Madde Detay
Nermin Bezmen
(d. 30 Nisan 1954 / ö. -)
Yazar, Şair, Ressam
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4
Antalya'da doğan Nermin Bezmen, Maçka İlkokulunu bitirip Atatürk Kız Lisesi'nde okurken son sınıfta eğitim için Amerika'ya gitti. Amerika'da dönünce İstanbul Üniversitesi Sultanahmet Sevk ve İdarecilik Meslek Yüksek Okulundan 1974'te mezun oldu. Aynı yıl ambalaj sanayisi ile ilgilenen Tasaş'ta Pamir Bezmen'in sekreteri olarak iş hayatına başladı. 1975'te Pamir Bezmen'le evlenen yazarın Pamira ve Pamir Cazım adlı iki çocuğu oldu. Evlendikten sonra eşinin şirketinde satın alma ve pazarlama müdürlüğü görevini yürüttü. 1980 sonrası aktif ticaret hayatından çekilen Bezmen kendisini sanata verdi. Süheyl Ünver'den Türk Süsleme Sanatı dersleri aldı. Şiirle de ilgilenen Bezmen, şiirlerini 1999'da Uyandıran Aşk adıyla yayınladı. Yazmaya olan ilgisini ve yeteneğini keşfeden Bezmen, anneannesi sayesinde aile köklerinin peşine düştü. Ona yazarlık şöhretini getirecek, dedesini anlattığı ilk romanı Kurt Seyt & Shura 1992'de yayınlandı. Yazar bu ilk romanını "yazar olmama ve yazar kalmama sebep olan mucizevî roman" olarak değerlendirmiştir.
Nermin Bezmen'e yazarlık gücünü ve konu - kahraman çeşitliğini veren bir nokta da hayatı boyunca çeşitli alanlarda çalışması olmuştur. Çocuklar için resim dersleri verdiği atölyesini yirmi yedi yıl süren bir emeğin ardından 2008 yılında oğluna devretmiştir. Yazarlığı yanında minyatür ustası, özgün baskı sanatçısı ve restoratörlük, TRT'de canlı yayın sunuculuğu, dizi röportajlar, panel-organizasyon-yönetimi ve halkla ilişkiler ve yoga eğitmenliği gibi pek çok alanla ilgilenmiştir. 2012 - 2016 yılları arasında Vatan gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.
Başta biyografik roman olmak üzere çeşitli konularda romanlar yazdı. 2009'da eşi Pamir Bezmen öldü. 2015 yılında oyuncu Tolga Savcı ile evlendi. Evli ve iki çocuk annesi olan Nermin Bezmen uzun yıllar İstanbul'da yaşamıştır. 2016 yılında eşi Tolga Savacı ile Amerika'ya yerlemişlerdir. Yazarlık hayatına Amerika'da devam etmektedir.
Nermin Bezmen tarihi ve biyografik romanları ile edebiyat dünyasında ün kazanmıştır. Dedesi ve bir Rus kızının aşkını anlattığı Kurt Seyt ve Shura ilk romanı olduğu gibi yazarın adının duyulmasını da sağlamıştır. Dizisi de yapılan bu roman, yazarın ailesi hakkında bilgiler verir. Hem tarihi gerçekleri (Rusya'nın ve oradaki Türklerin durumu) hem de biyografik öğeleri içeren roman, bir anlamda yazarın edebiyat çizgisini de belirler. Roman, özellikle Kırım Tatar Türkleri ve Çarlık Rusyası yıkıldıktan sonra İstanbul'a kaçan Beyaz Rusların hayatına dair önemli bilgileri içermektedir. Eser, her ne kadar romanın kurgusallığını taşısa da yazar eserin tarihi yönü için önemli derecede araştırma yapmıştır. Çünkü romandaki tarihi olaylar, tarihi gerçeklerle büyük oranda uyuşmaktadır. Nermin Bezmen için bu roman, dedesinin köklerini aramak için çıktığı yolculuğun bir ürünü olmuştur. Bu yolculuk için Rusya'ya da gitmiş ve dedesinin ayak izlerini takip edip onun ve ailesinin yaşadığı yerleri görüp romanına buralardaki izlenimlerini konu etmiştir.
Yazarın ilk romanı Kurt Seyt ve Shura'nın temelde üç kahramanı vardır: Kurt Seyt, Shura ve Murka. Kurt Seyt yazarın dedesi, Shura dedesinin Rusya'da Çarın ordusunda görev yaptığı sırada tanıştığı ve aşık olduğu, beraber İstanbul'a kaçtıkları Rus kızı, Murka ise dedesinin İstanbul'da evlendiği yazarın anneannesidir. Yazar ilerleyen yıllarda bu üç kahramanının da hayatlarını konu alan, Kurt Seyt ve Shura'nın aşkının bu üç kahramanın bakış açısına göre anlattığı, sonrasında başlarına gelenleri de okuyucusuna aktardığı romanlar da kaleme almıştır. Dedesi Kurt Seyt'in hayatını araştırmak için Rusya'ya, Shura'nın hayatının geriye kalanını öğrenmek için Amerika'ya gitmiştir. Ayrıca romanlarının sonuna araştırmalarını ve aile resimlerini eklemesi yazarın romanlarına farklı bir gerçeklik duygusu da katmıştır.
Nermin Bezmen, sonraki romanlarında da hayatından yola çıkmıştır. Anneannesi Murka ve dedesinin aşkını, anneannesinin hayatını, annesinin anılarını, kendi evliliğini, eşinin ölümünü, ikinci kez evliliğini de romanlaştırır. Gerçeklikten yola çıkarak eserlerinin ana temasını belirlemesi yazarın ün kazanmasını da sağlamıştır. Yazarın kendisi de bu durumun ve popülerliğin farkında olmalı ki konularını başta ailesi ve kendisi olmak üzere gerçek insanların hayatı üzerine kurgulamıştır. Özellikle tarihi romanlarında gerçeklikle kurmacayı harmanlamayı bilmiş ve kitaplarının didaktik, sıkıcı tarih kitabı havası taşımasının da önüne geçmiştir. Yazar bu konuda özel bir çaba gösterdiğini bir röportajında ifade etmiştir: "Yazmaktan ziyade titiz araştırma sürecim oyalar beni. Çok detaycıyım ama didaktik olmayı sevmiyorum. Sonunda anlattığım şeylerin konu öğretmeni değilim, roman yazıyorum" (2014: 17). Yazarın bu hassasiyeti de romanlarında hissedilir.
Nermin Bezmen'in romanlarının konusunu genelde kendi ve ailesinin hayat hikayesi, özelde ise ailesinin kadınlarının hayatı oluşturmuştur. Yazarın eserlerinde kadın hassasiyeti ve bir anlamda kadın duygusallığı baskın şekilde hissedilir. Yazar ailesinden bahsettiği konuşmalarında ona özgür bir ortam sunan anne ve babası kadar, daha geleneksel yetişen anneannesi ve onun tam zıddı eğitimli ve özgür dedesinin etkisine ayrıca değinir. Her ne kadar dedesini yakından tanıma fırsatı olmasa da ailesinin kadınları Nermin Bezmen'i şekillendirmiştir. Bezmen anneannesi Murka'yı masala, annesini hikayeye kendisini de romana benzetir (2014).
Nermin Bezmen eserlerinde inandığı gibi yazdığını vurlamıştır. "Çünkü yazdığım ve anlattığım kadınlarla durduğum yer aynı. Neye inanıyorsam, onu yazıyorum. İnandığım gibi yaşıyorum ve inandığım gibi bir şeyi de ayıpmış gibi saklamak bana çok ağır geliyor. Dolayısıyla benim bugün yaşadığım şeyde tabu olan bir durum da görmüyorum" (Tekelioğlu, 2010) diyerek özellikle ilk kocasının ölümünen sonra özel hayatı, ikinci evliliği ve kendi hayatına dair yazdıklarına gelen eleştirileri böyle cevaplamıştır.
Bezmen, romanlarının çoğunda kendi hayatından veya ailesinin hayatından yola çıksa da yer yer toplumsal konulara da değinmiştir. Savaşın, kadınlar üzerindeki baskıların hayatları nasıl etkilediğine de değinmiştir. Ama diğer romanlarıyla karşılaştırıldığında son romanı Havva'nın Cezası'nda toplumsal sorunlar daha ön plandadır. Romanında Türkiye'nin önemli sorunlarına değinmeye çalışmıştır. Romanın ana konusu on iki yaşındaki Havva'nın çocuk gelin oluşu, ensest tazcilere maruz kalması ve hem çocuk hem de kadın olarak şiddet görmesidir. Bu yönleriyle kadın merkezli toplumsal bir roman yazmıştır. Bu da Havva'nın Cezası romanını diğer romanlarından ayırmaktadır.
Yazarın romanları incelendiğinde popüler roman anlayışına uygun eserler olduğu görülür. Romanlarında akıcı bir dil, sürekliyici bir anlatım benimseyen yazarın eserleri, iç konuşmalarla örülü, psikolojik derinlik içeren, kimi zaman cinselliğin ön planda olduğu eserlerdir. Aşk, romanlarının temel konusunu oluşturur. Tarihi durumlar romanlarda tutkulu bir aşk etrafında şekillenir. Bezmen, eserlerinde çoğu zaman tanrısal bakış açısını kullanır. Romanlarında gözlem ve tasvir yeteneğinde yazarın resimle uğraşmasının da etkisi vardır. Kısa ve anlaşılır cümleler kullanan yazarın kahraman tasvirleri dış özelliklerinden psikolojik tahlillerine kadar bir resim tablosunu andırmaktadır. Öznel ve duygusal anlatımın önplanda olduğu romanlarda yazar, insana odaklanır. ideolojik ya da toplumsal bir mesaj kaygısı romanlarında doğrudan hissedilmez.
Nermin Bezmen'in romanlarında cinsellik önemli yer tutar. Kahramamnlarının kendi aile fertleri olduğu göz önüne alındığında, yazarın romanlarında cinselliği bu derece yoğun işlemesi eleştirileri de beraberinde getirmiştir. Nermin Bezmen ise romanlarındaki cinsellikle ilgili :"Olmayan bir şeyi anlatmıyorum ki, yüksek sesle okunmayacak tek kelime yoktur benim o sahnelerimde. Otosansürüm hiç yok. Yaşamını da, düşündüğünü de, cesurca söylemekten yanayım. O korkularla zaten bunları yazmam mümkün değil. Okurum cesaretimi sevdi. Eleştirmiyorlar. Erkek okurlarımdan da büyük destek aldım." (Tekelioğlu, 2010) diyerek yazarın özgürlüğünü savunmuştur.
Nermin Bezmen çok yönlü kişiliğini ve popüleritesi hayli yüksek hayatını eserlerine taşımıştır. Ya da başka açıdan bakılacak olursa aile tarihini ve kendi hayatını romanları aracılığı ile pazarlamayı bilmiştir. Yazar her ne kadar hikâye, çocuk romanı ve şiir gibi farklı edebi türlerde eserler verse de onu öne çıkaran romancı kimliği olmuştur. Tarihsel ve biyografik unsurlarıyla yazdığı romanları çok sayıda baskı sayısına ulaşarak popüler roman türünde kendisine önemli bir yer edinmiştir.
Kaynakça
Apaydın, Mustafa (2013). "Biyografik Romanlar Ve Türk Edebiyatında Biyografik Romanın Gelişimi Üzerine Bazı Gözlemler". Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. S.7. s.165-176.
Bezmen, Nermin (2014). "Ailemin kadınları". Vatan Gazetesi. http://www.gazetevatan.com/nermin-bezmen-736003-yazar-yazisi-ailemin-kadinlari/ [erişim tarihi: 30.04.2019]
Ercilasun, Bilge (2014). "Romanda Birinci Dünya Savaşı". Gazi Akademik Bakış Dergisi. C.7, S.14. s.247-262.
"Portre: Nermin Bezmen" (2014). Tükiye Eğitim Gönüllüleri Dergisi. 16-18. https://tegv.org/wp-content/uploads/Kurumsal-Yayinlar/Dergiler/0314tegvdergi.pdf [erişim tarihi: 30.04.2019].
Tekelioğlu, Tuluhan (2010). "Pamir'den sonra beni taşımak da kolay değildir, bir erkek için". https://www.sabah.com.tr/cumartesi/yasamadair/2010/04/03/pamirden_sonra_beni_tasimak_da_kolay_degildir_bir_erkek_icin. [erişim tarihi 25.03.2019].
Yavuz, Kenan (2013). Nermin Bezmen'in Hayatı ve Romanları Üzerine Bir İnceleme. Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi.
Yüksel, Zuhal (1993). "Kurt Seyt ve Shura" Emel Dergisi. C.44. S.199. s.19-21.
https://www.dunya.com/ozel-dosya/bozkirotu-olmak-istemiyorum-haberi-178987 [Erişim Tarihi: 30.02.2019].
Madde Yazım Bilgileri
Yazar: ARAŞ. GÖR. CENNET ALTUNDAŞYayın Tarihi: 23.05.2019Güncelleme Tarihi: 09.08.2021
Yayın Tarihi: 23.05.2019Güncelleme Tarihi: 09.08.2021
Güncelleme Tarihi: 09.08.2021
Eser Adı | Yayın evi | Basım yılı | Eser türü |
---|---|---|---|
Uyandıran Aşk | Doğan Ofset / İstanbul | 1991 | Şiir |
Kurt Seyt & Shura | Gümüş Matbaası / İstanbul | 1992 | Roman |
Kurt Seyt & Murka | Emre Matbacılık / İstanbul | 1993 | Roman |
Mengene Göçmenleri | Yaylacık Matbaası / İstanbul | 1994 | Roman |
Zihnimin Kanatları | Alp Doğan Yıldıran Yayıncılık / İstanbul | 1995 | Deneme |
Türkuaz'a Dönüş | Emre Matbaası / İstanbul | 1996 | Roman |
Bir Gece Yolculuğu | PMR Yayınları / İstanbul | 1999 | Roman |
Kırk Kırık Küp | Remzi Kitapevi / İstanbul | 1999 | Hikâye |
Fuad Bezmen Bir Duayen'in Hatıratı | PMR Yayınları / İstanbul | 2002 | Hatıra |
Sır | Remzi Kitapevi / İstanbul | 2006 | Roman |
Aurora'nın İncileri | Remzi Kitapevi / İstanbul | 2007 | Roman |
Sırça Tuzak | Remzi Kitapevi / İstanbul | 2008 | Roman |
Bizim Gizli Bahçemizden | Doğan Kitap / İstanbul | 2009 | Roman |
Gönderilmeyen Aşk | Doğan Kitap / İstanbul | 2010 | Roman |
Hayal Takımı - Usta Kalemlerden Masallar | Doğan Kitap / İstanbul | 2011 | Roman |
Sırça Tuzak -2 Şeytanın İflası | Doğan Kitap / İstanbul | 2011 | Roman |
Dedem Kurt Seyit ve Ben | Destek Yayınları / İstanbul | 2014 | Roman |
Shura | Doğan Kitap / İstanbul | 2016 | Roman |
Bir Harp Gelini Benan'ın Defteri | Doğan Kitap / İstanbul | 2017 | Roman |
Havva'nın Cezası | Doğan Kitap / İstanbul | 2018 | Roman |
Unutkan Aşk | Doğan Kitap / İstanbul | 2020 | Roman |
İlişkili Maddeler
Sn. | Madde Adı | D.Tarihi / Ö.Tarihi | Benzerlik | İncele |
---|---|---|---|---|
1 | M. Mücahit Küçükyılmaz | d. 1977 - ö. - | Doğum Yeri | Görüntüle |
2 | Yunus Koray | d. 25 Ekim 1952 - ö. ? | Doğum Yeri | Görüntüle |
3 | Hamit Macit Selekler | d. 30 Aralık 1909 - ö. 23 Ocak 1974 | Doğum Yeri | Görüntüle |
4 | Cüneyt Ayral | d. 13 Şubat 1954 - ö. ? | Doğum Yılı | Görüntüle |
5 | Zübeyde Seven Turan | d. 19 Kasım 1954 - ö. ? | Doğum Yılı | Görüntüle |
6 | İdris Atmaca | d. 1954 - ö. ? | Doğum Yılı | Görüntüle |
7 | Görkem Yeltan | d. 17 Ocak 1977 - ö. ? | Meslek | Görüntüle |
8 | Egemen Berköz | d. 13 Nisan 1941 - ö. ? | Meslek | Görüntüle |
9 | Osman Türkay | d. 16 Şubat 1927 - ö. 21 Ocak 2001 | Meslek | Görüntüle |
10 | Munis Faik Ozansoy | d. 4 Nisan 1911 - ö. 31 Mart 1975 | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
11 | Nazan Ekinci | d. 17 Ocak 1965 - ö. ? | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
12 | Fevziye Abdullah Tansel | d. 1912 - ö. 4 Ağustos 1988 | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
13 | Nermin Yıldırım | d. 07 Mart 1980 - ö. ? | Madde Adı | Görüntüle |
14 | İbram Erdem | d. 1 Ocak 1950 - ö. ? | Madde Adı | Görüntüle |
15 | Nermin Şenol Kalyoncu | d. 1967 - ö. ? | Madde Adı | Görüntüle |