Banu Bozdemir

-
(d. 1 Şubat 1974 / ö. -)
Yazar, Editör, Basın Danışmanı
(Çocuk Edebiyatı / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Sinop’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. Klaket sinema dergisinde sinema yazarlığına başladı. Milliyet Sanat Dergisi ve Milliyet gazetesinde sinema yazarı, kültür sanat muhabiri ve şef yardımcısı; Skytürk televizyonunda program yapımcısı, yönetmen ve sunucu; Antrakt Sinema gazetesinde editör olarak çalıştı. Film + Sinema dergisinde Türk sinemasına dair röportajlar yapan Bozdemir, TRT için “Bakış” isimli kısa bir film çekti ayrıca pek çok şirkette basın danışmanlığı görevini üstlendi.

Kişisel yazılarını banubozdemir.com adresinde paylaşan yazar, aylık sinema dergisi cinedergi.com’un editörlüğüne devam etmekte, beyazperde.com ile otekisinema.com’da yazmakta, sinema ve kısa film atölyelerinde ders vermekte, çocuklara sinema atölyeleri düzenlemekte ayrıca filmlere ve festivallere basın danışmanlığı yapmaktadır (Bozdemir, 2012).

Görsel algısının ve çocukluğunun kendisini kitaplara taşıdığını ifade eden Bozdemir, yazarlığa Küçük Sinemacılar ve Benim Trafik Kitabım adlı eserlerle başlamıştır (Bozdemir, 2012). Yazar, on iki kitaptan oluşan doğa ve çevre temalı “Çevremi Seviyorum” dizisi ile yazarlık serüvenine devam etmiş, yetişkinlere hitap eden bir roman kaleme almış ve Nasreddin Hoca fıkralarını derlemiştir.

Bozdemir, ülkemizde hedef kitlesi çocuk olan ilk sinema kitabını kaleme almıştır. Sinema ile ilgili bilgi birikimini çocuklara aktaran yazar, sinemayı farklı boyutları ile gözler önüne sermiştir. On altı bölümden oluşan çalışma “oyunculuk” ile başlamaktadır. Sonraki bölümlerde film türleri, sinema tarihi, bir senaryonun nasıl yazıldığı, kurgunun nasıl yapıldığı, filmde emeği geçen kişiler ve görevleri, film eleştirmenliği gibi konulara yer verilmiştir. (Aksoy ve Karakiya, 2012). Sinemaya ilgi duyan çocukları daha ileriye taşıyabilecek nitelikte olan eser, çocukların sinemayı farklı açılardan analiz etmelerine imkân sağlar niteliktedir.

Yazarın çevre duyarlılığıyla hayal gücünü birleştirdiği on iki kitaptan oluşan “Çevremi Seviyorum” dizisinde kahramanlar genellikle merak duygusu ve keşfetme arzusu ile bir amaca ulaşmak için harekete geçerler. Anlatılar kahramanların yaşamlarını sürdürdükleri yerden merak ettikleri yerlere doğru seyahat etmeleri, bu sırada bir takım zorluklarla karşılaşmaları, başlarının derde girmesi, sorunun çözülmesi ve yaşadıkları yerin değerini anlamaları üzerine kurgulanmıştır. Yazar evrensel değerlere ilişkin farkındalık sağlamak amacıyla kahramanların davranışları üzerinden sevgi, saygı, yardımlaşma, hoşgörü gibi kavramları vurgulamıştır.

Kurguları genellikle çocuk kahramanlar üzerinden şekillendiren yazar doğayı tanıma, koruma ve doğa sevgisi oluşturma hususunda çocuklara birtakım mesajlar vermektedir. Bu noktada doğal yaşamın korunması, ekosistemin sürekliliğinin sağlanması, çevre kirliliğinin önlenmesi gibi konularda çocuk kahramanları yetişkinlerin dikkatini çekmek isteyen ve onları bilinçli bir yaklaşıma, duyarlılığa davet eden tipler olarak karakterize etmiştir. Yazar anlatılarda sıklıkla çocuğun doğası gereği saf ve temiz bir dünyada yaşayabilme gerekliliğine dikkat çekmiştir.

Anlatılarında masal motiflerinden yararlanan Bozdemir, masalsı, olağanüstü, akıldışı olayları ele almıştır. Yer yer başlangıç tekerlemeleri bulunan anlatıların çevre ve doğa teması ile oluşturulan olay örgülerinde genellikle bilinçli olmak, çevreyi korumak hususunda iletiler verilmiştir. İyilik ve kötülüğün, olumlu ile olumsuzun mücadelesinin işlendiği kurgular genellikle mutlu sonla bitirilmiştir. Yazar, gündelik hayat unsurlarının, tanınan ve bilinen mekânların yanı sıra masal mekânı olarak nitelendirilebilecek kar ülkesi, köpük ülkesi, kaf dağı, uzak diyarlar gibi mekânları tercih etmiştir. Olaylar bilinen bir zaman diliminde, belirli olmayan zamanlarda veya yaşanması muhtemel gelecek zamanlarda vuku bulmuştur. Masallardaki rüya motifinden yararlanan yazar, rüyada görülen kişilerle gerçek hayatta karşılaşılması, gidilmesi gereken mekânın belirlenmesi, olayları çözüme götürebilecek bilgilerin edinilmesi, “rüya kuşu” ile karşılaşma gibi işlevlere ve mesajlara yer vermiştir.

Eserlerde kahramanların karşılaştıkları kişi-kişi ve kişinin kendi kendine yaşadığı çatışmalar ekseriyetle bilge kişilerin veya kurgunun akışında karşılaşılan diğer kahramanların yardımı ile çözülür. Bu hususta “ak sakallı dede, büyükanne” gibi bilgili, yol gösteren, problemleri çözüme götürebilecek rehber kişiler ile kahramanların karşılaştığı “deniz kızı, iri gagalı kuş, sarı papatya, menekşe parfümü” gibi yardımcı karakterlerin üstlendikleri rol önemlidir. Anlatılarda kahramanlar bilge kişilerin tecrübe ve bilgilerinden yararlanırlar ayrıca yardımcı karakterler ile işbirliği yaparak yaşadıkları sorunlara çözüm bulurlar.

Kaynakça

Aksoy, Banu ve Yıldıray Karakiya (2012). "Küçük Sinemacılar". http://www.birdolapkitap.com/2012/11/07/kucuk-sinemacilar [erişim tarihi: 15.05.2018].

Bozdemir, Banu (2012). "B.B." www.banubozdemir.com [erişim tarihi: 15.05.2018].

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: ZELİHA SERTTAŞ
Yayın Tarihi: 07.01.2019
Güncelleme Tarihi: 14.11.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Küçük SinemacılarKelime Yayınları / İstanbul2007Diğer
Benim Trafik KitabımKelime Yayınları / İstanbul2007Hikâye
Uzaylı ÇocukÇizmeli Kedi Yayınları / İstanbul2009Hikâye
Ayak İzi ÜlkesiÇizmeli Kedi Yayınları / İstanbul2010Hikâye
Nasreddin HocaSay Yayınları / İstanbul2010Fıkra
Köpük ÜlkesiKelime Yayınları / istanbul2011Hikâye
Renkli Eldivenler ve Kar TanesiKelime Yayınları / İstanbul2011Hikâye
Duman ÇetesiKelime Yayınları / İstanbul2012Hikâye
Dansçı CarettaKelime Yayınları / İstanbul2012Hikâye
Zamanda YolculukKelime Yayınları / İstanbul2012Hikâye
Koca Dev'in Koca SebzeleriKelime Yayınları / İstanbul2013Hikâye
Son KurşunkalemKelime Yayınları / İstanbul2013Hikâye
Renkli PenguencikKelime Yayınları / İstanbul2013Hikâye
Ağlamayan BulutKelime Yayınları / İstanbul2013Hikâye
Ajan BilboKelime Yayınları / İstanbul2013Hikâye
Cin AtıKelime Yayınları / İstanbul2014Hikâye
Mışıl SuyuFinal Kültür Sanat Yayınları / İstanbul2014Hikâye
Eşsiz Kahramanlar İle TanışınCaretta Yayıncılık / İstanbul2015Diğer
Çam Sakız ve Hareketli SakızlarKelime Yayınları / İstanbul2016Hikâye
Kıvırcıklar DünyasıFom Kitap / İstanbul2017Hikâye

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1SEYFÎd. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2DÜRRÎ, Muarrif-zâde Mehmedd. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3Abdülahad Nurid. 1865 - ö. 1927Doğum YeriGörüntüle
4Ebru Cündübeyoğlud. 10 Eylül 1974 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5Atakan Yavuzd. 1974 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Hilal Kılıçd. 12 Ekim 1974 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Nilgün Bıyıklıd. ? - ö. ?MeslekGörüntüle
8Halil Bedii Fıratd. 1908 - ö. ?MeslekGörüntüle
9Ümit Kıvançd. 1956 - ö. ?MeslekGörüntüle
10Ahmet Öneld. 12 Nisan 1952 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11Aydoğan Yavaşlıd. 1955 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Sevinç Kuşoğlud. 01 Ocak 1948 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13Banu Özyürekd. 1979 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
14SEFİL TURABÎ, Musa Eyüp Bozdemird. 1951 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15NÂTAVÂN, Hûrşîd Bânû Nâtavând. 1830 - ö. 1897Madde AdıGörüntüle