Hakan İlhan Kurt

(d. 04 Ağustos 1976 / ö. -)
Memur, Şair
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Mersin'in Tarsus ilçesinde İbrahim Bey ile Hatice Hanım’ın üçüncü çocukları olarak dünyaya geldi. İlköğrenimini Tarsus’ta Turgut İçgören İlkokulu ve Cengiz Topel Ortaokulunda, ortaöğrenimini Cengiz Topel Lisesinde tamamladı. 1990’lı yıllarda, beş altı kişiden oluşan ve şiire ilgi duyan genç şair adaylarının, yazdıkları şiirleri okuyup tenkit ettikleri, böylelikle edebi yönlerini olgunlaştırmaya çalıştıkları edebiyat sohbetlerinin müdavimi oldu. O zamanlar için en büyük hayali Elazığ’da düzenlenen ‘Hazar Şiir Akşamları’na katılmak, o etkinliği en azından izleyebilmekti (Kızılcık 2018: 18, 203). 1995’te Meral Hanım’la evlendi. 2002 yılında Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin İşletme Bölümünden mezun oldu.  Sekiz yıl kadar Tarsus’ta çeşitli yerel gazetelerde; 2008 yılından itibaren de üç yıl Gaziantep’te özel bir kuruluşta çalıştı. 2011’de aynı şehirde devlet memuru olarak göreve başladı. 2013’te gençlik yıllarının en büyük hayali olan ‘Hazar Şiir Akşamları’ adlı etkinliğe şair olarak davet edildi, burada “Belemir” adlı şiirini okudu. 2016 yılından beri Mersin Posta İşleme Merkezi Müdürlüğüne bağlı Birleşik Posta Baskı Merkezinde kontrol ve sevk memuru olarak görev yapmaktadır. İbrahim Alptürk (d. 1997), Hatice Türkmen (d. 2003) ve Muhammed Asri (d. 2009) adlarında üç çocuk babasıdır.

İşlediği konular ve üslubu ana hatlarıyla "millî romantizm" çerçevesinde şekillenmiştir. Vatan, milliyet, kahramanlık ve mazi gibi kavramlar şiirlerinin genel izleklerini oluşturmaktadır. Türk milletini bütün yönleriyle yücelttiği şiirlerinde hisleri, sadece Anadolu Türklüğünü değil edebî, kültürel, tarihî vb. imgelerle Azerbaycan'dan Türkmenistan'a kadar bütün Türk dünyasını kapsar. Bu tür şiirlerinde özellikle toplumsal ahlak ve millî kahramanlık kavramlarını konu edinmiştir. Poetik anlayışında, destan şairimiz Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun etkisi bariz biçimde görülmektedir.

İlk kitabı Köl Tigin Ünlemesi’nde, Köktürk Devleti’nin büyük devlet adamı ve askeri dehası Köl Tigin’in hayatını, kahramanlıklarını ve ölümünü destanlaştırmıştır. Son bölümde de Köl Tigin Âbidesi’nin Muharrem Ergin yayınındaki bütün yüzlerinin bugünkü Türk alfabesine ve günümüz Türkçesine aktarılmış hâli yer almaktadır.

Eleğimsağma (Gülizâr Divânı) adlı kitabı ise gökkuşağı anlamına gelen bu kelime üzerinden, şairin iç dünyasını oluşturan ilhamların bir renk cümbüşü hâlinde ifadesidir. Gülizâr,  şairin buradaki şiirlerin hemen hemen tamamında türlü serzenişlerini, heyecanlarını, özlemlerini ve duyuşlarını dile getirdiği sembolik bir isimdir. 

Kutalmışoğlu Süleymanşâh UlulamasıKöl Tigin Ünlemesi’nden sonra destan geleneğinde kaleme aldığı ikinci kitabıdır. On üç bölüm olarak tertip edilmesi ve üslubu, bir ön sözle on iki hikâyeden oluşan Dede Korkut Kitabı’na sembolik bir gönderme gibidir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleymanşâh’ın Anadolu’nun vatanlaştırılması için verdiği mücadeleler kronolojik bir sırayla, 7+7’ lik hece ölçüsüyle anlatılmış, ‘Kutalmışoğlu Süleymanşah Sagusu’ ile tamamlanmıştır.

 Şairin çocukluk hatıralarında özel bir yer tutan ve peygamberçiçeği olarak bilinen belemir, dördüncü şiir kitabının adıdır. Belemir’deki şiirlerin çoğu beşeri aşk duygularıyla kaleme alınmıştır. Yer yer sade söyleyişlere başvurduğu bu şiirler, çocukluğunun geçtiği taşra hayatına dair hatıraların yanında, bazen sitem bazen de özlem dolu hislerin sevgiliye ifadesidir. Daha çok dörtlük nazım birimini tercih ettiği ve zaman zaman çeşitli söz sanatlarına başvurduğu bu şiirlerin hâkim duygusu hüzündür.

Gök Deyişler Al Betikler, Hakan İlhan Kurt’un yayımlanmış son şiir kitabıdır. Şair; em, albız, uldız, gurtbala, gözel, ok kimin (ok gibi), gapu (kapı), yahşı… gibi sözcüklerle Türk dilinin tarihinde ve lehçelerinde adeta seyahat ederken; Göy Gözel, Kime Galardı (Türkmen) gibi şiirlerinde de Azerbaycan Türkçesini ve Türkmen Türkçesini ustalıkla kullanmıştır. Ayrıca Ertuğrul Bey’den Osman Batur’a, Mustafa Kemal Atatürk’e; Mahtumkulu’dan Atsız’a, Yetik Ozan’a Türk tarihinin büyük kahramanlarından ve büyük şairlerinden övgüyle söz ederek onları minnetle yâd etmiştir.

Şiirlerinin çoğu AyarsızTöreKurgan EdebiyatSiyah-Beyaz KültürİnzivaHerfeneYeni DüşünceBaşarı EdebiyatYör-TürkTemrinŞiar  gibi ulusal, bazıları da çeşitli yerel edebiyat dergilerinde yayımlanmıştır. Bayır Bucak Marşı, Belemir, Bizden Sorulur, Bu Aşk Senden Sorulacak, Ne Mutlu Türk’üm Diyene, Sebep Eyledim gibi kırka yakın şiiri de bestelenmiştir.

Kaynakça

KIZILCIK, Özlem (2018). Hakan İlhan Kurt’un Hayatı, Şiirleri ve Sanatı Üzerine Bir Araştırma. Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi SBE Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

KURT, Hakan İlhan (2015). Kutalmışoğlu Süleymanşâh Ululaması. İstanbul: Ötüken Neşriyat.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DR. YILDIRAY ÇAVDAR
Yayın Tarihi: 21.01.2019
Güncelleme Tarihi: 16.11.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Köl Tigin ÜnlemesiKurgan Edebiyat / Ankara2013Şiir
Eleğimsağma (Gülizâr Divânı)Kurgan Edebiyat / Ankara2013Şiir
Kutalmışoğlu Süleymanşâh UlulamasıÖtüken / İstanbul2015Şiir
BelemirÖtüken / İstanbul2017Şiir
Gök Deyişler Al BetiklerÖtüken Yayınları / İstanbul2020Şiir

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1Yavuz Ahmet Koçd. 1978 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
2Zeynep Tezcand. 1979 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
3Recep Garipd. 26 Şubat 1956 - ö. ?Doğum YeriGörüntüle
4İsmail Kılıçarsland. 1976 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
5Ömür Özçetind. 01 Mart 1976 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
6Kuvvet Yurdakuld. 01 Ocak 1976 - ö. ?Doğum YılıGörüntüle
7FAHRÎ, Kastamonulud. ? - ö. 1889-90MeslekGörüntüle
8Ali Hikmetd. 1971 - ö. ?MeslekGörüntüle
9İhsan Devrimd. 7 Ocak 1914 - ö. 6 Ocak 2010MeslekGörüntüle
10Şeref Yılmazd. 01 Nisan 1967 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
11Haydar Uğurd. 1959 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
12Orhan Tüleylioğlud. 9 Haziran 1965 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
13Merve Koçak Kurtd. 15 Mayıs 1976 - ö. ?Madde AdıGörüntüle
14İlhan Ayverdid. 24 Ekim 1926 - ö. 6 Kasım 2009Madde AdıGörüntüle
15Hakan İşcend. 1961 - ö. ?Madde AdıGörüntüle