onun iki kardeşini de yanına aldı. 6 Temmuz 1975’te vefat eden Koçu’nun cenazesi, 9 Temmuz 1975 tarihinde kaldırılarak Sahrayıcedit Mezarlığına defnedildi.
Reşad Ekrem Koçu; iyi eğitim almış bir tarihçi, neredeyse bütün ömrünü araştırma ve yazma ile geçirmiştir. Bununla birlikte akademik başlığıyla kategorize edilen çalışmaları, Osmanlı Muahedeleri ve Bostancıbaşı Defterleri (1814-15) ile İslâm Ansiklopedisi’nde yayımlanan birkaç maddeyle sınırlı kalmıştır. Koçu’yu “edip-tarihçi” olarak tanımlayan Semavi Eyice’ye göre bunun sebebi, Koçu’nun “edebiyatçı tarafı” ve akademik çalışmalardan ziyade tarihî kaynaklarda ve süreli yayınlarda kalmış bilgi, olay, hikâye ve yaşam pratiklerine duyduğu meraktır. Ayrıca “sağlam bir Osmanlı dönemi Türk tarihi formasyonu görmüş, tarihin bilinen tarafını iyice kavramış” olan Koçu, hocası Ahmed Refik’in etkisiyle “tarihi herkesin zevk alarak okuyacağı” bir hâle getirmeyi başarabilmiştir (Eyice). Yıllar boyunca büyük bir titizlikle sürdürdüğü taramalar neticesinde zengin bir arşiv oluşturmuş; birikimini farklı türdeki eserlerinde sergilemiştir. Böylece sahanın dışında olanların da anlayabileceği bir dil ve üslûpla Yeniçeriler, Osmanlı Padişahları gibi tarihî araştırmalar; Türk Giyim Kuşam ve Süslenme Sözlüğü gibi ansiklopedik eserler hazırlamış; süreli yayınlarda tarihe ve kültür hayatımıza dair yazıları yayımlamıştır.
Yazılarını da içine alan eksiksiz bir bibliyografyası henüz hazırlanamamış olan Koçu’nun kalem ürünlerinin içinde Fransızcadan çevriler, Acı Su adlı bir şiir kitabı ile sadeleştirip kısaltarak yeni harflere aktardığı Aşçı Dede'nin Hatıraları ve Vehbî'nin Surnâme’si gibi eserler de bulunmaktadır. Ancak devrinde Koçu’yu geniş kitlelere tanıtan eğitim ve birikimini bir kurguda topladığı Esircibaşı, Forsa Halil gibi tarihî roman ve hikâyeleri ile Patrona Halil, Kabakçı Mustafa gibi tarihî şahsiyetlerin romanlaştırılmış biyografileridir. Bunlar, gerek dil ve kurgu gerekse gerçeklerle ilişkileri bakımından özgün nitelikler barındırırlar.
Basılı eserleri dahi nitelik ve nicelik bakımından zengin bir külliyat oluşturan Koçu’nun süreli yayınlarda kalmış yazıları da dâhil olmak üzere bütün kalem ürünlerinde kendine ait özel dil ve üslup söz konusudur. Yazılarda merkezi İstanbul’un oluşturduğunu söylemek mümkündür. Çocukluk ve ilk gençlik dönemlerinde Konya ve Bursa’da kaldığı yıllar hariç bütün ömrünü İstanbul’da geçiren Koçu, şehri büyük bir hayranlıkla sevmektedir. Onun, İstanbul’un farklı yönlerini ve neredeyse bütün özellikleri tanımasında ise Ahmed Rasim’in payı büyüktür: “Reşad Ekrem, onun, İstanbul’un Osmanlı Devleti’nin son yıllarındaki hayatını anlatan ve bu şehre olan sevgisini aynen almış, bunu Ahmed Refik’ten kendisine geçen edebî tarihçilik ile zenginleştirerek, İstanbul’un ‘nev-i şahsına mahsus’ bir tarihçisi olmuş” ve “bu şehre olan sevgisini, onu her şeyi ile ölümsüzlüğe kavuşturmak isteği, 1944’te İstanbul Ansiklopedisi’ni fasiküller hâlinde yayımlamak ile göster[miştir]” (Eyice).
Madde yazarları arasında Sermet Muhtar Alus, Nihad Sami Banarlı, Ekrem Hakkı Ayverdi, Semavi Eyice, Süheyl Ünver, Kevork Pamukçiyan, Mahmut Yesari gibi meşhur ve yetkin imzaların yer aldığı; başta Sabiha Bozcalı olmak üzere çeşitli çizerler tarafından resimlendirilen ansiklopedinin ilk fasikülü, Cemal Çaltı isimli bir tüccarın maddî desteği ile 1944’te yayımlanır. Ansiklopedi, bilhassa akşamüstleri devrin tarih, edebiyat ve eski eserlere meraklı aydınlarının toplandığı Babıâli’deki bir büroda hazırlanmaktadır. Zaman zaman yaşanan gecikmelerle aksayan yayım süreci, 4. cildin ortalarında tamamen durur. Bu, Koçu’nun ilk girişimidir ve sadece 34 fasikül yayımlanabilmiştir. Yayım süreci, 1958’de başka bir iş adamı olan Mehmed Ali Akbay’ın desteği ile yeniden başlar. Büro, Sirkeci’ye taşınmıştır. Başlarda düzenli ilerleyen yayım, Koçu ile Akbay’ın yollarının ayrılması üzerine yavaşlar. İkinci büroyu da kapatıp ilgili bütün evrakı evine taşıyan Koçu, zaman zaman ümitsizliğe düşmekle birlikte vefatına kadar çalışmaya devam eder. Bu süreçte ancak 173 fasikül yayımlanabilmiş, 10. ciltte yayımı iyice ağırlaşan ansiklopedi 11. cildin sonlarında, G harfinin ortalarında kalmıştır.
İstanbul Ansiklopedisi, “İstanbul Ansiklopedisi benim için her şeydir; artık yaşamamın tek mânâsı, ömrümün mahsulü olan bu şehir kütüğü, ve onun tamamlandığını görmektir.” (akt. Ergün 2010: 3) diyen Koçu’nun en büyük eseridir. Tasarı hâli dahi Koçu’nun tarih, kültür ve sanat meselelerine vukufunu ortaya koyarken Koçu’nun bir kuruluşun yapabileceği bir işe tek başına kalkışması, İstanbul’a duyduğu tutku derecesindeki hayranlığın ve eserine olan inancının ifadesi olarak okunabilir. Ansiklopedinin her tarafında Koçu’nun izlerini görmek mümkündür. Maddelerin çoğunu kendi adı yahut Ahmet Bülent Koçu takma adıyla yazan Koçu, başkalarının yazdıklarına da serbest bir şekilde müdahale etmektedir. Aynı şekilde ansiklopedinin ayrıcalıklı taraflarından biri olan resimlerin de bir kısmını kendi çizen Koçu, diğerlerinin çizdiklerini ise teklifleri, detaylı anlatımları yahut taslakları ile biçimlendirmektedir. Fasikül kapaklarında maddesi yazılmış olanlarının vefat tarihlerinin yahut önceki sayının düzeltmelerini yayımlayan Koçu, bilgilerin ait oldukları yerlere nasıl eklenmesi gerektiğini dahi okura anlatır.
Fasikül kapaklarından yola çıkarak ansiklopedinin yayım serüvenini yazan Mehmet Ergün’e göre “matbaalar, baskı tarihleri ve bağlı olarak da aksamalar/ teklemeler, yazı/yayın dünyasında olup bitenlere ilişkin haberler, alınan ilânlar ve dolayısıyla da bu yolla İstanbul Ansiklopedisi’ne destek veren kurum, kuruluş ve kişiler[in]” öğrenilebildiği kapaklar, aynı zamanda bir iletişim kanalıdır (2010: 12). Koçu, kapaklar vasıtasıyla geciken bir fasikül için meraklanıp onu ziyaret eden okurlara teşekkür eder, dedikodulardan dert yanar, önceki fasiküllerdeki hataları veya eksik kalanları haber verir. Koçu’nun yardım çağrıları da yine kapaklarda dile gelir. Bazen örnek fişler yayımlayarak okurlarından çevrelerinde bulunan eski yapılar yahut tanıdıkları önemli şahsiyetlerle ilgili bilgi isteyen Koçu, abonelik için de sık sık ricada bulunur, ansiklopediye maddî yardımda bulunanların “hâl tercümelerini” ansiklopedide yayımlayacağını dahi vadeder. Ayrıca valilere, bakanlara, belediye başkanlarına yaptığı ve çoğu karşılıksız kalan müracaatlar ile Millî Eğitim Bakanı veya İş Bankası gibi ansiklopediye destek veren kurum veya kuruluşları da buradan bildirir.
Bir zaman sonra insanları dahi ansiklopedisine karşı takındıkları tavra göre iyi veya kötü olarak ayırmaya başlayan Koçu’nun “A’dan Z’ye kadar hazır” olduğunu söylediği ansiklopedi, maddî imkânsızlıklar yüzünden tamamlanamamıştır. İhtiyacı olan desteği bulabilmek için aklına gelen bütün kapıları çalan ancak umduğunu bulamayan Koçu, bu durumdan öylesine şikâyetçidir ki zaman zaman “bütün hayatımı verdiğim” dediği "canından çok sevdiği, her fırsatta iftiharla gösterdiği arşivini” yakacağını, söyler (akt. Yücel 1975: 34). Koçu, arşivi yakmaz; ama bu, onun acısını gösteren bir isyan olarak kayıtlara geçer.
Bugün ilgililerin başvuru kaynaklarından biri olan İstanbul Ansiklopedisi’nin elde kalan fasikülleri ve Koçu’nun yıllar boyunca büyük bir emekle oluşturduğu zengin arşivi, uzun yıllar boyunca el değiştirdikten veya depolarda kaldıktan sonra 2018’de Kadir Has Üniversitesi tarafından satın alınmıştır.
Kaynakça
(2001). "Koçu, Reşad Ekrem". Tanzimat'tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi. ed. Murat Yalçın. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. C. II. s. 613-614.
Ayvaz, Emre (2010). "Koçu, Reşad Ekrem". İstanbul Ansiklopedisi. İstanbul: NTV Yayınları. s. 579-583.
Ergün, Mehmet (2010). "Bir Tutkunun Ürünü: İstanbul Ansiklopedisi". Müteferrika. Güz 2010/2. S. 38. s. 3-54.
Eyice, Semavi. "Koçu, Reşad Ekrem". İstanbul Ansiklopedisi. C. 5. s. 41-43.
Gülgen, Jale (2010). "Bir İstanbul Tutkunu: Reşad Ekrem Koçu". Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi. C. 8. S. 16. s. 691-700.
Nebioğlu, Osman (1961-1962). Türkiye'de Kim Kimdir (2 Baskı). İstanbul: Nebioğlu Yay. s. 407.
Necatigil, Behçet (1993). "Koçu, Reşat Ekrem". Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü. İstanbul: Varlık Yayınları. s. 198-199.
Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi. İstanbul: Dergâh Yayınları. C. 5. s. 382.
Ulucutsoy, Hasan (2015). "Reşad Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi". Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi. C. 11. S. 1. s. 103-125.
Yücel, Erdem (1975). "Kaybettiğimiz Tarihçi ve Yazar: Reşad Ekrem Koçu". Hayat Tarih Mecmuası. S. 10. s. 30-34.
Madde Yazım Bilgileri
Yazar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİLEM TERCÜMANYayın Tarihi: 31.12.2018Güncelleme Tarihi: 12.11.2020
Yayın Tarihi: 31.12.2018Güncelleme Tarihi: 12.11.2020
Güncelleme Tarihi: 12.11.2020
Eser Adı | Yayın evi | Basım yılı | Eser türü |
---|---|---|---|
En Eski Zamanlardan Bugüne Türk Tarih Bilgisi | Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1930 | Diğer |
Kotra ile Akdeniz'de Bir Gezinti | Kanaat / İstanbul | 1932? | Diğer |
Atilla ve Hunlar | Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1933 | Diğer |
Büyük Deniz Keşifleri (XV ve XVI. Asırlarda) | Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1933 | Diğer |
Kızlarağasının Piçi | Türkiye Matbaası / İstanbul | 1933 | Roman |
Selçuk İmparatorluğu: Alparslan ve Bizanslılar, Kılıç Aslan ve Haçlılar | Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1933 | Diğer |
Sümer Türkleri: Eski Zaman Medeniyetlerinin İlk Ocağını Kuran Türk Ustalar | Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1933 | Diğer |
Timur ve Oğulları | Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1933 | Diğer |
Bizans Tarihi (Şarkî Roma İmparatorluğu) 395-1453 | Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1934 | Diğer |
Cengiz ve Türk Moğol İmparatorluğu | Milliyet Matbaası / İstanbul | 1934 | Diğer |
Hatice Sultan ile Ressam Melling: Tarihten Hikâyeler | Türkiye Matbaası / İstanbul | 1934 | İnceleme |
Osmanlı Muahedeleri ve Kapitülasyonlar 1300-1920 ve Lozan Muahedesi 24 Temmuz 1923 | Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1934 | İnceleme |
Tarihten Evvelki Zamanlar | Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1934 | Diğer |
Kontesin Pabuçları | Kanaat / İstanbul | 1935 | Diğer |
Konuşan Eşek | Tecelli B. / İstanbul | 1935 | Diğer |
Mimar Sinan | Matbaacılık ve Neşriyat TAŞ / İstanbul | 1936 | İnceleme |
Hayreddin Barbaros | Genel Kurmay Başkanlığı / Ankara | 1937 | İnceleme |
1874'de İstanbul | Çığır Kitabevi / İstanbul | 1938 | Çeviri |
Ahmed Refik: Hayatı, Seçme Şiir ve Yazıları | Sühulet / İstanbul | 1938 | Derleme |
Ahmet Rasim: Hayatı, Seçme Şiir ve Yazıları | Sühulet / İstanbul | 1938 | Derleme |
Çocuklar: Hatıralar ve Hikâyeler | Çığır Kitabevi / İstanbul | 1938 | Hikâye |
Tarihin Ön Çağları | Ülkü Basımevi / İstanbul | 1938 | Diğer |
1655-1656'da İstanbul ve Türkiye | Çığır Kitabevi / İstanbul | 1939 | Çeviri |
1717-1718'de (Lâle Devri Başlarında) Türkiye | Çığır Kitabevi / İstanbul | 1939 | Çeviri |
1786'da Türkiye | Çığır Kitabevi / İstanbul | 1939 | Çeviri |
1869'da Trabzon'dan Erzurum'a | Çığır Kitabevi / İstanbul | 1939 | Çeviri |
Seyid Vehbi, Sûrnâme: Üçüncü Ahmed'in Oğullarının Sünnet Düğünü | Çığır Kitabevi / İstanbul | 1939 | Diğer |
1588'de Anadolu'nun Bir Köşesi: İzmit- Geyve- Torbalı- Mudurnu- Nallıhan- Beypazarı- Sivrihisar- Gemlik | Çığır Kitabevi / İstanbul | 1940? | Çeviri |
Haşmet, Viladetname: Üçüncü Mustafa'nın Kızı Hibetullah Sultan'ın Doğum Donanması | Çığır Kitabevi / İstanbul | 1940? | Diğer |
Define Adası | Ülkü Kitap Yurdu / İstanbul | 1942 | Çeviri |
Gemici Sin Bad'ın Harikulâde Maceraları | Ülkü Kitap Yurdu / İstanbul | 1942 | Diğer |
Sokullu Mehmet Paşa | Gençlik Kütüphanesi / İstanbul | 1943 | Diğer |
Eskici Baba | Ahmet Halit Kitabevi / İstanbul | 1944 | Diğer |
Esircibaşı: Lâle Devrinde Bir Aşk Romanı | Net Kitabevi / İstanbul | 1944 | Roman |
Evliya Çelebi Seyahatnâmesi (6 Kitap) | Semih Lütfi / İstanbul | 1944 | Çeviri |
Gizli Yol: Meraklı Çocuk Romanı | Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1944 | Roman |
İlkokulda Tarihe Giriş | Net Kitabevi / İstanbul | 1944 | Diğer |
Kara Korsanın Peşinde 248 Çocuk | Muallim Ahmet Halit Kitabevi / İstanbul | 1944 | Diğer |
Tarihteki Güzel Kadınlar: Taçlı Fahişeler | Sanat ve Tarih / İstanbul | 1944 | İnceleme |
Eski İstanbul'da Meyhaneler ve Meyhane Köçekleri | Tan Matbaası / İstanbul | 1947 | İnceleme |
Murat Reis'in Oğlu: Korsan Romanı | Muallim Ahmet Halit Kitaphanesi / İstanbul | 1947 | Roman |
Yusufun Borcu | Kenan Matbaası / İstanbul | 1947 | Roman |
İstanbul Camileri | Tan Matbaası / İstanbul | 1948 | İnceleme |
Balabancık: İstanbul'un Taşı Toprağı Altın | Ahmet Halit Yaşaroğlu Kitapçılık ve Kâğıtçılık / İstanbul | 1951 | Diğer |
Kanuni Sultan Süleyman'ın Beş Fedaisi | Tan Matbaası / İstanbul | 1952 | Diğer |
Tarihimizde Garip Vakalar | Varlık Yayınevi / İstanbul | 1952 | İnceleme |
Fatih Sultan Mehmed (1430-1481) | Ahmet Halit Yaşaroğlu / İstanbul | 1953 | İnceleme |
İstanbul Cenginde Fatih Sultan Mehmet'in On Fedaisi | Tan Matbaası / İstanbul | 1953 | Diğer |
Sihirli Şamdan | Rafet Zaimler Yayınevi / İstanbul | 1953 | Diğer |
Türk İstanbul | Cumhuriyet Gazetesi / İstanbul | 1953 | İnceleme |
Türk Tarihinde 50 Büyük Adam | Rafet Zaimler Yayınevi / İstanbul | 1953 | İnceleme |
İlk Kurşun: Milli Hikâyeler | Akın Kitabevi / İstanbul | 1954? | Hikâye |
Osman Gazi'den Atatürk'e: 600 Yılın Panoraması | Cumhuriyet Gazetesi / İstanbul | 1955 | İnceleme |
Halil İbrahim Aşçıdede, Hatıralar: Geçen Asrı Aydınlatan Kıymetli Vesikalardan Bir Eser | Nurgök Matbaası / İstanbul | 1960 | Çeviri |
İçinde Geçen Vakalar, Eski Saray Hayatı ve Teşkilatı ile Beraber Adım Adım, Köşe Köşe Topkapu Sarayı | İstanbul Ansiklopedisi / İstanbul | 1960 | İnceleme |
Osmanlı Padişahları | Nebioğlu Yayınevi / İstanbul | 1960 | İnceleme |
Tarihimizde Kahramanlar | Çocuk Kitabevi / İstanbul | 1960 | Diğer |
Dağ Padişahları | Koçu Yayınları / İstanbul | 1962 | İnceleme |
Erkek Kızlar | Koçu Yayınları / İstanbul | 1962 | Roman |
Forsa Halil | Koçu Yayınları / İstanbul | 1962 | Roman |
Haşmetli Yosmalar | Koçu Yayınları / İstanbul | 1963 | Roman |
Osmanlı Tarihinin Panoraması | Ak Kitabevi / İstanbul | 1964 | İnceleme |
Türk Zaferleri | Nebioğlu Yayınevi / İstanbul | 1964 | İnceleme |
Yeniçeriler | Koçu Yayınları / İstanbul | 1964 | İnceleme |
Acı Su | Koçu Yayınları / İstanbul | 1965 | Şiir |
Patrona Halil: Devlet Gücünü Zedelemiş Bir Serserinin Romanlaştırılmış Hayatı | Koçu Yayınları / İstanbul | 1967 | Roman |
Türk Giyim, Kuşam ve Süslenme Sözlüğü | Sümerbank Yayınları / Ankara | 1967 | Diğer |
Kabakçı Mustafa: Bir Serserinin Romanlaştırılmış Hayatı | Koçu Yayınları / İstanbul | 1968 | Roman |
Kösem Sultan | Kervan / İstanbul | 1972 | Roman |
Bağdat Kervanı | Deniz Yayınları / İstanbul | 1973 | Roman |
Murat Reis | Deniz Yayınları / İstanbul | 1973 | Roman |
Son Yeniçeri | Deniz / İstanbul | 1973 | Diğer |
Çocuklar Cumhuriyeti | Deniz Yayınları / İstanbul | 1974 | Diğer |
Darülaceze (1895-1974) | Darülaceze'ye Yardım Derneği / İstanbul | 1974 | İnceleme |
İlişkili Maddeler
Sn. | Madde Adı | D.Tarihi / Ö.Tarihi | Benzerlik | İncele |
---|---|---|---|---|
1 | M. Suphi Nuri İleri | d. 11 Ekim 1953 - ö. 4 Şubat 2004 | Doğum Yeri | Görüntüle |
2 | FÂ'İZ, Yirmisekiz Çelebi Süleyman Ağa-zâde Mehmed Fâ'iz/Fâyiz Efendi | d. ? - ö. 19 Temmuz 1731 | Doğum Yeri | Görüntüle |
3 | HİLMİ (HİLMİ DEDE), Mehmed Ali Hilmi Dedebaba | d. 1842 - ö. 1908 | Doğum Yeri | Görüntüle |
4 | Tahsin Burdurlu | d. 1905 - ö. 1962 | Doğum Yılı | Görüntüle |
5 | KÖROĞLU EKBER/ELEKBER TOVUZLU | d. 1905 - ö. 1989 | Doğum Yılı | Görüntüle |
6 | ORUC MEMMEDOV | d. 1905 - ö. 1965 | Doğum Yılı | Görüntüle |
7 | Server R. İskit | d. 8 Nisan 1894 - ö. 18 Nisan 1975 | Ölüm Yılı | Görüntüle |
8 | Bahaeddin Özkişi | d. 19 Haziran 1928 - ö. 9 Kasım 1975 | Ölüm Yılı | Görüntüle |
9 | (DAKUKLU) REŞİT ALİ | d. 1918 - ö. 19.07.1975 | Ölüm Yılı | Görüntüle |
10 | Avni Keçik | d. 1939 - ö. 20 Temmuz 2007 | Meslek | Görüntüle |
11 | Dilara Özer | d. 1962 - ö. ? | Meslek | Görüntüle |
12 | Ayanzade Namık Ekrem | d. 1878 - ö. 1917 | Meslek | Görüntüle |
13 | İpek S. Burnett | d. 1980 - ö. ? | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
14 | Ahmet Duran | d. 1974 - ö. ? | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
15 | Dilek Özkan | d. 22 Haziran 1969 - ö. ? | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
16 | HASAN, Seyyid Hasan Efendi b. Şeyh Emir Ahmed Hayâlî | d. ? - ö. 1615 | Madde Adı | Görüntüle |
17 | AHMED, Şeyh Gazzî Ahmed Efendi | d. 1644-1645 - ö. 27.01.1738 | Madde Adı | Görüntüle |
18 | AHMED | d. ? - ö. ? | Madde Adı | Görüntüle |