MERYALI/BİBER, Fatma Biber

(d. 1952 / ö. -)
Öğretmen
(Âşık / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Fatma Biber, Artvin’in Şavşat ilçesinde 1952’de doğmuştur. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden âşık, belli bir yaşa kadar halasının yanında kalır. Yüksek okul mezunu olan Biber, öğretmenlik yapmaktadır. İlk şiirini öğretmen okulundayken “Malazgirt Zaferi” konulu şiir yarışmasına katılmak için yazan Biber, yarışmada üçüncülük kazanır. Öğrenciliği boyunca yazmaya devam eder ancak okuma yazma bilmeyen bir yakını tarafından şiirleri yakıldığı için bugüne ulaşamamıştır. “Yanan defterle birlikte yazma isteğim de kül oldu” diyen Biber, uzun yıllar sadece çok etkilendiği olaylar için şiirler yazmıştır. 2008’de internette bir şiir sitesine üye olmasıyla düzenli yazmaya başlar ve kısa sürede büyük ilerleme kaydeder (Bolçay 2011: 173-175; Turan vd. 2014: 184). Biber, hâlen İstanbul’da yaşamaktadır. 

Antolojileri hazırlayanların ‘Mahlas kullan!’ uyarıları üzerine ‘Meryalı’ mahlasını alarak köyünün adını duyurmayı amaçlar. Toplumsal olaylar şiirlerinin ana temasıdır.

Aynı zamanda soyadından esinlenerek Biber mahlasını da kullanır. Genelde koşma tarzında şiirler yazmaktadır. Biber’in şiirleri çeşitli antoloji, dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. “Sevdiğim” adlı şiiri Orhan Bahçıvan aracılığıyla Gökhan Ataman tarafından bestelenmiştir (Bolçay 2011: 173-175; Turan vd. 2014: 184). Rüyaya ve badeye inanmadığını söyleyen Biber, sadece ilhamla uykudan uyandığı zamanların olduğunu belirtir. Ayrıca Biber, geleneksel usta çırak ilişkisi içerisinde yetişmemiş fakat şiire ilk başladığı yıllarda çeşitli ustalardan uyarı ve yardımlar almıştır (Bolçay 2011: 173). Biber, genelde koşma tarzında şiirler yazmış, bunun yanı sıra nazire yazmanın da özel zevklerinden olduğunu dile getirmiştir . Biber, kuralıyla yazan her konuya değinen, yaratıcı ve duygu veren herkesi usta kabul etmiş, buradan hareketle tarzını Karacaoğlan ve Yunus Emre’ye benzetenler olmuştur (Bolçay 2011: 174-175).

Bekir Karadeniz-Orhan Bahçıvan tarafından çıkarılan ‘Doğulu Halk Şairleri’, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından çıkarılan ‘Sazın ve Sözün Sultanları’, Ardahan Valiliğince çıkarılan ‘Şehit ve Gaziler Albümü’, Anadolu Mozaik Derneği tarafından çıkarılan ‘Atışma Antolojisi’ ve bazı ‘Seçme Şiirler’ antolojilerinde, birçok dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır.

Birçok şiiri halk müziği ve sanat müziği tarzında bestelenmiştir. 08 Artvin’in Sesi Gazetesi’nin şiir köşesinde bir süre yazmıştır. Bir etkinlikte tanıştığı Kültür Bakanlığı yetkilisinin önerisi üzerine bakanlığa başvurmuş, yapılan değerlendirme sonucu YB2012.0059 numarayla ‘Kalem Halk Şairi’ kaydı yapılmış, iki şiir dosyası Kültür Bakanlığı arşivine kaydedilmiştir. İlk şiir kitabı Damladan Deryaya 2012 yılında, ikinci kitabı Ozan Gözüyle Nisan 2015’de yayımlanmıştır. 

Kaynakça

Bolçay, Ezgi (2011). Sazın ve Sözün Sultanları V. Ed. Fatma Ahsen Turan, Ezgi Bolçay. Ankara: Gazi Kitabevi.

Turan, Fatma Ahsen vd. (2014). Geçmişten Günümüze Sazda ve Sözde Usta Kadınlar. Ankara: Gazi Kitabevi.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DR. EMİNE ÇAKIR
Yayın Tarihi: 07.05.2019
Güncelleme Tarihi: 05.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Damladan Deryaya- / -2012şiir
Ozan Gözüyle- / -2015şiir

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1OBALI, Mustafa Bilird. 08.03.1958 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2EMİNE KARADENİZd. 1945 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3SERVERÎ, Selimd. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4Orhan Pamukd. 07 Haziran 1952 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5Ömer Erud. 1952 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Oya Uysald. 24 Mayıs 1952 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Necmettin Necip Esind. 1912 - ö. 12 Ağustos 1987MeslekGörüntüle
8İSMAİL HAKKI ŞAHİNd. 1935 - ö. ?MeslekGörüntüle
9Yuşa Arışd. 1969 - ö. ?MeslekGörüntüle
10SADIKÎ, Ahmet (Kürdoğlu Molla Ahmet)d. 1892 - ö. 1948Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11MANSUR, Mansur Ekmekçid. 01.03.1960 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12ALİ DAYI, Ali Açıkd. 1925 - ö. 05.05.2002Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13ADİL, Adil Özsoyd. 1938 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
14GÜLHANÎ, Kasım Okald. 1947 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15BALABEĞd. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle