Madde Detay
Enver Behnan Şapolyo
(d. 25 Şubat 1900 / ö. 1 Haziran 1972)
Tarihçi, araştırmacı, öğretmen, romancı, hikâyeci, biyografi yazarı, derlemeci
(Yeni Edebiyat / 19. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4
İstanbul Fatih’te doğdu. Babası Osmanlı Maarif Nezareti azalarından Nadiri Fevzi Bey, annesi Zaimzadelerden Hatice Şaziment Hanım’dır. Nadiri Fevzi Bey, dönemin ilim dünyasının üretken isimlerinden olup Teşkilat-ı Avalim, Beyanı Külliyatı Arabiyeden Türkçe Sarf-ı Arabî, Tarih-i Hürriyet, Hikmet-i Hukukun Tarihi, Miyar-ı Hukuk, Tarih-i Tekvin, Beyan, Esas İlim ve Hayat, Esrarı Abuhava, İlmi Ruh ve Cebri Ala gibi eserler yayımlamakla birlikte 1908’de Protesto adlı gazeteyi neşretmiş; El Âdl adlı Arapça gazetede başyazarlık yapmıştır. Nadiri Fevzi Bey, 27 Mayıs 1909’da İttihat ve Terakki’nin aleyhinde yaptığı jurnallerden ötürü idam edilmiştir.
Enver Behnan ilk ve ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesinde yatılı olarak tamamlamış, başarısından ötürü 1917’de eğitim almak üzere Almanya’ya gönderilmiş ancak savaş şartlarından dolayı 1918’de geri dönmek zorunda kalmıştır. Almanya’dan döndükten sonra İstanbul’da askere alınmış ancak Mondros Antlaşması nedeniyle ordudan terhis edilmiştir. Terhis edilmesinin ardından İstanbul Muallim Mektebinde eğitimine devam eden Şapolyo, vatansever duygularla bir grup arkadaşıyla birlikte Kuva-yı Milliye Hareketine dâhil olmuş ve önce Trakya’daki Yunan işgaline karşı çıkan gruplara katılmış ardından İnebolu üzerinden Ankara’ya geçmiştir. Bu süreçte eğitimini tamamlayamayan Şapolyo, 1920’de Ankara’ya yerleşmiş ve yarım kalan eğitimini 1922’de Ankara Muallim Mektebinde tamamlamasının ardından Ankara Sultanisinde (Gazi Lisesi) öğretmenliğe başlamıştır. Bu yıllarda gazetecilik faaliyetlerine de yönelerek Ankara Hükümeti’ni destekleyen gazetelerin yanında olmuştur. Hâkimiyet-i Milliye’de muhabirlik yaparak başlayan gazetecilik serüveni, 1921’den itibaren Öğüt gazetesinde devam etmiş ayrıca Yeni Gün ve Tanin gazetelerinde Ankara muhabirliği görevini üstlenmiştir. Cumhuriyet’in ilan edilme haberini Yeni Gün’de istenilenden erken bir zamanda neşretmesinden ötürü Konya’ya tayin edilmiş, burada da gazetecilik faaliyetlerine devam ederek Babalık adlı gazetede çalışmış ve bu dönemde Mustafa Kemal Paşa’nın 1924’teki Dumlupınar gezisine muhabir olarak katılmıştır. İsmet Paşa’nın Anadolu gezilerine katılma olanağı bulan Şapolyo, o yıllarda Anadolu ile hükümet arasındaki bağa tanıklık etmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1924'te Konya’dan İstanbul’a gelerek Cumhuriyet, Yeni Gün, Akşam, Son Telgraf, Vakit, İkdam-Gece Postası ve Yeni Sabah gazetelerinde gazeteciliğe devam etmiş; 1928’de yeniden Ankara’ya dönerek öğretmenliğin yanında Ulus, İnkılâp, Zafer, Ekspres, Haber, Son Baskı ve Son Havadis gibi gazetelerde serbest muhabirlik yapmış, uzun süre Yeni Sabah’ın Ankara muhabirliği görevini üstlenmiştir. 1924’te ünlü eğitimci John Dewey’nin Ankara ziyaretinde mihmandarlık yapmıştır (Ata 2001: 199).
1929-1930 arasında üsteğmen olarak Polatlı’da askerlik görevini tamamlamıştır. 1932’de Habibe Şerife Hanım ile evlenmiş ve bu evlilikten 1933’te Erdenay, 1940’da Aytek adlı iki kızı olmuştur. 1933’de derslerine dışarıdan devam ettiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirmiştir. Eğitim sürecinde Ahmet Refik Altınay, Fuat Köprülü, Abdurrahman Şeref gibi önemli tarihçilerle tanışmış, Ziya Gökalp’tan etkilenmiştir. Şapolyo, ileriki yıllarda Ankara Üniversitesi DTCF’de de Orta Çağ derslerini takip etmiştir.
1932’da Ankara Halkevi’ne kaydolmuş; buranın yayınlarının editör kurullarında uzun süre görev yapmıştır. Şapolyo’nun II. ve VI. Dil Kurultaylarına katıldığı ve ayrıca 1935’teki Matbuat Kongresi’nde bulunduğu bilinmektedir. 1937-1938 arasında Ankara Halkevi Yönetim Kurulu üyeliğini ve Dil-Tarih-Edebiyat Şubesi Başkanlığı görevlerini yürüten yazar, II. Dünya Savaşı sırasında ilan edilen seferberliğin ardından 1941’de Adana’da üsteğmen olarak bulunmuştur.
1954’ten itibaren Zafer’de Milli Mücadele ve Atatürk konulu tefrika ve yazıları yayımlanmıştır. Demokrat Parti döneminde Ankara Radyosundaki eğitim programlarından sorumlu müşavir olarak çalışmış; 1954-1955 arasında “Tarihimizden Seçme Fıkralar” adlı bir sohbet programı hazırlamıştır. Uzun yıllar gazetecilik faaliyetleri sürdüren Şapolyo’ya 1964’te Basın Şeref Kartı verilmiştir.
Şapolyo hayatının uzun bir kesitinde öğretmenlik mesleğini sürdürmüştür. Öğretmenlik mesleğinde bulunduğu uzun yıllar süresinde sırasıyla şu okullarda görev yapmıştır: Ankara Sultanisi (1922), Konya Lisesi (1923), İstanbul Erkek Lisesi (1924), Vefa Lisesi (1925), Kuleli Askeri Lisesi (1926), Maltepe Askeri Okulu (1927), Ankara Gedikli Küçük Zabit Mektebi (1928-1932), Ankara Erkek (Birinci) Orta Mektebi (1932-1936), Ankara Gazi Lisesi (1936-1965). Bu okulların yanı sıra çeşitli askeri ve meslek okullarında da resmi görevlendirmeyle yarı zamanlı olarak dersler veren Şapolyo, Harp Okulu, Ankara Ticaret Yüksek Öğretmen Okulu, Havacılık Erbaş Okulu, Maliye Okulu ve Meteoroloji Okulu’nda İnkılâp Tarihi, Turizm ve Ahlak derslerini vermiştir (Yuca 2014: 20). Şapolyo’nun öğretmenlik yaşamı boyunca Kemalist ilkeler ve Türkçülük hareketine bağlı bir hizmet verdiği bilinmektedir. 1965’te yaş haddinden öğretmenlikten emekli edilmiştir.
Türk Ocağı, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Öğretmenler Derneği, İstanbul Lisesi Cemiyeti, Ankara Kulübü, Tarihi Anıtları Koruma Derneği, Dil Kurumu, Pedagoji Cemiyeti ve Sosyoloji Cemiyeti’ne üyeliği bulunan Şapolyo, 1 Haziran 1972’de akciğer rahatsızlığından ötürü 72 yaşında vefat etmiştir. Kabri, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndadır.
Enver Behnan Şapolyo'nun romanlarının başlıca kaynağı tarih ve halk kültürüdür. İslamiyet öncesi Türk tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar uzanan devirdeki kahramanlık ögeleri barındıran olaylarla birlikte toplumun başından geçen olumsuzlukları da işleyen Şapolyo'nun didaktik bir tavırla kurguladığı eserlerindeki asıl amacı, milli bilinç oluşturmaktır. Bu nedenle yazar, eserlerini sade ve anlaşılır bir Türkçe ile kaleme almıştır. Şapolyo'nun edebîlikten çok toplumsal faydayı gözetmesinden ötürü eserlerini popüler roman kategorisinde değerlendirmek mümkündür. Yer yer hamasete kayan cümlelerinde gazete yazılarında da sıklıkla tekrarladığı düşünceleri dile getiren yazar, gerçekçi bir tavırla anlattığı devirleri okurlarının gözlerinde canlandırmayı hedeflemiştir. Kahramanlarıyla birlikte ele aldığı devrin siyasal ve sosyal yapısına da eserlerinde yer veren Şapolyo, hakim bakış açısıyla anlattığı olayları realist bir zeminde işlemiştir. Adalet, eşitlik, özgürlük gibi izlekleri aktardığı devlet düzeninin başat hususları olarak gören ve bu kavramlar çerçevesinde kahramanlarını inşa eden Şapolyo için devlet düzeninin korunması başlıca meseledir. Bu nedenle onun eserlerinde çıkan kahramanların tümü, milli menfaatleri her şeyin üzerinde tutan kimseler olup devletin varlığını önceleyen kimselerdir. Bu kişiler, aktarılan yüceltilmiş vasıflarıyla halk tarafından da benimsenmiş, takdir edilmiş, öncü şahsiyetlerdir. Oğuz Han, Kılıç Arslan, Gazi Osman Paşa gibi tarihi kimlikler etrafında somutlaşan ideal devlet adamlarıyla yazar, toplumun özgüvenini de diri tutma amacını taşımaktadır.
"Edebi eserlerindeki başkahramanlar, işlenilen olay örgüsü boyunca halkının yanındadır. Halkı ise kendisine güçlü bir destek ve inançla bağlı olup, halkı sömürmek isteyen ve halkın öz değerleriyle ters düşmüş yoz iktidarlarla, menfaatçi ve ikiyüzlü kişilerle çatışmaktadırlar. İnkılâp Ötkünçleri, Alparslan Anadolu Fatihi ve Ergenekon ve Türk Kahramanlık Hikâyeleri adlı eserlerinde bu durum açıkça görülmektedir. Şair Nedim’in Aşkı ve Ayşim romanlarında Patrona Halil İsyanının çıkışı, III. Ahmet saltanatının Türk örf ve geleneğinden saparak sarayın Türk halkına karşı yabancılaşması nedeniyle ortaya çıktığı bu bağlamda tasvir etmektedir" (Yuca 2014: 245).
Şapolyo'nun romanları dışında çocuk okur kitlesi için kaleme aldığı eserleri de bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamöyküsü, çocuklar için kaleme alınmıştır. Yazar ayrıca Ali Baba ile Kırk Haramiler, Nar Tanesi, Şehzade Kara Bulut gibi masalları yeniden yazmıştır.
Kaynakça
Ata, Bahri (2001). “1924 Türk Basını Işığında Amerikalı Eğitimci John Dewey'nin Türkiye Seyahati”. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 21 (3): 193-207.
Aytuzlar, Nilgül (2008). 1913-1933 Yıllar Arasında Türkiye’de Türk Halk Bilimine Emek Verenlerin Hayatları ve Yayınları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.
Başgöz. İlhan (1946). “Enver Behnan Şapolyo: Karagöz’ün Tarihi”. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi. 4 (5).
Demir, Ömer (2007). Öğüt (Tahlilî Fihrist-İnceleme-Metin). Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi.
Doğan, Abide (1991). 1923-1938 Arasında Yayınlanan Dergiler -Anadolu, Kadro, Ülkü, Fikir Hareketleri, Aydabir- Üzerinde Bir Çalışma. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.
Eraydın Argunşah, Hülya (1990). Türk Edebiyatında Tarihi Roman (Türk Tarihiyle İlgili). Doktora Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.
Ercilasun, Bilge (2013). Türk Roman ve Hikâyesi Üzerine. İstanbul: Dergâh Yayınları.
Hınçer, Bora (1967). “Folklorcularımız: Enver Behnan Şapolyo”. Türk Folklor Araştırmaları Dergisi. 215: 4132.
Kartal, Öznur (2017). “Enver Behnan Şapolyo”. Türkiye’de Tarih Eğitimi. Ankara: Pegem Akademi.
Kaya, Muharrem (2006). “Ergenekon Destanı'ndan Yararlanan Eserler Üzerine Bir Değerlendirme”. MSGSÜ Fen Edebiyat Dergisi. 5: 105-124.
Tonga, Necati (2016). Cumhuriyet Döneminde Bir Edebî Muhit Olarak Ankara (1923-1980). Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.
Uygun, İsmail (2014). Cumhuriyet Dönemi Tarihî Romanları 1923-1946: “Eski” Kahramanların Yeni Söylemleri. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: İD Bilkent Üniversitesi.
Yuca, İrşad Sami (2013). “Milli Mücadele'de Enver Behnan Şapolyo'nun İzlenimleri ve Kağnı Kolları", Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. I. 2.
Yuca, İrşad Sami (2014). Enver Behnan Şapolyo: Tarihçiliği, Gazeteciliği ve Edebi Kişiliği. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.
Yuca, İrşad Sami (2015). “Cumhuriyet Dönemi Tarihçilerinden Enver Behnan Şapolyo’nun Tarih ve Tarihçilik Üzerine Düşünceleri”. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi. 10: 158-175.
Madde Yazım Bilgileri
Yazar: DR. KORAY ÜSTÜNYayın Tarihi: 16.09.2019Güncelleme Tarihi: 20.12.2020
Yayın Tarihi: 16.09.2019Güncelleme Tarihi: 20.12.2020
Güncelleme Tarihi: 20.12.2020
Eser Adı | Yayın evi | Basım yılı | Eser türü |
---|---|---|---|
Kara Oğuz | Orhaniye Matbaası / İstanbul | 1927 | Hikâye |
Bakalorya Tarihi: İlk Kurun ve Orta Kurun | Semih Suhulet Matbaası / İstanbul | 1931 | Araştırma |
Filozof Gök Alp | Kitap Yazanlar Kooperatifi Yayınları / Ankara | 1933 | Biyografi |
Tarih Bakaloryası “Osmanlı ve Cumhuriyet Tarihi” | Semih Lütfi Matbaası / Ankara | 1934 | Araştırma |
Cumhuriyetin Onuncu Yıl Dönümü: Ankara’da Nasıl Kutlandı 1923-1933 | Ülkü Dergisi Yay. / Ankara | 1934 | Diğer |
İnkılâp Ötkünçleri “Milli Mücadele Hatıraları” | Devlet Matbaası / İstanbul | 1934 | Hatıra |
Türk Soyadı: 3396 Türk Adı | Köyhocası Matbaası / İstanbul | 1935 | Diğer |
Müzeler Tarihi | Remzi Kitabevi / İstanbul | 1936 | Araştırma |
Halk Ninnileri | Ahmet Halit Kitap Evi / İstanbul | 1938 | Derleme |
Ziya Gökalp: İttihadı Terakki ve Meşrutiyet Tarihi | Güven Basımevi / İstanbul | 1940 | Araştırma |
Atatürk | Çocuk Esirgeme Kurumu Okul ve Öğrenci Kitapları / Ankara | 1943 | Diğer |
Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi | Berkalp Kitapevi / Ankara | 1944 | Araştırma |
Egemenlik Ulusundur | Çocuk Esirgeme Kurumu Okul ve Öğrenci Kitapları / Ankara | 1944 | Diğer |
Yıldırım ve Prenses Olivera | Ali Bitik Kitabevi / Ankara | 1944 | Roman |
Yayla Gülü | Akay Kitabevi / Ankara | 1944 | Roman |
Mustafa Reşit Paşa ve Tanzimat Tarihi | Güven Basımevi / İstanbul | 1945 | Araştırma |
Osmanlı-İnkılâp ve Avrupa Tarihi Özü | Berkalp Kitabevi / Ankara | 1946 | Araştırma |
Ziya Gökalp, Fırka Nedir? | Doğu Yay. / Zonguldak | 1947 | Derleme |
Türk İnkılabı Tarihi Notları | Harp Okulu Basımevi / Ankara | 1949 | Araştırma |
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi | Milli Eğitim Basım Evi / İstanbul | 1950 | Araştırma |
Gazi Musa Paşa ve Silistire Müdafaası | Milli Eğitim Basımevi / Ankara | 1950 | Roman |
Gülbahar Sultan | Tan Matbaası / İstanbul | 1950 | Hikâye |
Kılıçaslan Geliyor | Tahir Yücetürk Çocuk Kitabevi / İstanbul | 1951 | Roman |
Sünnet Düğünü | Çocuk Kitabevi / İstanbul | 1951 | Diğer |
Alpaslan Anadolu Fatihi | Türkiye Yayınevi / İstanbul | 1951 | Roman |
Lale Devrinde Şair Nedimin Aşkı | Öz-Ar Yayıncılık / Ankara | 1952 | Roman |
Şehzade Kara Bulut | Rafet Zaimler Yay. / İstanbul | 1952 | Masal |
Gelincik Abla | Rafet Zaimler Yay. / İstanbul | 1953 | Masal |
Fatih İstanbul Kapılarında | Rafet Zaimler Kitabevi / İstanbul | 1953 | Roman |
Atatürk’ün Hayatı | Güneş Matbaası / Ankara | 1954 | Biyografi |
Küçük Mustafa Kemal Atatürk’ün Çocukluk Hayatı | Rafet Zaimler Yayınevi / İstanbul | 1954 | Biyografi |
Ergenekon: Türk Kahramanlık Hikâyeleri | Çocuk Esirgeme Kurumu Merkezi Yayınları / İstanbul | 1954 | Hikâye |
Türk Efsaneleri | Rafet Zaimler Yayınevi / İstanbul | 1955 | Efsane |
İlk Çağ Tarihi Lise I | İnkılâp Kitabevi / İstanbul | 1956 | Diğer |
Nar Tanesi | Rafet Zaimler Kitabevi / İstanbul | 1956 | Masal |
Atatürk’ün Ölümü | Rafet Zaimler Kitabevi / İstanbul | 1957 | Diğer |
Kuvayı Milliye Tarihi: Gerilla | Ayyıldız Matbaası / Ankara | 1957 | Araştırma |
Estergon Kalesi | Tahir Yücetürk Çocuk Kitabevi / İstanbul | 1958 | Hikâye |
Ali Baba ve Kırk Haramiler | Yücetürk Çocuk Kitabevi / İstanbul | 1959 | Masal |
Yeni ve Yakın Çağlar ve Türkiye Tarihi | İnkılâp Kitabevi / İstanbul | 1960 | Araştırma |
Ahlak Tarihi | Ticaret Yüksek Öğretmen Okulu Yay. / Ankara | 1960 | Araştırma |
Türk Büyükleri | Suat Osmanoğlu Yayınları / Ankara | 1960 | Biyografi |
Osmanlı Sultanları Tarihi | Rafet Zaimler Yayınevi / İstanbul | 1961 | Biyografi |
İnkılâp Tarihi | Ticaret Yüksek Öğretmen Okulu Yayınları / Ankara | 1961 | Araştırma |
Ayşim | Türkiye Yayınevi / İstanbul | 1962 | Roman |
Gazi Osman Paşa Plevnede | Tahir Yücetürk Çocuk Kitabevi / İstanbul | 1963 | Roman |
Oğuzhan | Işıl Yayınevi / İstanbul | 1963 | Roman |
Mezhepler ve Tarikatlar Tarihi | Türkiye Yayınevi / İstanbul | 1964 | Araştırma |
Türk Menkıbeleri | Türkiye Yayınları / İstanbul | 1964 | Derleme |
Selçuk Han | Öğretmenler Bankası Ders Alet ve Malzemeleri Endüstrisi A.Ş. / Ankara | 1964 | Roman |
Tuğrul | Öğretmenler Bankası Ders Alet ve Malzemeleri Endüstrisi A.Ş. / Ankara | 1964 | Roman |
Melikşah | Öğretmenler Bankası Ders Alet ve Malzemeleri Endüstrisi A.Ş. / Ankara | 1964 | Roman |
Karagöz Tarihi | Türkiye Yayınevi / İstanbul | 1964 | Araştırma |
Dünya Efsaneleri | Rafet Zaimler Yayın Evi / İstanbul | 1965 | Derleme |
Dede Korkut Masalları | Rafet Zaimler Yayınevi / İstanbul | 1966 | Masal |
Türk Akıncıları | Rafet Zaimler Kitabevi / İstanbul | 1966 | Roman |
Peri ve Dev Masalları | Rafet Zaimler Kitabevi / İstanbul | 1966 | Masal |
Yıldırım Beyazıt Geliyor | Rafet Zaimler Kitabevi / İstanbul | 1966 | Roman |
Kılıç Aslan | Türkiye Yayınevi / İstanbul | 1966 | Roman |
Mustafa Kemal Paşa ve Milli Mücadelenin İç Âlemi | İnkılâp ve Aka Kitabevleri / İstanbul | 1967 | Biyografi |
Kırşehir Büyükleri | San Matbaası / Ankara | 1967 | Biyografi |
Peygamberler Tarihi | Ön Asya Yayınları / Ankara | 1968 | Biyografi |
İstiklal Savaşı Edebiyatı Tarihi 1919-1923 (Milli Mücadelenin Edebi Vesikaları) | Ak Kitabevi / Ankara | 1968 | Araştırma |
Mustafa Kemal ve Birinci Büyük Millet Meclisi | Ülkemiz Yayınları / Ankara | 1969 | Araştırma |
Atatürk ve Seymen Alayı | Ankara Kulübü / Ankara | 1971 | Araştırma |
Atamız | Türkiye Öğretmeler Bankası Ders Alet ve Malzemeleri Endüstrisi A.Ş. Yay. / Ankara | 1971 | Biyografi |
Türkiye Turizm Rehberi ve Anıtlar Tarihi | Kültür Kitabevi / İstanbul | 1971 | Araştırma |
Selçuklu İmparatorluğu Tarihi | Güven Matbaası / Ankara | 1972 | Araştırma |
Türk Gazeteciliği Tarihi Her Yönüyle Basın | Güven Matbaası / Ankara | 1976 | Araştırma |
İlişkili Maddeler
Sn. | Madde Adı | D.Tarihi / Ö.Tarihi | Benzerlik | İncele |
---|---|---|---|---|
1 | İMÂNÎ / Mehmed İmânî Efendi | d. ? - ö. 1720-21 | Doğum Yeri | Görüntüle |
2 | DERVÎŞ, Seyyid Dervîş Mehmed Emîn Efendi | d. ? - ö. 1824 | Doğum Yeri | Görüntüle |
3 | GENCÎ, Mustafa | d. ? - ö. 1650 | Doğum Yeri | Görüntüle |
4 | Ekrem Reşit Rey | d. Ekim 1900 - ö. 13 Temmuz 1959 | Doğum Yılı | Görüntüle |
5 | MEHMET DOĞAN | d. 1900 - ö. 1982 | Doğum Yılı | Görüntüle |
6 | Sıdık Karaçev | d. 1900 - ö. 1937 | Doğum Yılı | Görüntüle |
7 | Cenap Muhittin Kozanoğlu | d. 1892 - ö. 4 Aralık 1972 | Ölüm Yılı | Görüntüle |
8 | ERBİL/ERBİLÎ, Mustafa Erbil | d. 1907 - ö. 1972 | Ölüm Yılı | Görüntüle |
9 | BEHBUD ELİ OĞLU NEBİYEV | d. 1897 - ö. 1972 | Ölüm Yılı | Görüntüle |
10 | Cengiz Aytmatov | d. 12 Aralık 1928 - ö. 10 Haziran 2008 | Meslek | Görüntüle |
11 | Nahit Ulvi Akgün | d. 1918 - ö. 12 Kasım 1996 | Meslek | Görüntüle |
12 | Yasemin Karahüseyin | d. 1981 - ö. ? | Meslek | Görüntüle |
13 | Namdar Rahmi Karatay | d. 24 Kasım 1896 - ö. 26 Ağustos 1953 | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
14 | Kadircan Kaflı | d. 1889 - ö. 1969 | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
15 | Leyla Saz | d. 1850 - ö. 6 Aralık 1936 | Alan/Yüzyıl/Saha | Görüntüle |
16 | Enver Ercan | d. 21 Ocak 1958 - ö. 22 Ocak 2018 | Madde Adı | Görüntüle |
17 | Enver Topaloğlu | d. 26 Şubat 1963 - ö. ? | Madde Adı | Görüntüle |
18 | HASAN, Hasan Enver Şahin | d. 1953 - ö. ? | Madde Adı | Görüntüle |