Mehmet Emin Alper

(d. 02 Mart 1950 / ö. -)
Öğretmen, Şair
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Erzurum'da doğmuştur. Aslen Tortum'lu bir ailenin çocuğudur. Erzurum'un Ali Paşa Ortaokulunun ardından Erzurum Lisesine yazılmıştır. Şiire olan ilgisi ortaokul yıllarında başlamıştır. Babası, annesi, ağabey ve ablalarının kitap okuması onda kitap alışkanlığının oluşmasını sağlamıştır. Bu kitap alışkanlığı onu Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanmaya itmiştir. 1979 yılında evlenen ve öğretmen olan Alper, sırasıyla Erzurum Pasinler Lisesinde, Erzurum Ataturk Lisesinde, Kars Alpaslan Lisesinde ve Erzurum Nene Hatun Kiz Lisesinde öğretmenlik yapmış ve 2004'te Çankırı Çok Programlı Lisesinden emekliye ayrılmıştır. Aynı yıl, Ankara'da Türk Ocakları Vakfının Özel Türk Yurdu okullarında öğretmenlik yapmaya başlamıştır. Bu okulun vakıf başkanı Nevzat Köseoğlu'nun vefatının ardından 2004'te emekli olan Alper, halen Ankara'da yaşamaktadır. Evli ve dört çocuk babasıdır.

Yağmur, Karçiçeği, Mina, Çakıl ve Mavera dergilerinde ve bazı gazetelerde şiirleri yayınlanmıştır. Sadece “Ölmek İçin Yürüyüş” adlı bir şiir kitabı vardır. Ötüken Yayınlarından 1997 yılında çıkan bu kitaptaki şiirler birbirini tamamlayan niteliktedir.

Şiirlerinde doğa, aşk, musiki, umut, ayrılık, özlem, hüzün, veda, yaşam ve ölümün manası, hiçlik vb. temaları işlediği görülmektedir. Filistin’den, Ortadoğu’dan, anneden, sırlardan, çocukluktan, ancak en çok da çocukluğunu anımsatan Erzurum'dan bahsetmektedir. Her şiirinde biraz ölüm, biraz zamanı boşa geçirme kaygısı, biraz da şehir vardır. “Ölmek İçin Yürüyüş”ün ilgi çeken bir yanı da, kitabın bir ayetle başlamasıdır. “Yapmadıkları şeyleri söyleyen” şairler hakkında "Şuara Sûresi"ndeki ayetlerle cevap verilmektedir. Sonrasında da şiir ile alakalı kaygılarını dile getirmekte ve şiirin sınırlarını belirlemektedir. Nietzche'nin de etkisinde kalarak insanın varoluşunu anlamlandırışından dini-tasavvufi bakış açısına kadar farklı mazmunlardan hareketle dizeler kaleme almıştır.

Şiirlerinde genellikle serbest ölçü hakimdir. Redif ve kafiyeleri bol bol kullanan âşık 3,4,5,6'lı gibi dizelerde şiirlerini şekillendirmiştir. Bazı şiirlerinde ise Divan Edebiyatı nazım birimi olan beyiti kullanmıştır. Bu şiirlerinde kafiye şeması aa/ bb/cc şeklindedir. Akıcı ve sade bir dili vardır. Bir dörtlükten oluşan şiirleri olduğu kadar uzun soluklu şiirleri de mevcuttur.

Kaynakça

Şairin kendisiyle yapılan görüşmeden alınmıştır.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DR. FİDAN UĞUR ÇERİKAN
Yayın Tarihi: 30.12.2019
Güncelleme Tarihi: 07.11.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Ölmek İçin YürüyüşÖtüken / Ankara1995Şiir

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1Nevin Soysal Aydınd. 16 Ocak 1962 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2HULUSÎ/YAZICI, Faik Yazıcıd. 1917 - ö. 1967Doğum YeriGörüntüle
3ALİCAN USTA, Şenkayalıd. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4Mustafa Irgatd. 22 Ocak 1950 - ö. 3 Mart 1995Doğum YılıGörüntüle
5Salih Mirzabeyoğlud. 1950 - ö. 07 Mayıs 2018Doğum YılıGörüntüle
6Suna Arasd. 05 Mayıs 1950 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Şükran Kurdakuld. 23 Mart 1927 - ö. 15 Aralık 2004MeslekGörüntüle
8DOĞANAY, Kemal Doğanayd. 10.04.1954 - ö. ?MeslekGörüntüle
9Evin Okçuoğlud. 03 Aralık 1956 - ö. ?MeslekGörüntüle
10Amil Çelebioğlud. 20 Nisan 1934 - ö. 02 Temmuz 1990Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11Mualla Anıld. 1909 - ö. 23 Ekim 1985Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Sezer Ateş Ayvazd. 11 Ağustos 1956 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13Salih Mehmet Baklacıev (Baklacı)d. 1924 - ö. 14 Şubat 2002Madde AdıGörüntüle
14Mehmet Demirel Babacanoğlud. 15 Ocak 1944 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15MEHMET/FAKİR MEHMET, Mehmet Çakmakd. 1921 - ö. 2001Madde AdıGörüntüle