Durmuş Kaya

Yitik Ozan
(d. 20 Mayıs 1957 / ö. -)
Madenci, Şair
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Isparta / Keçiborlu’da doğdu. İlkokulu Güneykent İlkokulu’nda okudu (1969). Ardından girdiği Isparta İmam Hatip Ortaokulu’nu yarıda bırakmak zorunda kaldı ve sonra dışarıdan tamamladı. Keçiborlu Kükürt İşletmeleri’nin çeşitli kademelerinde meslek hayatını sürsürdü. Maden İş Sendikası Keçiborlu Şubesi Teşkilatlandırma sekreterliği görevinde bulundu. Güneykent’te Yunus Emre Kültür Sanat Derneği’ni kuran sanatçı, Yunus Emre’nin hemşerisi olduğunu kanıtlamak yanında, sesinin ve sevgisinin yaşatılmasına yönelik dernek faaliyetlerini devam ettirmektedir.

Şiire ilkokul beşinci sınıftayken bir kompozisyon ödevi yerine şiir yazmak istemesi ve öğretmeninin de kabul etmesiyle başladı. Köyün karşısındaki tepeye dair hislerini dile getirdiği “Erenlik Tepesi” adlı bu şiir, Kaya’nın ilk şiiri idi ve okul gazetesinde yayımlandı. İmam Hatip sürecinde şiire ara veren sanatçı, 18 yaşından sonra vatan ve millet sevgisi temalı şiirler yazmaya başladı. İlk şiirleri 1970’lerden sonra Töre, Türk Edebiyatı, Meşale gibi dergilerde yayımlandı. Bu sıralarda yakın ilişki içinde olduğu Ahmet Kabaklı’nın teşvik edici sözleri, şiir yazma hevesini daha da artırdı. Çalışmalarını ilk defa Korkut Yüreğimden Sayıklamalar kitabıyla 1992’de bir araya getirdi. Çeşitli şiir yarışmalarına ya da dergilere gönderdiği dosyalarda “Yitik Ozan” rumuzunu kullanması bu mahlasla tanınmasını sağladı ve kendisi de bu mahlası kullanmayı tercih etti.

Kaya, zaman zaman aruz ve heceyle yazsa da şiirleri çoğunlukla serbesttir. Serbest şiire yönelmesinin sebebini, aruzla yazdığında Yahya Kemal, Nedim; heceyle yazdığında Karacaoğlan havasına büründüğünü fark ettiği şiirlerini serbest şiirin özgürlüğünde özgünleştirmek olarak açıklar. Serbest şiire yönelmesinin bir sebebi de şiirlerini ilhamla yazmasıdır. Şiir üzerine çalışmanın, onu bir forma sokmanın kısıtlayıcı olduğuna inanır. Geniş bir tematik evrene sahip şiirlerinde aşk, yalnızlık vb. bireysel konular olsa da ağırlıklı olarak vatan sevgisi, ülke sorunları, tarih şuuru gibi meseleler milliyetçi ve gelenekçi bir bakış açısıyla ele alınır. Şairin toplumun aynası olduğuna inanan sanatçı, şiirleriyle halka kendisini yeniden göstermek ister.

Şair “6 Mart Şiir Yarışması”nda birincilik (1989); “Hatay Güneyde Kültür Dergisi Yarışması”nda üçüncülük; “Diyanet Vakfı Şiir Yarışması”nda mansiyon (1992); “İstanbul Kültür Dünyası Dergisi Yarışması”nda (1997-98-99) üst üste üç yıl üçüncülük Antalya “Güllük Grubu Yarışması”nda birincilik (2007) kazanmıştır. Ayrıca “Ümraniye Belediyesi Çanakkale Konulu Şiir Yarışması”nda 2 mansiyon (2013) ve Amasya “Mihri Hatun Şiir Yarışması”nda üç ödüle layık görülmüştür. 30’un üzerinde şiiri sanat müziği formunda bestelenen şairin Ferhat Sarmusak, Saadet İdrisoğlu gibi bestekârlar tarafından bestelenmiş 10’a yakın şiiri TRT arşivine girmiştir.

Şiir dışında henüz hazırlık safhasında olan senaryo ve roman çalışmaları da bulunan Durmuş Kaya, sanat hayatına Güneykent kasabasının sembol isimlerinden biri olarak devam etmektedir.

Kaynakça

15.07.2019 tarihinde sanatçının kendisi ile Güneykent Yunus Emre Evi'nde yüzyüze yapılan mülakat.

KAYA, Durmuş (2018), "Şair Hakkında", Karanfil Yakamozu, Buca Birleşik Matbaa: İzmir.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DOÇ. DR. SONER AKPINAR
Yayın Tarihi: 29.07.2019
Güncelleme Tarihi: 20.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Korkut Yüreğimden SayıklamalarHatay Güneyde Kültür Dergisi Yayınları / Antakya1992Şiir
Karanfil YakamozuBuca Birleşik Matbaa / İzmir2018Şiir

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1NÛRÎ, Abdülkerîm Nûrî Efendi, Ispartalıd. 1809 - ö. 1861Doğum YeriGörüntüle
2Rasim Özsoyd. 1927 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3ALİ, Ali Yılmazd. 1961 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4Ahmet Tezcand. 04 Ekim 1957 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5Zeynep Ankarad. 1 Temmuz 1957 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Bestami Yazgand. 10 Aralık 1957 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Sezer Ergörd. 01 Ocak 1965 - ö. ?MeslekGörüntüle
8Ali Nazif Sürurid. 1861 - ö. 1936MeslekGörüntüle
9Ali Hikmet Erend. 10 Mart 1972 - ö. ?MeslekGörüntüle
10Refik Algand. 30 Ocak 1952 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11Osman Alagözd. 1971 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Muammer Lütfi (Bahşi)d. 1903 - ö. 30 Mayıs 1947Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13FAHRİ OZAN, Fahrettin Tand. 1954 - ö. 17.10.2018Madde AdıGörüntüle
14OZAN ÇULSUZ, Ali Osman Karakuşd. 01.03.1977 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15VAHİT KAYAd. 11.07.1933 - ö. ?Madde AdıGörüntüle