Ömür Kurt

(d. 23 Nisan 1982 / ö. -)
Gazeteci, Yazar
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Samsun’un Ladik ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Yalova’nın Çınarcık ilçesinde tamamladı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler bölümünde yaptı. Yüksek Lisans tezinde şimdiye kadar hiç araştırılmayan bir konuyu araştırarak, Arap Baharı ve bilgisayar oyunları ilişkisini ortaya koyarak bir ilke imza attı. Yaban Ördeği Ailesinin Göç Yolculuğu adlı çocuk kitabıyla Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Vakfı tarafından 2017 yılı Çocuk Romanı Ödülü’nü kazandı. Kurt’un küresel çizgi film ve bilgisayar oyunlarının çocuk ve gençler üzerindeki etkilerini anlattığı "Küçük Adamlara Büyük Oyunlar" adlı kitabı ise bu alanda aileleri uyaran en önemli rehberler arasında gösteriliyor. 2010 yılından bu yana Hürriyet Gazetesi’nin çocuk ve gençlere yönelik yayınlarında görev alan Kurt, Hürriyet Cumartesi ekinde aile-çocuk yazıları yazmakta ve Hürriyet TV’de yayımlanan Çocuklarla Bir Ömür adlı programı hazırlayıp sunmaktadır.

Eserlerinde çocuklara didaktik yaklaşmayan yazar, “Çocuklar, onlara tepeden bakılarak bir şeyler öğretilecek insanlar değiller. Yetişkinler için nasıl edebiyat yapılıyorsa çocuklar için de öyle edebiyat yapılmalı. Ancak bir farkla: Çocuklar için yazan bir yazar onların gelişimsel düzeylerini iyi tanımalı. İyi tanıdığında, edebiyatın inceliklerini kullanarak her türlü konuyu çocuklara rahatlıkla anlatabilir.” görüşündedir. Yazar, çocuklar için yazdığını unutmadan, özenli sözcüklerle en derin konuların arasında gezmeye çalışmıştır. İmkânsız gibi görünen anlatımların münkün hâle geldiğini ve bazı şeyleri açıkça söylemeden çocuklara tüm boyutlarıyla anlatmanın mümkün olduğunu belirtmektedir. Kitaplarında çoğunlukla sosyal konulara değinmeye çalışmıştır. İnsan ilişkileri, tarihî gerçeklikler, doğa ve insan ilişkisi, doğanın insan eliyle yok edilişi, çözüm önerileri ve geleceğin insanları olan çocukların özgür düşünmesi için neler gerektiği gibi konularına öykülerinde yer vermeye çalışmıştır.

Çok iyi bir okur olduğunu söyleyen yazar, yerli ve yabancı yazarları düzenli olarak takip ettiğini ve özellikle çocuk edebiyatı ile yakından ilgilendiğini belirtmektedir. Çocuk kitapları arasında Wirginia Wolf’un “Yaşlı Kadın ve Papağan” kitabını zaman zaman tekrar okuduğunu, ayrıca Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanını ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’unu defalarca okuduğunu söylemektedir. "Zaman zaman da tekrar tekrar dönüp okurum." diyerek okumaktan hoşlandığı yazarları ise şu şekilde sıralamaktadır: Türk Edebiyatı: Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Nazım Hikmet, Attilâ İlhan, Talip Apaydın, Kemal Tahir, Sabahattin Ali, Mahmut Makal, İhsan Oktay Anar, Turgut Özakman… Dünya Edebiyatı: Edgar Allan Poe, Mark Twain, Charles Dickens, Jose Saramago, Ernest Hamingway, Agatha Christie, Stephen King, Ahn Do Hyun, Roald Dahl, Hans Christian Andersen…

Kurt'un her kitabının bir çıkış noktası vardır. Örneğin Yaban Ördeği Ailesinin Göç Yolculuğu adlı kitabının çıkış noktası yalnızca bir cümledir ve bütün romanın omurgasını oluşturmuştur: “İnsanlar birbirlerinin arasına sınırlar gerip o sınırlar için savaşırlar, ancak hayvanlar sınırlar arasında özgürce gezerler.” Bu özellik diğer öykülerinde de mevcuttur. Kurt, yazarlık payesinin kişiye okuyucu tarafından verildiğini, bunun bir yolculuk olduğunu ve uzun zaman aldığını ifade etmektedir. Bunun yanında çağlar aşan insanların, benliğini yansıtan, çözüm önerileri sunan, eserler üreten kişilerin yazarlık payesine layık olduğunu ve eğer bir gün kendisi de çağlar aşan eserler üretebilirse ve bu, okuyucu tarafından takdir edilirse ancak o zaman kendini yazar olarak görebileceğini belirtmiştir. İlk kitabı olan Dehlizler İçinde (Şiir/2006) adlı şiir kitabında diğer şiirlerden farklı olarak kurgusal bir yol izlemiş ve hayatın her karesini film şeridi gibi okuyucuya sunmaya çalışmıştır.

Kaynakça

10.02.2019 tarihinde yazarla yapılan görüşme sonrasında bilgiler düzenlenmiştir.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH ÖZCAN
Yayın Tarihi: 07.08.2019
Güncelleme Tarihi: 09.11.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Dehlizler İçindeDuman Yayınevi / Ankara2001Şiir
Banu Avar’la Konuşma: Kültürel SoykırımPozitif Yayıncılık / İstanbul2010Sohbet
Küçük Adamlara Büyük OyunlarPozitif Yayınevi / İstanbul2013İnceleme
Mentollü LârvaYitik Ülke Yayınları / İstanbul2015Şiir
Karaca ve Sihirli OrmanDoğan ve Egmont Yayıncılık / İstanbul2015Hikâye
Karaca ve Yürüyen KöşkDoğan ve Egmont Yayıncılık / İstanbul2017Hikâye
200 Adımda Çocuk Yetiştirme RehberiHürriyet Kitap / İstanbul2017Araştırma
Hayal DefterimDoğan ve Egmont Yayıncılık / İstanbul2018Diğer
Gri Taçlı Turna KuşuDoğan ve Egmont Yayıncılık / İstanbul2018Diğer
Yaban Ördeği Ailesinin Göç YolculuğuAltın Kitaplar / İstanbul2018Diğer
200 Adımda Ergenlik RehberiHürriyet Kitap / İstanbul2019Diğer

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1Vüs'at O. Benerd. 10 Mayıs 1922 - ö. 31 Mayıs 2005Doğum YeriGörüntüle
2Ali Kemal Akard. 01 Mart 1969 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3Mustafa Köneçoğlud. 04 Mayıs 1973 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4İsmail Pelitd. 04 Kasım 1982 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5Emir İlhand. 16 Aralık 1982 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Gözde Kurtd. 1982 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Gamze Reisoğlu Şamdancıd. 1967 - ö. ?MeslekGörüntüle
8Mustafa Tunceld. 1950 - ö. ?MeslekGörüntüle
9Murat Menteşd. 11 Eylül 1974 - ö. ?MeslekGörüntüle
10Ahmed Fahreddin Önald. 1901 - ö. 24 Kasım 1978Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11Vedat Saygeld. 11 Mart 1931 - ö. 16 Mayıs 1990Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Ülkü Uluırmakd. 10 Eylül 1939 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13Gözde Kurtd. 1982 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
14Nurettin Uytund. 13 Temmuz 1924 - ö. 18 Ağustos 2020Madde AdıGörüntüle
15Abdullah Cevdetd. 9 Eylül 1869 - ö. 29 Kasım 1932Madde AdıGörüntüle