MEHMET ALİ/MEHMET ALİM/SARIALTIN, Mehmet Ali Sarıaltın

(d. 1958 / ö. -)
âşık

Asıl adı Mehmet Ali Sarıaltın olan âşık, şiirlerinde ''Mehmet Ali, Mehmet Ali'm ve Sarıaltın'' gibi kendi isminden hareketle oluşturduğu mahlasları kullanmıştır. Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı Oğlaközü köyünde 1958 senesinde doğmuştur. Altı çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğudur. İlköğretimini tamamladıktan sonra Ankara Hasanoğlan Köy Okulunda eğitimine devam etmek isteyen Sarıaltın, maddi yetersizlikler nedeniyle bu okula kayıt yaptıramamıştır. Âşık, iş hayatı sırasında 50. Yıl Gece Ortaokuluna devam etmiştir. Daha sonra Esenevler Lisesini de tamamlamıştır. Şair, meslek hayatına girişini şöyle ifade etmektedir: ''13 yaşındayken Kavaklıdere'deki Tunalı Çanta'da işçilik hayatına başladım. Daha sonra eczanede çıraklık yaptım. 1980 yılında Ana Tamir Fabrikasında sıhhiye kadrosu ile göre başladım". Sarıaltın, aynı yıl kendi ifadesi ile yedi yıl peşinde koştuğu ve Ferhat ile Şirin gibi bir aşk yaşadığını anlattığı eşi ile evlenmiştir. Bu evlilikten üç kız bir erkek olmak üzere dört çocuğu dünyaya gelmiştir (Uysal 2010: 309).

Âşık Sarıaltın, 1970'li senelerde ilk şiir yazma girişimlerinde bulunmuştur. Bu süre zarfında hep bir arayış içinde olan şair, 1973 yılında teyzesinin öldürülmesi üzerine ölçülü şekilde ilk şiirini kaleme almıştır. Rüyaya ve bade içme geleneğine inanan âşık, bade içip içmediğini bilmediğini ifade etmiştir. Sarıaltın'ın ustası ve yetiştirdiği herhangi bir çırak bulunmamaktadır. Ancak âşık, kızlarının da âşıklık geleneği bağlamında maharetli olduğunu ve onların yetişmesine destek olduğunu belirtmektedir. Şair âşık atışmalarına ve meclislerine katılmamaktadır. Ailesinde âşık olarak sadece kendisi vardır. Doğaçlama şiir söyleme yeteneğine sahip olan Sarıaltın, âşık makamlarına çok da fazla hâkim değildir. Ustasının olmadığını ifade eden âşık, kendine örnek aldığı âşıkların, Köroğlu, Dadaloğlu, Hüdayi, Yunus Emre, Sefil Ali, Pir Sultan Abdal gibi isimler olduğunu üslup ve anlayış noktasında onları örnek aldığını ifade etmektedir. Kendi döneminden ise Ozan Mehmet Ali Eröksüz ve Âşık Gülabi'yi tanıdığını belirtmektedir. Âşık Sarıaltın, modern dönemdeki âşıklık geleneği ve onun etrafında oluşan edebiyat hakkında şunları düşünmektedir: ''Âşıklık, insanlığın tarihi kadar eski bir gelenekse ve ben de bu olgu içerisinde sayılan bir kişiysem ve üzerime düşen ne varsa yerine getirmeliyim, hiç tereddüt etmeden bu olguda yer almalıyım'' (Uysal 2010: 311). Mehmet Ali Sarıaltın, Sabıroğlu Ocağı Arif Dede Türbesi Koruma ve Yardımlaşma Derneğine ve Oğlaközü Köyü Derneğine üyedir. Âşık Sarıaltın'ın eserlerinin muhtevası, Hz. Peygamber ve ehlibeyt sevgisi, dünyanın ve zamanın geçiciliği, yoksulluk, sevda ve hasret gibi konular içermektedir. Şiirlerinden pastoral ifadelere oldukça fazla yer vermektedir. Duru, sade ve açık ifadeler kullanmaktadır. Şiirlerinin büyük bir çoğunluğu mani nazım biçiminde oluşturmaktadır. Yarım kafiyeden ziyade çoğunlukla tam ve zengin kafiyeyi tercih etmektedir. Günümüzde ortaya çıkan sıkıntılardan da yeri geldiğinde şiirlerinde bahsetmektedir. Son dönemlerde şiirlerini bilgisayar ortamına da aktarmaktadır.

Uysal, Başak (2010). "Mehmet Ali Sarıaltın". Sazın ve Sözün Sultanları IV. Ed. Fatma Ahsen Turan ve Başak Uysal. Ankara: Gazi Kitabevi. 309-314.

Yazar: MEHMET DALDAL
Yayın Tarihi: 12.04.2019
Güncelleme Tarihi: 08.12.2020

1Aydın Şimşekd. 23 Aralık 1960 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle