HASAN, Hasan Emek

(d. 1939 / ö. -)
garson, dokumacı
(Âşık / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Asıl adı Hasan Emek olan âşık, 1939'da Malatya'da doğmuştur. Doğduktan bir süre sonra Ankara'da bir avukatın yanına evlatlık verilir. İlkokulu henüz birinci sınıfta bırakır, okumaz. Çalışma yaşına geldikten sonra Ankara'da garsonluk yapmaya başlar. Okumayı bırakmasının getirdiği sorunlar ve birlikte yaşadığı avukatın okumayan bir çocuğu yanında barındırmak istememesi nedeniyle ailesiyle sorunlar yaşar. Bunun sonucunda Adana'ya gider ve bir fabrikada dokuma işi yapar. Orada çalışırken evlenir ve daha sonra eşiyle birlikte Fethiye'ye yerleşir. Hâlen Fethiye'de yaşamaktadır (Öner 2011: 148).

Bir gece rüya görür, bade içer ve uyandığı zaman şiir okumaya başlar. Bunu ailesine söyleyince kimse inanmaz ve ailesi, bunun olabildiğini başkalarından duyana kadar da inanmamaya devam eder. İlk defa 1957'de Adana'da gurbet üzerine bir şiir yazar. Saz çalamayan âşığın ailesinde başka âşık yoktur. Herhangi bir âşık koluna bağlı değildir. Atışmalara önceden katılmış olmakla birlikte son yıllarda katılmamaktadır. Bununla birlikte, Fethiye'de düzenli olarak yerel kanal ve düğünlerde şiirler okur. Âşık olmadan önce bir kızı çok sevdiğini ancak kızın ailesinin ilişkiye karşı olduğunu ve kızın bu yüzden intihar etmesi üzerine ona "O Yâr" başlıklı şiiri yazdığını belirtir (Öner 2011: 149).

Kendi adını mahlas olarak kullanır. Şiirlerini 11'li hece ölçüsüyle yazan âşığın askerlik, aşk, ayrılık, insan ilişkileri ve vefa üzerine, oldukça sade dile sahip şiirler yazdığı görülür. Usta malı şiirler söyleyebilen âşık, yalnızca Âşık Veysel'den etkilendiğini söyler. Adları bilinmemekle birlikte pek çok çırak yetiştirdiği ve onlara kendi şiirlerinin yanı sıra bazı destanları verdiği ifade edilir. Bununla beraber, gençlerin âşıklık geleneğiyle ilgilenmemesi ve sadece aydın kişilerin âşıklara saygı göstermesi nedeniyle günümüzde halk şairi olmanın zorluklarının bulunduğunu vurgular. Gönülden Doğan İlhamlar, Gurbet Üzerine Şiirler ve Ayrılık Şiirleri olmak üzere üç kitabı vardır (Öner 2011: 148-150).

Kaynakça

Öner, Elif (2011). "Hasan Emek". Sazın ve Sözün Sultanları Yaşayan Halk Şairleri. C. III. Ed. Fatma Ahsen Turan, Mehtap Demir, Başak Uysal, Seda Acı. Ankara: Gazi Kitabevi. 148-153.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: ARAŞ. GÖR. AHMET ERMAN ARAL
Yayın Tarihi: 06.01.2019
Güncelleme Tarihi: 07.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Gönülden Doğan İlhamlar- / --Şiir
Gurbet Üzerine Şiirler- / --Şiir
Ayrılık Şiirleri- / --Şiir

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1BEKİR, Bekir Erend. 1932 - ö. 1992Doğum YeriGörüntüle
2Ertuğrul Oğuz Fıratd. 1923 - ö. 16 Ekim 2014Doğum YeriGörüntüle
3TÂİB, Kazak-zâde İbrahimd. 1794 - ö. 1834\\\'ten sonraDoğum YeriGörüntüle
4Mehmet Akand. 5 Aralık 1939 - ö. 8 Temmuz 2006Doğum YılıGörüntüle
5MİKTAT, Miktat Karataşd. 1939 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Arif Erend. 20 Kasım 1939 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7KUL ÇULHAd. ? - ö. ?MeslekGörüntüle
8İSMAİL NARd. 1940 - ö. ?MeslekGörüntüle
9ESERÎ/SALTAN, İbrahim Saltand. 1948 - ö. ?MeslekGörüntüle
10KÖR HASAN, Hasan Çıtakd. 1913 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11ŞEYH HAMİT, Hamit Cantaşd. 1964 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12KUL KANBERİ, Kanber Çelikerd. 17.03.1948 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13CEMAL/CEMAL HOCA, İsmail Turand. 11.10.1883 - ö. 17.02.1957Madde AdıGörüntüle
14KEŞFÎd. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15KIŞKAR SERKİŞd. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle