Madde Detay
Mehmet Emin Alper
(d. 02 Mart 1950 / ö. -)
Öğretmen, Şair
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4
Erzurum'da doğmuştur. Aslen Tortum'lu bir ailenin çocuğudur. Erzurum'un Ali Paşa Ortaokulunun ardından Erzurum Lisesine yazılmıştır. Şiire olan ilgisi ortaokul yıllarında başlamıştır. Babası, annesi, ağabey ve ablalarının kitap okuması onda kitap alışkanlığının oluşmasını sağlamıştır. Bu kitap alışkanlığı onu Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanmaya itmiştir. 1979 yılında evlenen ve öğretmen olan Alper, sırasıyla Erzurum Pasinler Lisesinde, Erzurum Ataturk Lisesinde, Kars Alpaslan Lisesinde ve Erzurum Nene Hatun Kiz Lisesinde öğretmenlik yapmış ve 2004'te Çankırı Çok Programlı Lisesinden emekliye ayrılmıştır. Aynı yıl, Ankara'da Türk Ocakları Vakfının Özel Türk Yurdu okullarında öğretmenlik yapmaya başlamıştır. Bu okulun vakıf başkanı Nevzat Köseoğlu'nun vefatının ardından 2004'te emekli olan Alper, halen Ankara'da yaşamaktadır. Evli ve dört çocuk babasıdır.
Yağmur, Karçiçeği, Mina, Çakıl ve Mavera dergilerinde ve bazı gazetelerde şiirleri yayınlanmıştır. Sadece “Ölmek İçin Yürüyüş” adlı bir şiir kitabı vardır. Ötüken Yayınlarından 1997 yılında çıkan bu kitaptaki şiirler birbirini tamamlayan niteliktedir.
Şiirlerinde doğa, aşk, musiki, umut, ayrılık, özlem, hüzün, veda, yaşam ve ölümün manası, hiçlik vb. temaları işlediği görülmektedir. Filistin’den, Ortadoğu’dan, anneden, sırlardan, çocukluktan, ancak en çok da çocukluğunu anımsatan Erzurum'dan bahsetmektedir. Her şiirinde biraz ölüm, biraz zamanı boşa geçirme kaygısı, biraz da şehir vardır. “Ölmek İçin Yürüyüş”ün ilgi çeken bir yanı da, kitabın bir ayetle başlamasıdır. “Yapmadıkları şeyleri söyleyen” şairler hakkında "Şuara Sûresi"ndeki ayetlerle cevap verilmektedir. Sonrasında da şiir ile alakalı kaygılarını dile getirmekte ve şiirin sınırlarını belirlemektedir. Nietzche'nin de etkisinde kalarak insanın varoluşunu anlamlandırışından dini-tasavvufi bakış açısına kadar farklı mazmunlardan hareketle dizeler kaleme almıştır.
Şiirlerinde genellikle serbest ölçü hakimdir. Redif ve kafiyeleri bol bol kullanan âşık 3,4,5,6'lı gibi dizelerde şiirlerini şekillendirmiştir. Bazı şiirlerinde ise Divan Edebiyatı nazım birimi olan beyiti kullanmıştır. Bu şiirlerinde kafiye şeması aa/ bb/cc şeklindedir. Akıcı ve sade bir dili vardır. Bir dörtlükten oluşan şiirleri olduğu kadar uzun soluklu şiirleri de mevcuttur.
Kaynakça
Şairin kendisiyle yapılan görüşmeden alınmıştır.
Madde Yazım Bilgileri
Yazar: DR. FİDAN UĞUR ÇERİKANYayın Tarihi: 30.12.2019Güncelleme Tarihi: 07.11.2020
Yayın Tarihi: 30.12.2019Güncelleme Tarihi: 07.11.2020
Güncelleme Tarihi: 07.11.2020
| Eser Adı | Yayın evi | Basım yılı | Eser türü |
|---|---|---|---|
| Ölmek İçin Yürüyüş | Ötüken / Ankara | 1995 | Şiir |
İlişkili Maddeler
| Sn. | Madde Adı | D.Tarihi / Ö.Tarihi | Benzerlik | İncele |
|---|---|---|---|---|
| 1 | ÜLFETÎ, Muharrem Aktaş | d. 01.07.1922 - ö. 25.02.1969 | Doğum Yeri | Görüntüle |
| 2 | TÂ'İB, İsmail Tâ'ib Efendi | d. ? - ö. ? | Doğum Yeri | Görüntüle |
| 3 | SİRÂCÎ, Osmân Sirâceddîn | d. ? - ö. 1888\'den sonra | Doğum Yeri | Görüntüle |
| 4 | Reşit Keskin | d. 1950 - ö. ? | Doğum Yılı | Görüntüle |
| 5 | HANLAR MEHERREMOV | d. 1950 - ö. 1998 | Doğum Yılı | Görüntüle |
| 6 | Sami Ateş | d. 1950 - ö. 10 Haziran 1993 | Doğum Yılı | Görüntüle |
| 7 | İsmail Akçay | d. 02 Ocak 1942 - ö. ? | Meslek | Görüntüle |
| 8 | İbrahim Zeki Burdurlu | d. 1922 - ö. 27 Temmuz 1984 | Meslek | Görüntüle |
| 9 | Fergun Özelli | d. 01 Ekim 1955 - ö. ? | Meslek | Görüntüle |
| 10 | Şemsettin Ünlü | d. 1 Eylül 1928 - ö. ? | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
| 11 | İzzet Göldeli | d. 1948 - ö. ? | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
| 12 | Mustafa Arslantunalı | d. 27 Ocak 1963 - ö. ? | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
| 13 | Mehmet Özger | d. 06 Nisan 1977 - ö. ? | Madde Adı | Görüntüle |
| 14 | Emin Bülent | d. 13 Mart 1886 - ö. 29 Kasım 1942 | Madde Adı | Görüntüle |
| 15 | Mehmet Aycı | d. 03 Mayıs 1971 - ö. ? | Madde Adı | Görüntüle |