Aziz Nesin

Mehmet Nusret, Vedia Nesin, Ateş Sin, Ayşegül, Bahri Filbahri, Battal Bataner, Bedri Birdirnir, D. Kırat, Daver Devletlü, Dr. Daim Derer, Falan, Falan Filan, Fettane Şâtifil, Fevfzi Şerbetçi, Hakkı Haklar, Hakkı Hukuki, Hasan Dene Gör, Hikâyeci, Nuri Haya
(d. 1916 / ö. 5 Temmuz 1995)
Yazar
(Yeni Edebiyat / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)
ISBN: 978-9944-237-86-4

Asıl adı Mehmet Nusret olan yazar, Hanife Hanım ile bahçıvanbaşı, iaşe memuru gibi görevlerde bulunan İmam Abdülaziz Efendi’nin oğlu olarak İstanbul Heybeliada’da doğdu. 5-6 yaşlarında iken babası tarafından tanıştırıldığı Ali Galip Efendi’den okuma yazma ve Arapça öğrenen Nesin, henüz 8 yaşında iken hafız oldu. Annesi Hanife Hanım’ın, oğlunu hükûmet okullarından birinde okutma isteğine karşı çıkan baba Abdülaziz Efendi tarafından Mahalle Mektebi’ne yazdırılan (Nesin 2018: 36-38) Nesin, 1925 yılında Süleymaniye Kanuni Sultan Süleyman İptidai Mektebi’nde (sonrasında İstanbul 7. İlkokul olan) başladığı ilköğrenimini Darüşşafaka Lisesi’nin ilk bölümünde devam ettirdi. Darüşşafaka’nın 5. sınıfında devamsızlıktan okuldan atılan Nesin, İzmit’teki Akçakoca İlkokulu’nda sınava girerek diplomasını aldı. Vefa Ortaokulu, Davutpaşa Ortaokulu ve Çengelköy Askeri Ortaokulu’ndan sonra 1935’te Kuleli Askeri Lisesi’ni, 1937’de Harp Okulu’nu bitirdi. Ankara’daki Harp Okulu’ndan subay olarak çıkınca kıta hizmetlerinde bulundu. İstanbul Maçka’daki Askeri Fen Tatbikat Okulu’nda öğrenim görürken bir yandan da Güzel Sanatlar Akademisi Doğu Süsleme Sanatları Bölümü’nün derslerini izledi. Teğmen rütbesiyle 1939’da Askeri Fen Okulu’nu bitirdi (Özkırımlı 2004: 981; Yalçın 2010: 751). Millet ve Yedigün dergilerinde öykü ve şiirleri yayımlanan Nesin, aynı yıl ilk eşi Vedia Hanım’la evlendi. 1940’ta ilk çocuğu, kızı Oya, 1942 yılında ikinci çocuğu Ateş doğdu. Aziz Nesin, Kırklareli, Erzurum, Erzincan ve Kars’ta görev yaptı. 1942’de Ankara Harp Okulu’nda açılan ilk tank kursuna katıldıktan sonra Safranbolu, Zonguldak ve İstanbul’da askerî görevlerde bulundu. İkinci Dünya Savaşı’nın en yoğun olduğu yıllarda erlere izin vermek yasak olmasına rağmen çocuğu olan bir ere izin vermesi sonucu “görevini kötüye kullanmak” suçlamasıyla 4 ay 10 gün hapse mahkûm edildi ve 1944’te ordudan çıkarıldı (Nesin 2018: 70).

Askerliğin yanı sıra edebî eserler de veren Nesin’in 1942-43 yıllarında yazar olarak yer aldığı ve yöneticilik yaptığı Yedigün dergisinde şiirleri, 1 Ocak 1944’ten itibaren de Millet dergisinde öyküleri yayımlandı. Askerlikle ilişiği kesildikten sonra 1945’te İstanbul Nuruosmaniye’de bir bakkal dükkânı işletti, ardından Karagöz gazetesi ve Yedigün dergisinde redaktörlük ve yazarlık yaptı. Profesyonel olarak yazarlığa başladığı bu yıllarda Tan gazetesinde yayımlanan köşe yazılarıyla adını duyurdu. Tan gazetesi yıktırılınca işinden olan Nesin’i Sedat Simavi de çekindiği için Yedigün’den çıkardı. Cumartesi adlı haftalık bir magazin dergisini 8 sayı çıkardı. 1946 yılında siyasî hayata atılan Nesin, yakın dostu Esat Adil Müstecaplı’nın kurduğu Türkiye Sosyalist Partisi’nde iki ay üye olarak yer aldı. Aynı yıl Gerçek, Yeni Dünya ve Ses gazete ve dergilerinde yazıları yayımlanan Nesin, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve karikatürist Mim Uykusuz’la birlikte haftalık Markopaşa adlı mizah gazetesini çıkardı. Sık sık kapatılan gazete (Cantek 2015) 1950 yılına kadar Malumpaşa, Geveze, Merhumpaşa ve Ali Baba gibi çeşitli adlarla yayımlanmaya devam ederken yazar ve yöneticileri de pek çok kez soruşturma geçirdi ve yargılandı. Amerikan emperyalizmi ve Türkiye’de uygulanmaya başlanan Truman Doktrini’ne karşı yazdığı bir kitapçığından dolayı sıkıyönetim tarafından tutuklandı ve askerî mahkemede yargılanarak “yayın yoluyla millî menfaatlere aykırı eylemde bulunmak” suçundan on ay hapis cezasına ve dört buçuk ay sürgüne çarptırıldı. Sürgün cezasını Bursa’da çeken Nesin, büyük geçim sıkıntısı yaşadığı bu yılda ilk eşi Vedia Hanım’dan da ayrıldı. Aynı yıl yayımlanan Aziznâme adlı taşlama kitabı nedeniyle İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı; dört ay tutuklu olarak süren yargılama sonunda aklandı (Nesin 2018: 73-91).

Baştan adlı haftalık siyasî bir gazete de yayımlamaya başlayan Aziz Nesin, 1949’da Sabahattin Ali’nin öldürülmesinin ardından Markopaşa yerine Hür Markopaşa, Yedi-Sekiz Paşa, Bizim Paşa ve Öküz Mehmet Paşa gazetelerini çıkardı. 1949’da Aziz Nesin tarafından yazılan bir yazıda İngiltere Prensesi Elizabeth, İran Şahı Rıza Pehlevi ve Mısır Kralı Faruk kendilerine hakaret edildiğini öne sürerek Dışişleri Bakanlığı’na başvurdular ve bunun üzerine açılan dava sonucunda Nesin, 7 ay hapse mahkûm edildi. 1950’de Fransızcadan çevirdiği iddia edilen G. Politzer’in Felsefe Dersleri adlı kitabının ön sözü nedeniyle Ceza Kanunu’nun 124. Maddesi uyarınca 16 ay hapis, 16 ay güvenlik gözetimi altında bulundurulma cezasına çarptırıldı; cezasını Sultanahmet, Üsküdar ve Nevşehir cezaevlerinde çekti. 1951’de tahliyesinin ardından arkadaşı Sabahattin Erdem ile Levent’te Oluş Kitabevi'ni açtı. Bir taraftan de aynı semtteki evlere gazete dağıtımı yapan Nesin, 1953 yılında da bir ortakla birlikte Beyoğlu’nda Paradi Fotoğraf Stüdyosu’nu kurdu. 1954 yılında dönemin önemli mizah gazetelerinden biri olan Akbaba’da takma adlarla yazmaya başlayan Aziz Nesin, bir yıl sonra Kemal Tahir ile birlikte Düşün Yayınevi’ni kurdu. O yıllara kadar yazdığı şiirlerini On Dakika adlı şiir kitabında bir araya getirip yayımlayan Nesin, bu şiirlerinde Yahya Kemal, Faruk Nafiz, Nâzım Hikmet etkisinde kaldığı için kitabını dağıtıma vermeden yaktı. İstanbul’da gayrimüslimlerin ev ve dükkânlarının yağmalandığı 6-7 Eylül olaylarında birçok solcu aydınla birlikte Aziz Nesin de tutuklandı. Harbiye Askeri Cezaevi’nde altı ay tutuklu kaldıktan sonra sorgusu bile yapılmadan serbest bırakıldı. 1956 yılında öykücü Meral Çelen’le evlenen yazarın aynı yıl oğlu Ali, bir yıl sonra da dördüncü çocuğu Ahmet Nesin doğdu. Aziz Nesin, Ulus, Yeni Gazete, Akşam, Tanin, Öncü, Yeni Tanin ve Ustura adlı haftalık gülmece ekini hazırladığı Günaydın gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 1961’de Tanin gazetesindeki köşe yazıları nedeniyle tutuklanan yazar, Balmumcu Cezaevi’nde 3 ay tutuklu kaldıktan sonra aklandı. Bir yıl sonra Kemal Tahir ile birlikte kurduğu Düşün Yayınevi anlaşılamayan bir nedenle yandı. 1967 yılında ayrıldığı eşi Meral Çelen’le iki yıl sonra barışarak yeniden evlendi. 1972 yılında kimsesiz ve yoksul çocukları okutmak için Nesin Vakfı’nı kurdu. 1974’te TYS Genel Başkanı seçilen Nesin, 1989’a dek bu görevine devam etti. 1993’te kurucularından olduğu Aydınlık gazetesinde yazmaya başladı. Sivas’ta 1993 Temmuz'unda 34 aydının yakıldığı ve Sivas Toplukıyımı adıyla anılagelen olayda Madımak Oteli’nden sağ kurtulanlar arasında idi. Semih Balcıoğlu, bu olayla ilgili hem ölümle burun buruna gelip hem suçlanmanın Nesin’i çok yıprattığını, yazarı birdenbire yaşlandırdığını belirtmiştir (Balcıoğlu 2001: 228). 1995 yılında 5 Temmuz’u 6 Temmuz’a bağlayan gece saat 00.30’da imza günü için gittiği Çeşme’de kalp yetmezliğinden öldü. İsteği üzerine Nesin Vakfı bahçesine gömüldü (Yalçın 2010: 751; Nesin 2018: 73-125 ).

Aziz Nesin’in çeşitli alanlarda aldığı ödüller şu şekildedir:

1956’da İtalya Bordighera’da düzenlenen Uluslararası Mizah Yarışması’nda "Kazan Töreni" adlı öyküsüyle birincilik ödülü (Altın Palmiye),

1957’de İtalya Bordighera’da düzenlenen Uluslararası Mizah Yarışması’nda "Fil Hamdi" adlı öyküsüyle birincilik ödülü,

1959’da fıkra dalında İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Birincilik Ödülü,

1966 Bulgaristan Uluslararası Mizah Hikâyeleri Yarışması’nda "Vatani Vazife" adlı öyküsüyle birincilik ödülü (Altın Kirpi),

1968’de Üç Karagöz Oyunu ile 6. Karacan Armağanı Birincilik Ödülü,

1969’da "İnsanlar Uyanıyor" ile Krokodil Uluslararası Mizah Hikâyeleri Yarışması Birincilik Ödülü,

1970’te "Çiçu" ile TDK Tiyatro Ödülü,

1974’te "Pırtlatan Bal" ile Arkın Çocuk Edebiyatı Ödülü İkincilik Ödülü,

1974’te Asya-Afrika Yazarlar Birliği Lotus Ödülü,

1976’da Bulgaristan’ın Gabrovo kentinde düzenlenen Uluslararası Mizah Kitabı Yarışması Hitar Petar Ödülü,

1978’de Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ile Madaralı Roman Ödülü,

TÜYAP tarafından düzenlenen anket sonucu 1985-86 Halkın Seçtiği Yılın Yazarı Ödülü,

1989’da Sovyetler Birliği Çocuk Fonu Tolstoy Altın Madalyası,

1990’da TÜYAP Kitap Fuarı Onur Yazarı, Tolstoy Altın Ödülü ve Viyana Tiyatro Ödülü,

1993’te Dionysos Şiir Ödülü ve Carl-von-Ossietzky Madalyası,

1994’te ABD Gazetecileri Koruma Komitesi Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü (New York),

1995’te İsveç’te Editha Morris Vakfı Dünya Barışına Katkı Ödülü.

Yazar, dedesinin adı olan Aziz Nesin takma adını ilk kez 1 Ocak 1944’te Millet dergisinde yayımlanan "Arkadaş Hatırı" adlı öyküsünde kullanmıştır. Askerdeyken de Yedigün dergisine Vedia Nesin imzası ile şiirler göndermiştir. Nesin, çeşitli gerekçelerle pek çok yazısını, eserlerini takma adlarla yayımlamak zorunda kalmıştır.

İlk öyküsü "Bir Salkım Üzüm"ü 1941 yılında Yedigün dergisinde yayımlayan yazarın ilk öyküleri duygusal nitelikte olup konuları yazarın yaşamından izler taşımaktadır.

1946 yılında Markopaşa gazetesiyle gülmece öyküleri yazmaya başlayan Nesin, bu alanda dünya çapında ün yapmış olup eserleri çeşitli dillere çevrilmiştir. Bu türle birlikte Nesin’in dili sadeleşmiş, yazar halkın kolaylıkla anlayabileceği dilde yazmaya başlamıştır. Mizah hikâyelerinin konularını çok geniş bir çevreden alan Aziz Nesin, bizdeki çok eski ve köklü mizah geleneğini yenileştirip sürdürmüş ve bu eski geleneğin küçük hikâye alanındaki mizah anlayışını çok geliştirmiştir. Tahir Alangu, Nesin’in 1918-1935 yılları arasını kaplayan Batı etkisindeki salon mizahının kurduğu modayı yıktığını, çeşitli anlatım ve biçim denemelerine başvurarak da mizah hikâyesi geleneğinin hem mirasçısı hem de başarılı bir yenileyicisi olduğunu belirtmiştir (Alangu’dan aktaran Nesin 1973: 373-374).

Kuvvetli bir gözlem gücüne sahip olan Nesin, toplumsal düzenin çarpıklığının, kurumların işleyişindeki aksaklıkların günlük yaşama yansımalarını ve gülünç yanlarını anlatmasının yanı sıra insanları belirli alışkanlıkları, düşünüş ve davranış biçimleri çevresinde tipleştirmiştir. Hayatın içinden işine yarayan malzemeyi seçip almaktaki, halk masallarını ve hikâyelerini kullanmaktaki başarısı yazarın çok yazmasını, verimli bir yazar olarak tanınmasını kolaylaştırmıştır.

Aziz Nesin’in, yazı yaşamına başladığı yıllarda yazdığı edebî türlerden biri de şiirdir. İlk şiirlerini On Dakika adlı bir kitapta toplamasına rağmen bu şiirlerinde Yahya Kemal, Faruk Nafiz ve Nâzım Hikmet etkisinde kaldığını fark ederek kitapları dağıtıma vermeden yakmıştır. Şiir yazmaktan vazgeçmeyen Nesin, 1984 yılında kendi özgünlüğünü, üslubunu bulduğunu hissettiği zaman şiirlerini Sondan Başa adlı kitapta toplamıştır.

İnsanları güldürmek için yazmadığını belirten Aziz Nesin, “Biz gözü yaşlı insanlarız; sevinir ağlarız, üzülür ağlarız, kahrolur ağlarız. Mizahımız da bundan ötürü gözyaşlarından süzülmüş birkaç damla kahkahadır.” (Nesin 2018: 46) şeklinde tanımlamış ancak yazdıklarını okuyanların gülmeleri karşısında da gülmece kavramı üzerine düşünmüş, kendi gülmece anlayışını da “bana göre, insanı güldüren her türlü olay, eylem, devini, edim gülmecedir. İlle de yazı olarak ortaya çıkması gerekmez. Çizgi olarak, mim olarak, insan hareketleriyle, devinileriyle çıkabilir. Yaşamın her alanındaki devini, eylem, edim olabilir. Ancak bunun sağlıklı olması gerekir. Sağlıklı olarak bizi güldürüyorsa bir şey, bu gülmecedir.” (Pazarkaya 2015: 23) şeklinde ifade etmiştir.

Modern Türk mizahını dünyaya tanıtan hikâye, roman ve oyun yazarı Aziz Nesin, kendisiyle yapılan bir röportajda Türk edebiyatının sorunlarına değinmiş, yeni yetişecek yazarlara olanak sağlanmamasını, gazetecilikle edebiyatın birbirinden tamamen ayrılıp gazeteciliğin ayrı bir meslek hâline gelmesini başlıca sorun olarak belirtmiştir. Kendi kuşağının yetişmesinde gazeteciliğin önemli bir yeri olduğunu düşünen yazar, yeni yetişen nesil için bu ayrımın olmasını büyük bir kayıp olarak görmüştür. Türk edebiyatının en büyük zorluklarından birinin de kamuyla ilişki kurmak olduğuna değinen yazar, değiştirilmesi istenen insanlar ile Türk edebiyatı arasındaki sosyal uzaklık nedeniyle sağlam bir köprü kurulamadığını düşünmüştür (Altınkaynak 2018: 86-88).

Hayatı boyunca hep yararı ön planda tutan Nesin, edebiyatın da bir yarar sağlaması gerektiğine inanmış ve çeşitli türlerdeki eserlerini hep bu eksende oluşturmuştur. Okurlarına mesaj vermek isteyen yazar, tiyatro yazarlığında da aynı amaç doğrultusunda birey ve toplum olarak yaşamayı hak etmenin gerekliliğini, bireylerin yaşamlarına ve toplumlarına sahip çıkmayı ele almıştır. Yazar, benzetmeci yaklaşımla yazdığı ve soyutlamaya yöneldiği kimi oyunlarında seyirciyi bireyin iç hesaplaşmasıyla karşı karşıya bırakırken benzetmeci ya da göstermeci yaklaşımı kullandığı çoğu oyunlarında ise bireyin yaşantısı ve yazgısı içinde yaşadığı toplumun duyarlık ve bilinç düzeyiyle ilişkilendirmiştir. 1960’ların sonuna doğru tiyatroda açık biçimi ve göstermeci biçemi denemeye başlayan yazar, geleneksel tiyatromuzdan da yararlanmıştır. 1970’lerde ise yeniden kapalı biçime ve benzetmeci biçeme yönelmiştir (Yüksel: 34-37).

Tiyatro, şiir, hikâye ve roman gibi pek çok edebî türde eser veren Nesin, daha çok mizah türündeki eserleriyle tanınmış, Türk mizahını şekillendiren, sevdiren ve dünyaya tanıtan önemli bir isim olarak Türk edebiyatında yer almıştır.

Kaynakça

Altınkaynak, Hikmet (2018). “Aziz Nesin Bizim Kuşağımız Kolay Yetişti”. Edebiyatımızdan Portreler. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. s. 85-88.

Balcıoğlu, Semih (2001). “Aziz Nesin”. Önce Çizdim Sonra Yazdım. İstanbul: YKY. s. 224-228.

Cantek, Levent (2015). Markopaşa Bir Mizah ve Muhalefet Efsanesi. İstanbul: İletişim Yayınları.

Nesin, Ali (2018). Gömüyü Arayan Adam -Fotoğraflarla Aziz Nesin’in Yaşamöyküsü-. İstanbul: Nesin Yayınevi.

Nesin, Aziz (1973). Cumhuriyet Döneminde Türk Mizahı. İstanbul: Akbaba Yayınları.

Özkırımlı, Atilla (2004). “Nesin, Aziz”. Türk Edebiyatı Tarihi II. İstanbul: İnkılâp Kitabevi. s. 981-982.

Pazarkaya, Yüksel (2015). Aziz Nesin Konuşuyor. İstanbul: Nesin Yayıncılık

Yalçın, Murat (Ed.) (2010). “Nesin, Aziz”. Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi. C. II. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. s. 751-754.

Yüksel, Ayşegül (Tarihsiz). “Aziz Nesin Tiyatrosunda Birey ve Toplum”. Çağdaş Türk Tiyatrosundan On Yazar. İstanbul: Mitos Boyut Yayınları. s. 34-43.

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: DR. AYDAN ENER SU
Yayın Tarihi: 09.11.2019
Güncelleme Tarihi: 28.10.2020

Eser AdıYayın eviBasım yılıEser türü
Düğümlü MendilAydabir / İstanbul1955Roman
Medeniyetin Yedek ParçasıAkbaba Mizah Yayınları / İstanbul1955Hikâye
Kadın Olan Erkeğin HatıralarıAkbaba Mizah Yayınları / İstanbul1955Roman
YepetaşAkbaba / İstanbul1956Hikâye
Hangi Parti Kazanacak?Yeni Matbaa / İstanbul1957Mizah
Erkek Sabahat (Erkek Olan Kadının Hatıraları)Düşün / İstanbul1957Roman
KoltukDüşün Yayınevi / İstanbul1957Mizah
Teknede Üç KişiyizDüşün / İstanbul1957Mizah
Mahmut ile NigarKarikatür / İstanbul1959Hikâye
Kör DöğüşüKarikatür Yayınları / İstanbul1959Mizah
SaçkıranKarikatür / İstanbul1959Roman
Dört KitapYeni Matbaa / İstanbul1959Mizah
Hoptirinam Mizah MasallarıTan Matbaası / İstanbul1960Masal
HoptirinamKarikatür / İstanbul1960Mizah
Zübük Kağnı Gölgesindeki İtKarikatürYayınevi / İstanbul1961Roman
Toros CanavarıDüşün Yayınları / İstanbul1965Mizah
Şimdiki Çocuklar HarikaCem-May Yayınları / İstanbul1967Roman
Kazan TöreniCem-May Dağıtım / İstanbul1967Mizah
Barda RezaletHüsnütabiat Matbaası / İstanbul1967Mizah
Yaşasın ZüğürtlükHüsnütabiat Matbaası / İstanbul1967Mizah
Fil HamdiHüsnütabiat Matbaası / İstanbul1967Hikâye
Aşk Hastanesi? / İstanbul1967Hikâye
Pazar EğlencesiHüsnütabiat Matbaası / İstanbul1968Diğer
Üç Karagöz Oyunu: Karagöz'ün Kaptanlığı, Karagöz'ün Berberliği, Karagöz'ün AntrenörlüğüDüşün Yayınevi / İstanbul1968Tiyatro
Memleketin Birinde Hoptirinam-Büyükler İçin MasallarBilgi Yayınevi / İstanbul1969Mizah
Yaşasın MemleketHüsnütabiat Matbaası / İstanbul1969Roman
Vatan SağolsunCem Yayınevi / İstanbul1970Hikâye
İt KuyruğuHüsnütabiat Matbaası / İstanbul1970Hikâye
Gol KralıBilgi Yayınevi / Ankara1970Mizah
Tut Elimden Rovniİstanbul Matbaası / İstanbul1970Tiyatro
Rıfat Bey Neden KaşınıyorHünitabiat Matbaası / İstanbul1971Hikâye
Yanlış KapıHüsnütabiat Matbaası / İstanbul1971Hikâye
Namus GazıBilgi / Ankara1971Hikâye
AferinHüsnütabiat Matbaası / İstanbul1971Hikâye
Biz Adam OlmayızCem Yayınları / İstanbul1971Hikâye
Böylesini AsacaksınHüsnütabiat Matbaası / İstanbul1971Hikâye
Uyusana TosunumNesin Vakfı / İstanbul1971Hikâye
Damda Deli VarCem Yayınevi / İstanbul1972Roman
İnsanlar UyanıyorCem / İstanbul1972Diğer
Ah Biz EşeklerTekin Yayınevi / İstanbul1973Mizah
PolisteTekin Yayınları / İstanbul1973Hikâye
Cumhuriyet Döneminde Türk MizahıAkbaba Yayınları / İstanbul1973Araştırma
Kar BabaArkın Kitabevi / İstanbul1974Hikâye
Nazik AletCem Yayınevi / İstanbul1974Mizah
Kazan TöreniTekin Yayınevi / İstanbul1975Mizah
Bu Yurdu Bize VerenlerCem / İstanbul1975Hikâye
Böyle Gelmiş Böyle GitmezTekin Yayınevi / İstanbul1975Hatıra
Mahallenin KısmetiTekin Yayınevi / İstanbul1975Hikâye
Tatlı BetüşTekin Yayınevi / İstanbul1975Hikâye
Duyduk Duymadık DemeyinTekin Yayınevi / İstanbul1976Hikâye
SurnameTekin Yayınevi / İstanbul1976Mizah
Az Gittik Uz GittikTekin Yayınevi / İstanbul1976Mizah
Kör DöğüşüTekin Yayınevi / İstanbul1976Diğer
Gözüne GözlükTekin / İstanbul1976Mizah
Duyduk Duymadık DemeyinTekin / İstanbul1976Hikâye
Böyle Gelmiş Böyle Gitmez 2 Yokuşun BaşıTekin / İstanbul1976Deneme
İhtilali Nasıl YaptıkTekin Yayınevi / İstanbul1977Mizah
Havadan SudanTekin Yayınları / İstanbul1977Hikâye
Nutuk MakinesiTekin Yayınevi / İstanbul1977Mizah
Dünya Kazan Ben Kepçe-1 Irak ve MısırAdam / İstanbul1977Gezi Yazısı
Dünya Kazan Ben KepçeTekin / İstanbul1977Diğer
Yaşar Ne Yaşar Ne YaşamazTekin Yayınevi / İstanbul1977Roman
Ölmüş EşekAdam Yayınları / İstanbul1978Mizah
Geriye KalanNesil Yayınları / İstanbul1978Hatıra
Tek YolCem-May / İstanbul1978Roman
Yeşil Renkli Namus GazıDüşün Yayınevi / İstanbul1979Mizah
Büyük GrevTekin Yayınları / Ankara1979Hikâye
Sosyalizm Geliyor SavununAdam Yayınevi / İstanbul1980Hikâye
Hayvan Deyip de GeçmeMilliyet Yayınları / İstanbul1980Hikâye
MerhabaCem-May Yayınları / İstanbul1980Hikâye
Bir Koltuk Nasıl Devrilir?Kardeşler Basımevi / İstanbul1980Diğer
Deliler BoşandıCem-May / İstanbul1981Mizah
Yedek ParçaKardeşler Basımevi / İstanbul1982Hikâye
Memleketin BirindeCem-May Dağıtım / İstanbul1982Mizah
Geriye KalanCem-May / İstanbul1982Hikâye
Suçlanan ve Aklanan YazılarDayanışma Yayınları / Ankara1982Roman
Azizname-TaşlamalarAdam Yayınları / İstanbul1982Mizah
Bütün Oyunları 1 (Biraz Gelir misiniz?, Bir Şey Yap Met, Toros Canavarı, Düdükçülerle Fırçacıların Savaşı)Adam Yayınları / İstanbul1982Tiyatro
Anıtı Dikilen SinekKaracan Yayınları / İstanbul1982Hikâye
Bir Sürgünün AnılarıCem May / İstanbul1982Hatıra
Benim DelilerimNesin Yayınevi / İstanbul1983Hatıra
Gıdı GıdıAlaş Ofset / İstanbul1983Hikâye
Yüz Liraya Bir DeliAdam / İstanbul1983Hikâye
Leyla ile MecnunAdam / İstanbul1983Mizah
Yetmiş Yaşım MerhabaAdam Yayınları / İstanbul1985Hikâye
Tek YolProdromos Matbaası / Selanik1985Roman
Ah Biz Ödlek AydınlarAdam / İstanbul1986Hikâye
SoruşturmadaAdam Yayınları / İstanbul1986Diğer
Heimatfilmİkoo / Berlin1987Diğer
Bay DüdükAdam Yayınları / İstanbul1988Hikâye
Nah KalkınırızAdam / İstanbul1988Hikâye
Korkudan KorkmakAdam / İstanbul1988Hikâye
Bulgaristan'da Türkler Türkiye'de KürtlerAdam Yayınevi / İstanbul1989Eleştiri
Maçinli Kız İçin EvAdam Yayınları / İstanbul1990Hikâye
Salkım Salkım Asılacak AdamlarAdam / İstanbul1990Hatıra
Rüyalarım Ziyan OlmasınAdam / İstanbul1990Hikâye
Seviye On Ölüme Beş Kala Kendini YakalamakAdam / İstanbul1990Şiir
Hoşça KalınAdam / İstanbul1990Şiir
Hoşça Kalın (Yine Zaman Üstüne)Adam / İstanbul1990Şiir
Ben de ÇocuktumAdam Yayınevi / İstanbul1991Diğer
Sora Sora Cennet BulunurAdam Yayınları / İstanbul1991Hikâye
Hazret-i Dangalak 1. AziznameAdam Yayınları / İstanbul1992Diğer
Bütün Oyunları 3 (Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Bir Zamanlar Memleketin Birinde, Başarılarımı Karılarıma Borçluyum, Sait Hopsayıt)Adam / İstanbul1992Tiyatro
Bütün Oyunları 2 (Üç Karagöz Oyunu, Çiçu, Tut Elimden Rovni, Hadi Öldürsene Canikom, Beş Kısa Oyun)Adam / İstanbul1992Tiyatro
Bütün Oyunları 3-Çalgılı Şarkılı OyunlarAdam / İstanbul1992Tiyatro
Bir Aşk Var Bir De ÖlümAdam / İstanbul1992Şiir
Aşkım DinimdirAdam / İstanbul1992Hikâye
Hadi Öldürsene CanikomKültür Bakanlığı / Ankara1993Tiyatro
Aziz Nesin-Ali Nesin Mektuplaşmaları IIDüşün Yayıncılık / İstanbul1994Mektup
Aziz Nesin-Ali Nesin Mektuplaşmaları IDüşün Yayıncılık / İstanbul1994Mektup
İnsanlar Konuşa KonuşaAdam Yayınları / İstanbul1994Diğer
Nasrettin Hoca GülütleriAdam / İstanbul1994Mizah
Kalpazanlık Bile YapılamıyorAdam / İstanbul1994Hikâye
Aziz Nesin-Ali Nesin Mektuplaşmaları IIIDüşün / İstanbul1994Mektup
Aziz Nesin Tahsin Saraç MektuplaşmalarıDüşün Yayınevi / İstanbul1995Mektup
Sizin Memlekette Eşek Yok mu? (Aziz Nesin'in Aziz Nesin'den Seçtikleri)AD Yayıncılık / İstanbul1995Mizah
Çuvala Doldurulmuş KedilerNesin / İstanbul1995Diğer
Aziz Nesin-Ali Nesin Mektuplaşmaları IVDüşün Yayınevi / İstanbul1995Mektup
Mum Hala 1-Aziz Nesin Güncesi-Düşün Yayınları / İstanbul1996Hatıra
Onursal Doktor Olamamanın Büyük OnuruAdam / İstanbul1997Hatıra
Birtakım AzizliklerAdam / İstanbul1997Tiyatro
Sivas AcısıAdam / İstanbul1998Şiir
Bir Tutam AydınlıkAdam / İstanbul1998Roman
Okuduğum KitaplarAdam / İstanbul2000Diğer
Pırtlatan BalAdam Yayınları / İstanbul2004Tiyatro
Borçlu OlduklarımızAdam / İstanbul2005Hikâye
İstanbul'un HâlleriNesin Yayınevi / İstanbul2005Hikâye
Adamı Zorla Deli EderlerAdam Yayınları / İstanbul2005Hikâye
Herkesin İşi Gücü VarNesin / İstanbul2005Hikâye
Anıtı Dikilen SinekAdam Yayınları / İstanbul2005Hikâye
Şimdi AvrupaNesin Yayınevi / İstanbul2006Hikâye
Memurlar MemurlarNesin Yayınevi / İstanbul2006Hikâye
Şehirden İndim KöyeNesin Yayınevi / İstanbul2006Hikâye
Zübüklüğün Sonu YokNesin Yayınevi / İstanbul2006Hikâye
Gerçeğin MasalıNesin Yayınevi / İstanbul2006Hikâye
Edebiyatımızda MizahKarşın Mizah / Ankara2007Eleştiri
Gözünüz Aydın EfendimNesin / İstanbul2008Roman
Arkadaşım Badem AğacıNesin Yayınevi / İstanbul2010Hikâye
% Kaç Aptalız?Kırmızı Yayınları / İstanbul2010Diğer
Aziz Nesin Aşk ŞiirleriNesin / İstanbul2010Şiir
Gözüne GözlükNesin Vakfı / İstanbul2011Mizah
Okullar İçin Kısa OyunlarNesin Yayınevi / İstanbul2012Tiyatro
Bilmem Ne AdasıNesin Yayınevi / İstanbul2012Diğer
Berber NonosNesin Yayınevi / İstanbul2012Diğer
Bir Vicdan DavasıNesin / İstanbul2012Hatıra
Aziz Nesin Mum Hala IINesin / İstanbul2012Hatıra
Sporcu Milletiz VesselamNesin / İstanbul2012Diğer
Seçilmiş SatırlarNesin / İstanbul2012Şiir
Aziz Nesin'den Çocuklara En Güzel ÖykülerTürkiye İş Bankası Yayınları / İstanbul2013Hikâye
SeyyahatnâmeNesin / İstanbul2013Hikâye
Baba MirasıNesin / İstanbul2013Diğer
Birlikte Yaşadıklarım Birlikte ÖldüklerimNesin / İstanbul2013Hatıra
Türkiye Şarkısı NâzımNesin / İstanbul2013Eleştiri
Berber Nonoş-Bilmem Ne AdasıNesin / İstanbul2013Diğer
Yurt GezileriNesin / İstanbul2013Gezi Yazısı
Baba MirasıNesin / İstanbul2013Diğer
Bayan Aynur ile Bey BuyurNesin / İstanbul2013Diğer
Deniz AslanıNesin / İstanbul2013Diğer
Çocuklara En Güzel MasallarNesin / İstanbul2014Masal
Okuma GüncesiNesin / İstanbul2014Diğer
Bütün Şiirleri 1-2Nesin / İstanbul2014Şiir
Hâlimiz Hâl DeğilNesin / İstanbul2014Hikâye
Batıya Giden YoldayızNesin / İstanbul2014Hikâye
Aşk ÖyküleriNesin / İstanbul2014Hikâye
Laiklik, Dincilik ve AtatürkçülükNesin / İstanbul2014Deneme
Batı'ya Giden YoldayızNesin / İstanbul2014Hikâye
Hayvanlar TakımıNesin Yayınevi / İstanbul2015Hikâye
Aziz Nesin'in Edirne YazılarıNesin Yayıncılık / İstanbul2015Diğer
Eğitim Üstüne Seçilmiş YazılarNesin / İstanbul2015Deneme
Kalem Yapın Benim KalemEverest / İstanbul2015Antoloji
Aydınlar Üstüne Seçilmiş YazılarNesin / İstanbul2015Deneme
En Masumlar İçerdeNesin / İstanbul2016Hikâye
Aziz Nesin'den Darbeler KitabıNesin / İstanbul2016Hikâye
Gülmekten Öldüren Öyküler 1Nesin / İstanbul2016Hikâye
Alamanya Alamanya Bizden Aptal Bulaman Ya-Dünya Kazan Ben Kepçe IINesin / İstanbul2016Gezi Yazısı
Bekârlık SultanlıktırNesin / İstanbul2016Diğer
Kuyruğu Zilli TilkiNesin / İstanbul2016Hikâye
Mektuplar (Aziz Nesin-Saliha Scheınhardt)Nesin / İstanbul2017Mektup
Uyusana TosunumNesin / İstanbul2017Hikâye
Sanat YazılarıNesin / İstanbul2017İnceleme
Unutulmayan RüyalarNesin / İstanbul2018Hatıra
Benim DelilerimCumhuriyet / İstanbul?Mizah
Nah AlırsınAdam Yayınları / İstanbul?Hikâye
Haline Şükret? / ??Mizah
Sondan Başa ŞiirlerAdam / İstanbul?Şiir
Çuvala Doldurulmuş KedilerAdam / İstanbul?Mizah
Bir Dokun Bin DinleAdam / İstanbul?Roman
Bir Sürgünün HatıralarıDüşün / İstanbul?Hatıra
Nasreddin HocaSelek Yayınları / İstanbul?Diğer
Yağma mı Var?? / ??Diğer
Öküz BaşkanKöyün Çocuğu Yayınları / İstanbul?Hikâye
Aziz Nesin-Meral Çelen MektuplaşmalarıNesin / İstanbul?Mektup
Aziz Nesin'in Bursası-BursanameNesin / İstanbul?Araştırma
Zoka Taşlamalar Anlayana Sivrisinek Saz...Neden Kitap / İstanbul?Mizah
Böyle Gelmiş Böyle Gitmez 3 Yokuş YukarıAdam / İstanbul?Hatıra

İlişkili Maddeler

Sn.Madde AdıD.Tarihi / Ö.TarihiBenzerlikİncele
1NASFET, Hasan Bayrakdar-zâde Mustafa Nasfet Efendid. ? - ö. Temmuz-Ağustos 1808Doğum YeriGörüntüle
2İKBÂL BACId. 1860 - ö. 1912Doğum YeriGörüntüle
3Fazıl Hüsnü Dağlarcad. 26 Ağustos 1914 - ö. 15 Ekim 2008Doğum YeriGörüntüle
4Enver Tuzcud. 1916 - ö. 1958Doğum YılıGörüntüle
5Sırrı Akatayd. 1916 - ö. 1982Doğum YılıGörüntüle
6YEHYA ÇİLOVDARLId. 1916 - ö. 1943Doğum YılıGörüntüle
7İSMAİL CAFERNİYAd. ? - ö. 1995Ölüm YılıGörüntüle
8GÜLECİ, Sokrat Andreyeviç Datovd. 1910 - ö. 1995Ölüm YılıGörüntüle
9KAYNAR, Abdülkadir Kaynard. 1937 - ö. 1995Ölüm YılıGörüntüle
10Aziz Sivaslıoğlud. 01 Şubat 1950 - ö. ?MeslekGörüntüle
11Pakize Sudad. 23 Nisan 1952 - ö. ?MeslekGörüntüle
12Ahmet Hakand. 11 Ağustos 1967 - ö. ?MeslekGörüntüle
13Berrin Karakaşd. 29 Şubat 1975 - ö. ?Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
14Tektaş Ağaoğlud. 3 Mart 1934 - ö. 8 Ocak 2018Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
15Burhan Sadık Yalçınd. 1912 - ö. 1996Alan/Yüzyıl/SahaGörüntüle
16İsmail Hakkı Talasd. 1909 - ö. 27 Ağustos 1978Madde AdıGörüntüle
17HASAN FEHMÎ PAŞA, Batumlud. 1836 - ö. 1910Madde AdıGörüntüle
18Ahmet Tufan Şentürkd. 12 Mayıs 1924 - ö. 9 Mayıs 2005Madde AdıGörüntüle