Dilek Karagülle

(d. 13 Ekim 1966 / ö. -)
Yazar
(Çocuk Edebiyatı / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

İzmir’de dünyaya geldi. Okuduğu romanların, öykülerin etkisinde kalsa da şiire biraz daha yakın durdu. Gazete Ege’de iki buçuk yıl boyunca yaşama ve insana dokunan yazılar yazdı. Kendine özgü üslubuyla köşe yazarlığı yaptı. İzmir İzmir Kent Kültürü Sanat Dergisi başta olmak üzere çeşitli dergilerde öyküleri ve şiirleri yayımlandı.

İlk kitabı olan Düşlerinizdeki Kadın, Düşümüzdeki Yürek (1996) adlı eser Atadost Yayıncılık tarafından yayımlandı. Denemeye meraklı okurlara, sözcüklerle oyun oynayarak ulaştığı ilk kitabıydı bu. Bu kitap İzmir İzmir Kent Kültürü ve Sanat Dergisi tarafından dergi okurlarına Mayıs 1998 tarihli sayıda armağan olarak verildi. Arkadaşlarının “Sözcük Büyücüsü” dediği Karagülle, 2005 yılında yazmış olduğu Kâğıt Gemi adlı eseriyle çocuk edebiyatına yöneldi.

Karagülle, köşe yazılarında özlemlerini, sitemlerini, şikayetlerini, heyecanlarını ve düşüncelerini okuyucularına felsefi bir dille aktarır. Yazılarını okuyucuyla sohbet eder gibi yazar. Yazılarında şiir, edebiyat, sevgi, kadın ve erkek ilişkileri, dünya üzerindeki değişimin yaşam üzerindeki etkisi gibi birçok konuya değinmektedir.

“Yazmanın Büyüsü” adlı yazısında mektubun yıllar içerisinde etkisini yitirmesine vurgu yapmaktadır. Yazarak dertleşmenin, yazarak hâl hatır sormanın, sevgiyi yazarak anlatmanın büyüsünü teknolojinin yerle bir ettiğini söylemektedir. Ona göre duyguların aktarımında yazmanın yeri bambaşkadır. Kendi görüşlerini aktardıktan sonra okuyucunun da bu konuda görüşlerinin olacağını unutmamaktadır. Okuyuculara yazısının anlamını kavramaları ve bu konu üzerine düşünebilmeleri için yer yer sorular sormaktadır. Bu soruları bazen yazının en başında, bazen ortasında, bazen de sonunda yöneltmesi anlatımı canlı kılmaktadır.

Dilek Karagülle’nin çocuklar için yazdığı masal türündeki Kâğıt Gemi adlı kitabın teması hayallerdir. Yazar bu eseriyle okurlarına masalsı ve şiirsel bir dille seslenir. Düşlerin yaşama kattığı mutluluğu, güzellikleri masallarla ve masal kahramanlarıyla sunar. Anlatımı sırasında akıcı, kolay ve anlaşılır cümleler kurar. Cümle uzunlukları çocukların rahatlıkla okuyabileceği niteliktedir. “Anlamış da ne yapabilir ki masal kahramanı? Tek sahip olduğu şey elindeki kavalı. Kalkmış onca yol gelmiş, yine de deneyecek şansını…” (Kâğıt Gemi, s.20) gibi düz yazı içerisindeki sözcüklerin kafiyeli olacak şekilde sıralandığı bölümler kitapta sıkça yer almaktadır. Bunun yanında yazar kitaptaki kahramanların konuşmalarını da şiirsel bir biçimde aktarmıştır okuyucularına.

Kâğıt Gemi daha çok 7-9 yaş grubundaki okuyuculara hitap etmektedir. Okuma alışkanlığını yeni yeni kazanmaya başlayan çocuklara hitap eden bu eserde kullanılan sözcükler çocuk okuyucuların anlayabilecekleri düzeydedir. Kitabın içeriğiyle uyumlu olarak çizilen resimler de bu yaş grubundaki çocukların ilgisini çekecek niteliktedir. Kitapta anlatılan düşlerin, masalların renkleri resimlere de yansımıştır.

Karagülle’nin çocuklar için yazdığı eserinde, dünya edebiyatında ve Türk edebiyatında önemli yer tutan masalların zenginliğinden yararlandığı görülür. Nitekim çocukların düş gücünü süsleyen kitabında evrensel ve ulusal masal kahramanlarına da yer vermektedir. Pinokyo, Külkedisi, Anka Kuşu, Keloğlan, Altın Yumurtlayan Kaz, Rapunzel, Fareli Köyün Kavalcısı, Kırmızı Başlıklı Kız ve deniz kızları Karegülle’nin masalında çocuklara kendi öykülerinden birer parça sunmaktadırlar. Yazar dünyanın dört bir yanındaki masal kahramanlarını kendine has üslubuyla çocuklarla yeniden buluşturmaktadır.

Yazarın, eserinde çocuklara didaktik ögeler sunmak yerine onların düş gücünün zenginleşmesine katkı sağlaması ise oldukça önemlidir. Çocukların ilgisini çekecek nitelikteki anlatımıyla onların okuma sevgisine de büyük katkı sağladığını söylemek mümkündür. Kitaptaki karakterler gerçekçi ve idealize değil masalsıdır. Kullanılan sözcükler, karakterler, anlatılan olaylar ve resimlemeler bir bütünlük içindedir. Ayrıca eserin fiziksel özelliklerinin çocuk okurlar için uygun olduğu da görülmektedir. Kitap kapağındaki görsellerin kitabın içeriğiyle uyumlu olarak çocukların ilgisini çekecek nitelikte olduğu söylenebilir.

Olayları çocukların gözünden görüp şiirsel bir dille onlara aktaran Dilek Karagülle, düşlerin önemini ve güzelliğini anlattığı Kâğıt Gemi adlı masal kitabı ile çocuk edebiyatına önemli bir yapıt kazandırmıştır.

Kaynakça

https://kidega.com/yazar/dilek-karagulle-109130 [erişim tarihi: 20.03.2019]

https://www.kitapyurdu.com/yazar/dilek-karagulle/30128.html [erişim tarihi: 20.03.2019]

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: OKAN BORA
Yayın Tarihi: 28.05.2019
Güncelleme Tarihi: 14.11.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Düşlerinizdeki Kadın, Düşümüzdeki YürekAtadost Yayınları / İzmir1998Fıkra
Kâğıt GemiTudem Yayınları / İzmir2005Masal

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1Serap Akıncıoğlud. 02 Mart 1972 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2Özlem Anard. ? - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3Mihriban İnan Karateped. 19 Temmuz 1972 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4GÜRSEL, Gürsel Şahinoğlud. 1966 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5KOZANOĞLU, Adem Kozanoğlud. 02.03.1966 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Rüstem Asland. 07 Temmuz 1966 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7Dilek Türkerd. 1984 - ö. ?MeslekGörüntüle
8Vivet Kanettid. 1956 - ö. ?MeslekGörüntüle
9Nuray Tekind. 2 Ekim 1960 - ö. ?MeslekGörüntüle
10Nurefşan Çağlaroğlud. 15 Mart 1968 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11Ahmet Efed. 1 Eylül 1955 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Ayla Çınaroğlud. 1 Ocak 1939 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13İBRAHİM, İbrahim Dilekd. ? - ö. ?Madde AdıGörüntüle
14Dilek Türkerd. 1984 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
15Dilek Aslanerd. 1970 - ö. ?Madde AdıGörüntüle