MEDDAHÎ, Ömer Şahin

(d. 01.05.1956 / ö. -)
âşık, memur
(Âşık / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Asıl adı Ömer Şahin olan âşık, 1 Mayıs 1956 tarihinde Tokat’ın Ortaören köyünde doğmuştur. Ailesi Tokat’ın Ortaören köyünün yerlisidir. Dedesinin de Ortaören köyünün yerlisi olduğu bilinir. Âşık Meddahî ortaokul mezunudur. Ayrıca liseyi kendi çabasıyla dışarıdan bitirir. Âşıklığın yanı sıra TCDD’de memurluk yapar. Meddahî, Sündüs Hanım ile evlidir. Üçü erkek, biri kız olmak üzere (Ali, Fatma, Osman ve Arif) adlarında dört çocukları vardır. Âşık Meddahî hiçbir tarikata bağlı değildir (Özsüt 2009: 8-9).

Âşık Meddahî, yaklaşık on beş yaşlarındayken şiir yazmaya başlar ve kırk yaşından sonra âşık olduğunu belirtir. Meddahî, sazlı sözlü ortamda yetişir. Usta-çırak ilişkisi içerisinde yetişmiş bir âşıktır. Ustasının adı Sefil Selimî'dir. Ona göre Meddahî; tembellik, kelime hazinesinin yetersizliği ve vurdumduymazlık gibi kusurlarından kurtulursa iyi bir âşık olacaktır. Ayrıca ustası saz çalamadığından Âşık Meddahî'nin saz çalmasını çok ister ve böylece o da saz çalmayı kendi kendine öğrenir (Özsüt 2009: 9).

Âşık Meddahî rüya sonucu âşık vasfını kazanmamıştır. İlk mahlasını ustası Sefil Selimî, "Şamarcı" olarak verir. Ancak bu mahlas yanlış anlaşıldığından daha sonra Meddahî mahlasını alır. Meddahî, Sivas ve çevre illerde yaşayan Derdiyok, Kulfanî, Kaptanî vb. birçok âşık tarafından bilinir. Âşıklar Derneği Dergisi'nde hakkında bir yazı yazılır ve burada bir şiiri yayımlanır (Özsüt 2009: 9-10).

Meddahî, şiirlerinde genellikle 8'li ve 11'li hece ölçüsünü kullanır. Bunların dışında çok nadiren 5'li, 7'li ve 15'li hece ölçüsüne de yer verdiği görülür. Âşık, şiirlerinde maddi ve ilâhî aşkın yanı sıra nasihat, toplumsal yaşam, ölüm ve övgü konulu şiirler yazar (Özsüt 2009: 10-18).

Kaynakça

Özsüt, İbrahim (2009). Âşık Meddahî'nin Hayatı ve Şiirleri. Yayımlanmamış Bitirme Tezi. Adana: Çukurova Üniversitesi.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DOÇ. DR. REFİYE ŞENESEN
Yayın Tarihi: 05.03.2019
Güncelleme Tarihi: 08.12.2020

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1AHMEDd. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2CEMAL, Cuma Bektaşd. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3NİYAZİ ECEd. 20.02.1955 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4AHMEDd. ? - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5CEMAL, Cuma Bektaşd. ? - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6NİYAZİ ECEd. 20.02.1955 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7AHMEDd. ? - ö. ?MeslekGörüntüle
8CEMAL, Cuma Bektaşd. ? - ö. ?MeslekGörüntüle
9NİYAZİ ECEd. 20.02.1955 - ö. ?MeslekGörüntüle
10AHMEDd. ? - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11CEMAL, Cuma Bektaşd. ? - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12NİYAZİ ECEd. 20.02.1955 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13AHMEDd. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle
14CEMAL, Cuma Bektaşd. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15NİYAZİ ECEd. 20.02.1955 - ö. ?Madde AdıGörüntüle