Arama Yap
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü’ne eklenmesi için isim önerebilirsiniz.
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi (TEİS), başlangıçtan 21. Yüzyıla (1985 doğumlu) kadarki Türk edebiyatına ait edebi eseri bulunan şair ve yazarları kapsamaktadır. Bu kapsamda TEİS’te yer alması gerektiğini düşündüğünüz isimleri önerebilirsiniz.

İnsanlıkla yaşıt bir bilim dalı olan biyografi, toplumların sosyal ve kültürel gelişmişliğinin de önemli göstergelerinden biridir. Bu anlamda dünyanın en zengin biyografi geleneği, İslam medeniyetine ve dolayısıyla onun önemli bir parçası olan Türk toplumuna aittir. Özellikle Osmanlı Dönemi, başta şair biyografileri olmak üzere, bilginler, devlet adamları, hattatlar ve musikişinaslardan çiçek yetiştiricilerine kadar her konuda, pek az topluma nasip olacak zenginlikte bir biyografi geleneğine sahiptir. Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü başlangıçtan günümüze kadar Türk edebiyatına ait şair ve yazarların biyografilerini modern biyografi anlayışına göre ele alan bir çalışmadır. Genel Ağ ortamında bütün dünyanın hizmetine sunulan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, belirli aralıklarla yeni araştırmalar ışığında güncellenecektir.
ISBN: 978-9944-237-86-4
En Çok Görüntülenen 10 Madde
Fazıla Atabek Şair, YazarYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
LÜTFÎ, Lütfullâh, Hoca-zâde Müderris, kadıDivan/Yazılı Edebiyat / 17. Yüzyıl
Görüntüle
HÜSNÎ, Abdullâh kâtipDivan/Yazılı Edebiyat / 18. Yüzyıl
Görüntüle
KÂNÎ, Ebû Bekîr kâtipDivan/Yazılı Edebiyat / 18. Yüzyıl
Görüntüle
Cahit Tanyol Akademisyen, Şair, Yazar, ToplumbilimciYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
Tarık Buğra YazarYeni Edebiyat / 20. Yüzyıl
Görüntüle
HÜSNÎ, Hasan Hüsnî Efendi memurDivan/Yazılı Edebiyat / 19. Yüzyıl
Görüntüle
SA’DÎ, Mehmed Sa’dî Bey Kâtip/Cemiyet-i Rusûmiye azasıDivan/Yazılı Edebiyat / 19. Yüzyıl
Görüntüle
HÜSNÎ, Sarıhatip-zâde Hüseyin din bilgini, müderrisDivan/Yazılı Edebiyat / 19. Yüzyıl
Görüntüle
FUÂDÎ, Ömer şeyhTekke / 17. Yüzyıl
Görüntüle
Sizden Gelen Görüşler
Türk edebiyatının şair/yazar kadrosunun böylesine kıymetli bir ortama aktarılmasıyla daha kullanışlı ve kalıcı bir yol gözetilmiş.Bilginin hızla yayıldığı ve tüketildiği bir dünyada böylesi bir çalışma elzem ancak herkesin de cür'et edeceği şey değildir elbette. Kıymetli Mustafa İsen Hocama ve tüm emek harcayan kıymetli Hocalarıma sonsuz teşekkürler. (Not: Araştırma yaparken dikkatimiz çeken bir maddeyle ilgili sistemde -yazmalar.gov.tr de olduğu gibi- kişisel not alınabileceğimiz maddeyi kaydedebileceğimiz bölümler de olursa çok memnun oluruz.).Saygılarımla.
Gerçekten mükemmel bir çalışma. Bu site yokken ya kütüphane kütüphane gezerek tezkirelere göz atıyorduk, ya da wikipedia gibi güvenilir olmayan kaynaklara göz atıyorduk. Bu site sayesinde "bu bilgi güvenilir mi? Bu yazıyı yazan gerçekten konunun uzmanı mı?" şüphesi kalmadı. Bence sitenin tek eksiği yazarların fotoğrafının olmaması. Aslında fotoğraf olarak da bol kaynak var. Resimli edebiyat tarihlerimiz var. Bu konuda da bir çalışma yapılırsa çok güzel olur
Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü sayesinde, şairler veya yazarlara dair bilgilerin, hemen tüm kaynaklardan derlenmiş hâline oldukça hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Sayın Prof. Dr. Mustafa İSEN’in öncülüğünde gerçekleşen projede emeği geçen, özverili çalışmalarıyla katkı sağlayan herkese teşekkürler.
Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 1990 yılı mezunuyum. Böyle bir projenin hayata geçirilmesinde katkı sunanlara tüm kalbimle teşekkür ediyorum. Bu arada, yazmadan edemeyeceğim, Saygıdeğer Hoca'm Mustafa İSEN'in öğrencisi olmaktan ayrıca onur duyuyorum.
Öncelikle böyle bir bilgi kaynağı kurduğunuz ve bizleri istifade ettirdiğiniz için teşekkür ederim. Eğitimci, Şair ve Araştırmacı Yazar ve Sağlık Yöneticisi olarak çok faydalandım. Birçok arkadaşımızı madde yazarı olarak görmenin mutluluğunu yaşadım. Başarılarınızın artarak devamını Allah Teala'dan dilerim. Ali Ulvi ÜLKER Sağlık Bakanlığı Daire Başkanı