Tacettin Şimşek

Elmas Nine, Selim Muhsinoğlu, Aşık Muhsinoğlu, Fikret Demir
(d. 20 Nisan 1961 / ö. -)
Öğretim Üyesi, Şair, Yazar
(Çocuk Edebiyatı / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

20 Nisan 1961'de Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Altınpınar Köyü'nde doğdu. Altınpınar İlkokulu, Torul Ortaokulu ve Konya Ereğli İvriz Öğretmen Lisesi'ni bitirdikten sonra 1986’da Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden me­zun oldu. Siirt’in Eruh ilçesinde dört yıl edebi­yat öğretmenliği yaptı. 1990’da Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi'ne araştırma görevlisi olarak girdi. Eski Türk Ede­biyatı alanında yüksek lisans, Yeni Türk Edebiyatı alanında doktora öğrenimini tamamladı. Halen Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Türk­çe Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapmakta; Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği'nin akademik kurul başkanlığını yürütmektedir. Çocuk Edebiyatı, Etkili İletişim, Tiyatro ve Drama gibi derslere giren Şimşek’in çok sayıda makalesi ve bilimsel toplantılarda sunulmuş çocuk edebiyatı ile ilgili tebliği vardır.

Tacettin Şimşek 1980'den itibaren Can Kardeş çocuk dergisinin yazar kadrosunda yer aldı. Çocuklara yönelik şiirler, hikayeler, tiyatrolar yazdı. Derginin yayın yönetmeni Niyazi Birinci ile dönüşümlü olarak "Elmas Nine'den Masallar" başlığı altında manzum masallar yazdı.

Çocuk Edebiyatı (2002), İlkyaz Tatili (2017), Yeşil Gözlü Kardan Adam (2017) Şimşek'in çocuk edebiyatı alanında kaleme aldığı kitaplardan birkaçıdır.

Şimşek, bilim insanı kimliğiyle çocuk edebiyatının kuramsal alanına katkılarda bulunurken aynı zamanda çocuklar için şiir, hikaye, tiyatro ve masal türlerinde metinler kaleme alır. Akademik nitelikli ve çocuk edebiyatı içerikli kitaplarında çocuk, edebiyat, çocuk edebiyatının tarihi, çocuk edebiyatının kaynakları ve çocuk edebiyatında türlerle ilgili araştırma ve incelemelerini bir araya getirir.

Çocuk duyarlığı ve çocuk gerçekliği çevresinde yazdığı metinlerde çocuğa görelik ilkesine özellikle dikkat eder. Çocuksu hayaller, hayata ve dünyaya çocuksu bakış, oyun gibi temalar çevresinde yazdığı şiir ve hikayeleriyle çocukları arkadaşlığa çağırır. İlkyaz Tatili adlı şiir kitabındaki şiirler, Şimşek'in çocuklarla duygudaşlık kurma çabasını yansıtan altmış dört şiirden oluşur. Şimşek, şiirlerinde doğal, yalın ve çocuksu bir dili tercih eder. Mustafa Ruhi Şirin, İlkyaz Tatili'nin arka kapak yazısında Şimşek'in uzun yıllar boyunca şiir kozaları ördüğünü, kitapta onlarca şiir kelebeğini uçurduğunu, çocukların bu şiirleri okuyarak uzun şiir yolculukları yapabileceklerini, hatta şiir yazmaya başlayabileceklerini kaydeder ve bunun nedenini şairin kitaptaki şiirleri çocuklarla konuşur gibi yazmış olmasına bağlar. Şimşek'in şiir okulunun herkese açık olduğunu belirtir.

Yeşil Gözlü Kardan Adam adlı kitabında Şimşek, çocukluk anılarının kaynaklık ettiği kimi hikayelerinde çocuk dünyasına özgü duygu, düşünce, hayal, buluş ve özlemlere yer verir. İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde "Anneye Benzemek Güzeldir", "Üç Ortak Otuz Balık", "Kırılan Yumurta", "Ver Elini Gökyüzü", "Yeşil Gözlü Kardan Adam" başlıklı hikayeler yer alır. Anne sevgisi, çevre bilinci, iyilik duygusu, arkadaşlık, özgürlük, oyun ve bilim merakı gibi temalar çevresinde kaleme alınmıştır. Kitabın ikinci bölümünde yer alan "Sana Gelirim Anne", "Rüzgâr Kuşu", "Kel Başa Şimşir Tarak", "Yunus Dede", "Kürdan Kız" gibi hikâyelerde ise türün özgün örnekleri sayılabilecek nitelikte birer şiir saklanmıştır. Hikayelere yalın ve doğal bir dil yanında çocuk bakışı, çocuk duyarlığı ve çocuğa görelik ilkeleri hakimdir.

Kaynakça

Şeref, İzzet, Karagöz, Beytullah, Kaşaveklioğlu, Goncagül (2019). "Bir Akademisyenin Çocuk Edebiyatına Katkısı: Yeşil Gözlü Kardan Adam’da Bağlaşıklık, Bağdaşıklık ve Üst Yapı Görünümleri". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 8 (2): 1050-1070.

Şimşek, Tacettin (2017). İlkyaz Tatili. İstanbul: Uçan At Yayınları.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRİAM ZELİHA STEBLER
Yayın Tarihi: 16.09.2019
Güncelleme Tarihi: 20.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Çocuk EdebiyatıRengarenk Yayınları / Ankara2002İnceleme
İlkyaz TatiliUçan At Yayınevi / İstanbul2017Şiir
Yeşil Gözlü Kardan AdamUçan At Yayınları / İstanbul2017Hikâye

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1Sevil Kesimald. 1961 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
2Şükran Yiğitd. 1961 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
3Tamer Abuşoğlud. 15 Mart 1961 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
4Nevzat Çelikd. 1960 - ö. ?MeslekGörüntüle
5Hakkı Tarık Usd. 1889 - ö. 21 Ekim 1956MeslekGörüntüle
6Yahya Kemal Beyatlıd. 2 Aralık 1884 - ö. 1 Kasım 1958MeslekGörüntüle
7Göktürk Mehmet Uytund. 27 Eylül 1935 - ö. 2 Temmuz 2001Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
8Koray Avcı Çakmand. 25 Aralık 1982 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
9Nurettin İğcid. 07 Ağustos 1959 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
10ŞEMSİ/ŞEMSİ YASTIMAN, Mehmet Galipd. 10.07.1923 - ö. 10.07.1994Madde AdıGörüntüle
11AVDI İSE OĞLU AVDIYEVd. 1910 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
12KOROĞLU/KUROĞLUd. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle