KARAGÖZ/UMMAN DEVAMİ, Adem Karagöz

(d. 01.11.1963 / ö. -)
âşık

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin Köprübaşı köyünde 1 Kasım 1963 tarihinde doğan Adem Karagöz, ortaokul mezunu olarak eğitimini memleketinde tamamladıktan sonra Ankara ve Kocaeli gibi illerde fırıncılık yaparak geçimini sürdürür. Askerliğini yaptıktan sonra Rize’ye dönen Karagöz, Yimpa Çay Fabrikası’nda imalat işçiliği ve imalat ustalığı yapar. Ruhsatsız silah bulundurmaktan hapis yatar, tahliyesinden sonra Çaykur Çay Fabrikası’nda çalışıp emekli olur. Başta güzellemeler yazan babası Paşa Ali Karagöz’den ve yöresindeki “Karagöz” adıyla bilinen anne tarafından akrabası gibi atma türkücülerden etkilenir, küçük yaşta şiire merak duyarak ilk şiirlerini ilköğretim yıllarında yazar. Ahmet Arif, Nâzım Hikmet gibi şairlerden etkilenerek serbest şiir yazmaya başlar, cezaevinde yazdığı serbest şiirlerini Yasaklı Şafaklar adlı kitabında toplar. Evli ve torun sahibi olan Adem Karagöz, hayatını Rize’de emekli olarak sürdürmektedir (Halıcı 2019).

Karacaoğlan, Pîr Sultan Abdal, Mahzuni Şerif gibi ozanlardan etkilenerek halk şiirine yönelen Karagöz, serbest şiirden sonra hece ölçüsüyle şiirler yazar. Sanatçının içinde bulunduğu çağa ve topluma karşı sorumlulukları olduğunu, sanatçının toplumun sesi olması gerektiğini belirterek genellikle siyasi ve toplumsal konularda şiirler kaleme alır. İlhamını toplumun içinde yaşadığı hayattan alarak şiirler yazan Karagöz, aşkı da şiirlerinde bireysel olarak değil, her şeye dâhil olan bir aşk anlayışıyla ele aldığını belirtir (Halıcı 2019).

Hasan Erdoğan, Meşguli Veli gibi ozanlarla tanışıklığı olan Karagöz; Turani Baba’yla tanıştıktan sonra ondan etkilenir, ondan “Umman Devami” mahlasını alır. Turani Baba ile karşılıklı olarak söyleştiği şiirleri de dâhil olmak üzere bir müddet bu mahlası kullandıktan sonra “Karagöz” mahlasına geri döner. Kökeninin Tanrı Dağı Türklerinin Karagöz Yörüklerinden olduğunu belirten Adem Karagöz, atalarının Karagöz adını Tanrı Dağları’ndan beri hiç bırakmadığını belirterek atalarından miras kalan bu adı taşımak maksadıyla mahlas olarak “Karagöz”ü seçer (Halıcı 2019).

Serbest şiirlerini topladığı kitabı Yasaklı Şafaklar’ı tanıtım amacıyla birkaç şiiri Ankara’nın Anayurt Gazetesi’nde yayımlar. Adem Karagöz hakkında daha önce bir çalışma yapılmamıştır (Halıcı 2019).

Adem Karagöz, 1963 Rize, ortaokul, evli, emekli. [Kaan Hasan Halıcı tarafından 24.11. 2019 tarihinde yapılan görüşme].

Yazar: KAAN HASAN HALICI
Yayın Tarihi: 17.12.2019