Banu Taylan

Yürüyen Masal
(d. 29 Temmuz 1970 / ö. -)
illüstrasyoner, yazar
(Çocuk Edebiyatı / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Ankara'da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nden mezun oldu. İllüstratör ve yazar olarak hayatına devam etti. Harfler tasarladı, animasyonlar, kartpostallar, sergi ve performanslar hazırladı; Tırtıl Kids Çocuk Kitapçısı için illüstrasyonlar, İletişim Yayınları'ndan çıkan Lili ve Yedi Çocuğu kitap serisinin illüstrasyon ve kitap tasarımlarını, Minoa Kitapçısı görsel tasarımlarını yaptı. Hikâyeleri Okuyanus Yayınları'nda, Yitik Ülke Yayınları'nda, Kayıp Rıhtım Öykü seçkilerinde yayımlandı. Kahkahalar mı Duyuyorum? Kocaman Kahkahalar Kendi Sihrini Kendin Yap! Rüya Gözü adlı yazıp çizdiği kitaplar Yitik Ülke Yayınları'ndan çıktı. Sinekliler ile 23. Günümüz Sanatçıları Sergisi'nde başarı ödülü, Hayvanları Çoook Seviyorum!-Veli ile2011 Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Yılın Çocuk Kitapları "En İyi Resimli Öykü Kitabı" Jüri Özel Ödülü aldı. “Takıl Kafana Göre!” Fiyumiyu tasarım hareketini yürütmekte ve Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde Cer Çocuk Atölyesi Eğitmenliği yapmaktadır.

Sergi ve performansları: Sinekliler 23'üncü Uluslararası Günümüz Sanatçıları. Zibaru Günlükleri Dörtyüzsaniye-2 Difüzyon. Oyuncak Dünyadaki Düş Ağacı Mavikum Kitapçısı, İstanbul Sokaklarında Düş Ağacının Yürüyüşü. Yürüyen Masal 3 Günlük Gösterili Sergi Ortaköy. Zibaru Günlükleri Projeksiyon Işığında Gösterili Bir E-kitap Söyleşisi, Mavikum Kitapçısı. Karakterli Doğaçlama Etkinliği Pasajist. Anomik Masallar Etkinliği Kayıtdışı 04. Beyoğlu Sesi Ses Enstalasyonu açık sanat alanı Pasajist.

Banu Taylan hem masal ve hikâye hem de şiirsel doğaçlama yazarıdır. Genellikle yaş sınırı koymaz. Ayrıca çocuklar için yazdıklarını büyüklerin de okumasını ister. Gülliver'in Gezileri en sevdiği kitaptır. Can Göknil'in, Betül Sayın'ın kitaplarını, klasik çocuk kitaplarının orijinal hallerini, Alice Harikalar Diyarında, ve Peter Pan adlı kitapları tekrar tekrar okumaktan zevk alır. Okumaktan hoşlandığı Dünya ve Türk Edebiyatı yazarları ise Michael Ende, Jonathan Swift, Isaac Asimov, Roald Dahl, Eduardo Galeano, Lewis Carroll, J. Rudyard Kipling, Alfredo Gómez Cerdá, Herman Hesse, James Matthew Barrie, Ursula K. Le Guin, Can Göknil, Behiç Ak, Betül Sayın, Edip Cansever, Nâzım Hikmet, Sevim Ak, Aziz Nesin, Kadir Aydemir, Gaye Boralıoğlu'dur. Kendisine "İlk defa ne zaman ''Ben yazar olacağım, dediniz?" diye sorulduğunda: "Ben çocukluğumdan beri hayal kuruyorum, aslında yazar olayım diye bir hedef koymadım kendime yıllardır yazıyorum ve çiziyorum; yazdıklarımı çiziyorum, çizdiklerimi yazıyorum. Ve seslerle oynamaya başladığımda yazdıklarımı seslendirmeye başladım. Çizimlerimle birleştirip yayınlıyorum onları. Yazdıklarımın ilk kitaba dönüşmesini istediğim hikâye “Sinekliler” oldu ve onu da bir yayınevinden basılması yerine sergilemek istedim ve kitabını belli sayıda çoğaltarak, duvar resimleri ve telden sinekleriyle Günümüz Sanatçıları Sergisinde yer aldı. Bana uzun yazma hissi geldiğinde daha önce hikâyesini yazıp oyuncaklarını yaptığım Prenses Zaza Mitilla Kormizko ve Soytarı Cızıbızı Cu'nun macerasını yazmaya başladım ve çizdim. Ve sonra Soytarı Cızıbızı Cu kaybolduğunda neler yaşadı yazmak istedim ikinci kitap ortaya çıktı ve karga Gorikondi'nin de hikâyesini yazınca üçüncü kitap oldu ve Peri Filafof'un Rüya Gözü ile macerasını yazdım. Oyuncaklar yaptığım zaman onlara kartondan ev yapıp masallarını üzerlerine yazdım." şeklinde cevap vermiştir.

Yazarın eserleri hiykae tarzında olup genellikle çocukları bir şeyler yapmaya cesaretlendiren bir uslupla yazılmıştır. Bunu kitap isimlerinde de görebilmekteyiz. Hikayeleri çizmeye başlamasını 2009 Temmuzunda gelen bir kitapla başladığını belirten yazar "hikayelerisevdim ve çizdim" demiştir.

Kaynakça

14.03.2019 tarihinde yazarın kendisine ulaşılarak bilgiler düzenlenmiştir.

https://www.iletisim.com.tr/kisi/banu-taylan/8661#.XO1QXIgzbIV [erişim tarihi: 20.03.2019]

https://www.cocuklarakitap.com/banu-taylan [erişim tarihi: 20.03.2019]

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH ÖZCAN
Yayın Tarihi: 12.06.2019
Güncelleme Tarihi: 20.12.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Kahkahalar mı Duyuyorum?Yitik Ülke Yayınları / İstanbul2014Hikâye
Kocaman KahkahalarYitik Ülke Yayınları / İstanbul2015Hikâye
Kendi Sihrini Kendin Yap!Yitik Ülke Yayınları / İstanbul2015Hikâye
Rüya GözüYitik Ülke Yayınları / İstanbul2019Hikâye

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1Gamze Reisoğlu Şamdancıd. 1967 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2Nihat Kumserd. 10 Nisan 1966 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3ÖZGÜR/TÜRKÜYÜREKLİ, Özgür Akbabad. 1982 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4Aysel Kaymazd. 09 Mart 1970 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5Esmahan Aykold. 12 Mart 1970 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6HÜSEYİN, Hüseyin Asland. 1970 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Tuna Baltacıoğlud. 1924 - ö. 15 Mart 2012MeslekGörüntüle
8Orhan Ülkülüd. 1922 - ö. ?MeslekGörüntüle
9Halil İbrahim Özcand. 1957 - ö. ?MeslekGörüntüle
10Ahmet Öneld. 12 Nisan 1952 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11Ferit Avcıd. 23 Haziran 1954 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12İsmail Hakkı Talasd. 1909 - ö. 27 Ağustos 1978Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13BÂNÛ, Cevheriye Banud. 1862-1864? - ö. 1914-1916?Madde AdıGörüntüle
14Banu Özyürekd. 1979 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15Banu Bozdemird. 1 Şubat 1974 - ö. ?Madde AdıGörüntüle