Ali Ulvi Temel

(d. 20 Kasım 1956 / ö. -)
Yazar, Editör
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Balıkesir’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Balıkesir’de tamamladı. 1973-1974 öğretim yılında başladığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesininden 1978 yılında mezun oldu. 1979 yılından itibaren çeşitli kamu kuruluşlarında çalıştı. 1975-1981 yılları arasında Edebiyat dergisi ve Edebiyat Dergisi Yayınlarına katkıda bulundu. 1997’de yayın hayatına başlayan Hece dergisinin kurucuları arasında yer aldı. 2014 yılından bu yana Hece Yayınlarında editör olarak çalışan Ali Ulvi Temel'in yayınevinin yayımladığı bazı kitaplarla ilgili farklı TV programlarında ve dergilerde mülakatları yayımlanmaktadır.

Ali Ulvi Temel'in öykü, deneme ve çevirileri 1976’dan itibaren Edebiyat dergisinde yayımlanmıştır. Uzun Yürüyüşte adlı öykü kitabı 1978’de Edebiyat Dergisi Yayınları arasında basılmıştır. Yine Edebiyat Dergisi Yayınlarından çıkan Çağdaş Arap Öyküsü (1982) derlemesinde farklı Arap öykücülerinden yaptığı çevirileri yer almıştır. Tosun'a göre Ali Ulvi Temel’in öyküleri, büyük olaylara, entrikalara, hikâyelere yaslanmaz: Daha çok iç monologlarla oluşturulan enstantanelere, küçük anıştırmalara, çağrışımlara dayalıdır. Bir mekândaki izlenimden, küçük bir anıdan, bir duygudan yola çıkarak metnini oluşturur. Tümüyle ben anlatımına yaslanan öyküler, hem biçimsel hem de tematik anlamda birbirine yakındır. Olayın, tahkiyenin, kurmacanın iyiden iyiye azaldığı anlarda metinler, deneme diline yaklaşır. Öykülerde yazar (anlatıcı), yansıttığı dünyada anlatımın içindedir. Pek çok öyküsünde yorumlar yapar, bir temanın peşinde onu açıklamaya çalışır (Tosun 2014: 129). Yazarın Hece ve Heceöykü dergilerinde de öykü, deneme ve çevirileri yer almıştır. Bildiri Öyküler adlı öykü kitabı 2012 yılında Hece Yayınları tarafıından yayımlanmıştır. Tosun, Bildiri Öyküler'i şu cümlelerle değerlendirmiştir: "Ali Ulvi Temel Bildiri Öyküler’de, ideal insan, ideal toplum ekseninde insanın önündeki engelleri ve bunu nasıl aşacağını örnekler. Ölüme duyarsız toplumun açmazları ve modernizmin fıtratla çatışması gündeme getirilirken, insanların duyarsızlığına, suskunluğuna, sürüp giden yanlışlığa müdahale etmemesine eleştiriler getirilir. Tüm öykülerde doğal hayata, aya, göğe, yıldızlara övgü, modern hayatın insanı boğan görünümüne yergiler vardır. İnsanlar modern hayat ve mimari ile birlikte ne güneşi güneş, ne ayı ay olarak görebilmektedir. Çağdaş seçimlerle kendi kendilerine hayatı yaşanmaz kılmışlardır." (Tosun 2014:128).

Kaynakça

Tosun, Necip (2014). "2013'te Öykü-Ali Ulvi Temel". Türkiye Yazarlar Birliği Kültür ve Sanat Yıllığı 2014 (ed. Osman Özbahçe). Ankara: Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları. s. 127-128.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: İSA KOYUNCU
Yayın Tarihi: 19.07.2019
Güncelleme Tarihi: 28.10.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Uzun YürüyüşteEdebiyat Dergisi Yayınları / İstanbul1978Hikâye
Bildiri ÖykülerHece Yayınları / Ankara2013Hikâye

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1Mehmet Sadık Kırımlıd. 11 Kasım 1934 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2Ayten Mutlud. 6 Ocak 1952 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3Ali Salid. 1960 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4Tecelli Sercan Sırmad. 1 Şubat 1956 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5SUNURİ, Umut Sucid. 16.02.1956 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Sefa Kapland. 1 Şubat 1956 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Uğur Yüceld. 26 Mayıs 1957 - ö. ?MeslekGörüntüle
8Halit Eyüp (Yenişehirlizâde)d. 1877 - ö. 7 Şubat 1902MeslekGörüntüle
9Zebercet Coşkund. 11 Aralık 1933 - ö. ?MeslekGörüntüle
10Gül Abus Semercid. 01 Aralık 1968 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11Berna Güzeyd. 17 Haziran 1973 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Derya Çolpan (Derya Yaylı)d. 25 Nisan 1967 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13ALİ EKBER DEDEd. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle
14CELÂL, Seyyid Ali Celâleddîn Paşad. 1756 - ö. 1822Madde AdıGörüntüle
15KUL FAKİR ALİ, Ali Oymakd. 1860? - ö. 1938Madde AdıGörüntüle