YILMAZ, Ahmet Yılmaz

(d. 1960 / ö. -)
âşık, usta, müdür
(Âşık / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Ahmet Yılmaz, 1960 yılında Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Türkçayır köyünde dünyaya gelmiştir. Babasını çocuk yaşlarında kaybetmiş ve bu durumdan çok etkilenerek içine kapanmıştır. İlkokulu köyünde bitirmiş, daha sonra Ankara’ya gelerek ortaokulu ve liseyi orada tamamlamıştır. Geçim sıkıntısı nedeniyle yüksek eğitimine devam edememiştir. Ahmet Yılmaz, usta elektrikçi olarak pek çok inşaat firmasında çalışmıştır. Ankara’da bir medikal şirketinde müdürlük yapmıştır. Evli ve bir kız bir erkek olmak üzere iki çocuk babasıdır (Ünver 2011: 34).

Lise yıllarında söylediği “Sevdan ile Yandım” başlıklı şiiri Ahmet Yılmaz’ın ilk şiiridir. Yılmaz, bu şiiri âşık olduğu güzel için yazmıştır. Saz çalmayı kendi kendine öğrenen âşığın saz ve söz ustası olmamıştır. Ancak babası topluluklarda cura çalarken ve deyişler söylerken dinlemiş ve babasından etkilenmiştir. Âşık Ahmet Yılmaz, babasıyla birlikte Seyit Nesimî, Fuzûlî, Şah Hatayî, Pir Sultan Abdal, Kul Himmet, Veranî ve Yeminî adlı ozanları kendisine örnek almıştır. Yılmaz’ın ailesinde başka bir âşık yoktur ancak âşıklık geleneğini bilen babası usta malı şiirler ve yedi ozanın deyiş ve nefeslerini okumuştur. Ahmet Yılmaz, aksakallı bir zat ile Hz. Ali’yi iki kere rüyasında görmüş ancak ellerinden bade içmemiştir. O, soyadının yılmayan, mücadele eden anlamını taşıması sebebiyle mahlasını da "Yılmaz" olarak kullanmıştır. Âşık makamlarını bilen Yılmaz, herhangi bir âşıklık koluna bağlı değildir. Halk hikâyesi de anlatan âşık, bu hikâyeleri tasnif etmiştir. Şiirlerini genellikle 8’li ya da 11’li hece ölçüsü ile yazmıştır. İrticalen de şiir söyleyebilen Âşık Yılmaz, şiirlerini olduğu gibi kaydetmiştir. Âşık fasıl düzenlerini iyi bilmemekte, âşık atışmalarına ve âşık meclislerine çok fazla katılamamaktadır. Şiirlerini panel, şölen, konser, yöresel etkinlikler, televizyon ve radyo programlarında sazlı ve sözlü olarak icra etmektedir. Halk Ozanları Vakfının kurucu üyelerinden olan Âşık Yılmaz, çırak da yetiştirmektedir. “Ey Pirim Âşkınla” ve “Önce İnsan Olmak” adını taşıyan iki kaseti ve CD’si vardır. Âşık Yılmaz, şiirlerini ise 2008 yılında Önce İnsan Olmak adını taşıyan kitabında yayımlamıştır. “Babam”, “Hedefin İnsanlık Olsun”, “Efendim Gül Yüzlüm”, “Gerçeklere Eğil Gönül”, “Kemal Atatürk”, “Halk Ozanları”, “Ben”, “Güzel”, “Sözü Tartmak Gerek”, “Nazlı Yârim”, “İnsanca Birlikte Yaşamak İçin”, “Ayrılma (Duvaz)”, “Bundan Sonra” adlı şiirleri Âşık Yılmaz’ın eserlerine örnek olarak verilebilir (Ünver 2011: 34-52).

Kaynakça

Ünver, Petek (2011). “Ahmet Yılmaz (Yılmaz Ahmet)”. Sazın Sözün Sultanları Yaşayan Halk Şairleri – VII. Ed. Dr. Fatma Ahsen Turan, Özlem Ünalan. Ankara: Gazi Kitabevi. 43-52.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: ARAŞ. GÖR. ZEYNEP SAFİYE BAKİ NALCIOĞLU
Yayın Tarihi: 19.08.2019
Güncelleme Tarihi: 12.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Önce İnsan OlmakÜmit Ofset / Yyy.2008Şiir

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1BEKTAŞ BABA/BABA BEKTAŞ/OZAN BEKTAŞ, Bektaş Kızılokd. 1949 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2NOKSANÎ, Ahmet Turan Ünald. 1917 - ö. 12.06.1993Doğum YeriGörüntüle
3MUSTAFA SARId. 09.02.1973 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4ABİDİN/ABİDİN KAYA, Abidin Kayad. 12.01.1960 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5İLHAMİ, İlhami Arslantaşd. 25.09.1960 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6ARİF, Arif Kösed. 1960 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7KASABALI NURİ, Dölekzade Mehmet Nurid. 1868 - ö. 1916MeslekGörüntüle
8ŞEYHOĞLU/DERUNÎ, Abdullah Şenold. 1954 - ö. ?MeslekGörüntüle
9ŞAHBAZOĞLU, İhsan Şahbazoğlud. 01.02.1930 - ö. ?MeslekGörüntüle
10YETİMİ/ALİ YETİMİ, Ali Çelikd. 1966 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11MUSTAFAd. 1860 - ö. 1910Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12SÜLEYMAN, Süleyman Arsud. 1891 - ö. 1948Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13ELİFE KOCAOĞLUd. 1937 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
14SALMAN UĞURLUd. 1916 - ö. 1970Madde AdıGörüntüle
15SEFİLÎ, Hasan Yaşard. 01.01.1938 - ö. ?Madde AdıGörüntüle